Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:18 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se vor impaduri 500 de hectare din terenurile preluate de la ADS

ro

09 Jan, 2004 00:00 800 Marime text

Obiectivul principal al Directiei Silvice Constanta este regenerarea padurilor

In anul 2004, conducerea institutiei intentioneaza sa continue acest proces cel putin la nivelul anului trecut, adica 4.500-5.000 de hectare, preluat tot de la Agentia Domeniilor Statului Constanta, dar si de la primariile care dispun de terenuri nefolosite si neatribuite in proprietate particulara * Directia Silvica Constanta are aprobata o cota de exploatare a lemnului de foc pentru populatie de 25.000 metri cubi, dar conducerea locala se lupta pentru o suplimentare a acesteia pana la 35.000 metri cubi * Padurile particularilor din judet vor beneficia de paza gratuita, fiind asigurata de Directia Silvica Constanta in baza prevederilor Ordonantei de Urgenta 98/2003

Conforma Planului propriu de actiune pentru realizarea Programului de guvernare pe perioada 2001-2004, in anul acesta Directia Silvica Constanta si-a propus un program de activitate care sa conduca la realizarea unor obiective strategice de mare importanta administrativa, sociala si economica. Un obiectiv de durata medie ar fi atingerea suprafetei de 50.000 de hectare de padure in judetul Constanta, ca prima etapa de realizare a celor 78.000-80.000 de hectare necesare pentru echilibrul ecologic. "In total, in anii 2003-2004 ne-am propus ca program de dezvoltare preluarea unei suprafete de cel putin 10.000 de hectare pentru extinderea padurilor judetului administrate de ROMSILVA, ceea ce inseamna o crestere cu aproape 30% a suprafetei totale a padurilor statului in judet", a declarat Ioan Bogdan, director general al Directiei Silvice Constanta. In anul 2004, conducerea intentioneaza sa continue acest proces cel putin la nivelul anului trecut, adica 4.500-5.000 de hectare, preluat tot de la Agentia Domeniilor Statului Constanta, dar si de la primariile care dispun de terenuri nefolosite si neatribuite in proprietate particulara. Un alt obiectiv de ordin ecologic ar fi impadurirea si regenerarea naturala. Potrivit declaratiilor conducerii, in anul 2004 se va impaduri din terenurile preluate o suprafata de cel putin 500 de hectare, iar in fondul forestier existent sunt prevazute 170 hectare, pentru care se vor produce peste 3,5 milioane de puieti forestieri de catre sectorul silvic. Se estimeaza o suprafata totala de aproximativ 1000 hectare regenerate natural si artificial prin impaduriri.

Lemnul de foc pentru populatie

Asigurarea populatiei judetului Constanta cu lemn de foc pentru sezonul rece se va face in masura posibilitatilor padurilor judetului si cotelor de exploatare aprobate de Regia Nationala a Padurilor - ROMSILVA. Pana in prezent, Directia Silvica Constanta are aprobata o cota de exploatare pentru populatie de 25.000 metri cubi, dar conducerea locala se lupta pentru o suplimentare a acesteia pana la 35.000 metri cubi. Tot in acest scop, pentru prima data in istoria silviculturii de stat din judet, s-a adus anul trecut lemn de foc de cea mai buna calitate din Banat, de la Directia Silvica Resita, in trei depozite situate in garile CFR Basarabi, Cernavoda-Saligny si Nicolae Balcescu. Actiunea se va extinde si in acest an, astfel ca silvicultura de stat sa organizeze depozite de lemne de foc provenite din tara, la preturi mai mici decat depozitele private, asigurand protectia sociala atat de necesara populatiei din mediul rural. In prezent, ocoalele silvice din judet detin circa 25.000 de metri cubi de lemn de foc in depozitele aferente. Preturile s-au pastrat intre limitele anului trecut, variind in functie de esenta: plopul si salcia au costuri intre 300.000-500.000 lei/mc, iar salcamul si speciile tari intre 900.000 si 1200.000 lei/mc. Preturile includ TVA si sunt loco-cioata. Acestea constituie o medie a preturilor materialului lemnos care se vinde la populatie pentru foc, deoarece la populatie se valorifica si lemnul de lucru din parchetele respective. Cu aprobarea Directiei Silvice si respectarea pragurilor minime impuse de regie, fiecare ocol silvic intocmeste pentru fiecare parchet un deviz de exploatare care cuprinde si un pret unic de valorificare.

Paza padurilor dobrogene

Padurile particularilor din judet vor beneficia de paza gratuita, aceasta fiind asigurata de Directia Silvica Constanta in baza prevederilor Ordonantei de Urgenta 98/2003. In urma procesului de retrocedare a padurilor catre fostii proprietari in judet au fost puse in posesie 11 hectare pe baza Legii 18/1991 si 82 de hectare in baza Legii 1/2000. Insumand, se obtine un total de 93 de hectare de paduri private. Procesul de retrocedare s-a incheiat in termenele prevazute de programul guvernamental, in totalitate. In prezent, directia a dispus ocoalelor silvice sa solicite acordul scris al proprietarilor de terenuri forestiere in vederea acceptarii efectuarii pazei gratuite prin personalul silvic de teren. "Estimam ca in anul 2004 toate padurile private din judet vor fi pazite gratuit de Directia Silvica Constanta, ceea ce va avea un impact social deosebit", a declarat Ioan Bogdan.

Locuri de munca suplimentare

Un alt obiectiv cu impact social urmarit de reprezentantii locali ai RNP - ROMSILVA este asigurarea unor noi locuri de munca in zone defavorizate: localitatile Dobromir, Baneasa, Saraiu, Stupina, Pestera, Ciocarlia, Ostrov, in cadrul campaniilor de impaduriri. Numai in toamna anului 2003 s-au asigurat peste o mie de locuri de munca sezoniere in aceste zone defavorizate ale judetului, cu rata ridicata a somajului si slabe activitati economice. Unul dintre meritele institutiei locale este faptul ca, unde agricultura nu a reusit sa cultive terenurile, a reusit silvicultura sa mai amelioreze prin impadurirea terenurilor abandonate, degradate. Chiar la inceput de an, directia va scoate la concurs trei-patru posturi de padurari, conditia de baza pe care trebuie sa o indeplineasca fiecare candidat fiind absolvirea scolii silvice, indiferent sub ce forma: liceu sau scoala profesionala. In acest an se va furniza agentilor economici din industria exploatarilor forestiere un volum de 30.000 de metri cubi de lemn industrializabil: busteni, lemn pentru celuloza si hartie etc. Directia va realiza o productie silvica de peste 50 miliarde lei, in conditii de profitabilitate certa. In plus, se va continua activitatea de productie din cadrul rachitariilor administrate, unde se preconizeaza o cantitate de rachita obtinuta pentru impletituri de circa 150 tone, se vor mentine campaniile de recoltare a plantelor medicinale, a fructelor de padure pentru export, estimandu-se 20 de tone pentru acest an, cultivarea puietilor ornamentali destinati pietei interne, precum si alte produse specifice sectorului forestier. "Mentionam ca din 2001 activitatea a fost profitabila la nivele semnificative, remarcate de conducerea Romsilva si intreg personalul silvic, care si-a primit drepturile salariale si cele aferente prevazute in contractul colectiv de munca", a declarat Mihai Neacsu, director tehnic in cadrul directiei locale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii