Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistemul de alimentare cu apa si reabilitarea drumurilor, prioritatile primarului Marian Gascan

ro

14 May, 2004 00:00 821 Marime text

In comuna Albesti sunt in lucru mai multe proiecte

Scolile si gradinitele din toate satele aferente comunei au fost reparate si mobilate * Pana la sfarsitul acestui an se va finaliza programul SAPARD, a carui valoare este de 33 miliarde de lei * In viitor, va demara proiectul de alimentare cu apa

Situata in partea de sud a judetului, pe podisul Cobadin, la o distanta de 52 de kilometri de municipiul Constanta si la 15 kilometri de Mangalia, comuna Albesti ocupa o suprafata de 15.639 de hectare. In prezent, comuna este alcatuita din cinci sate: Albesti, resedinta comunei, Coroana, Arsa, Vartop si Cotu Vaii. Fata de resedinta comunei, satele sunt situate la distante cuprinse intre sase kilometri, cazul satului Coroana, si noua kilometri - Cotu Vaii. Comuna este legata de resedinta judetului prin drumul national Mangalia-Constanta care, in acest moment, este modernizat in totalitate. In prezent, localitatea inregistreaza un numar de 3509 locuitori. Din numarul total al populatiei, 1600 de persoane sunt apte de munca, cele incadrate cu contract de munca fiind in numar de 320. In ceea ce priveste numarul copiilor de la nivelul comunei, acestia sunt in numar de 862. Suprafata agricola a comunei este de 13.905 hectare, din care cea mai mare parte este reprezentata de suprafata arabila, apoi de pasuni si fanete naturale, vii si livezi. Ponderea cea mai mare in cadrul culturilor vegetale o detin porumbul si graul. In ceea ce priveste terenurile cu vegetatie forestiera, acestea cuprind 45 de hectare. Inca din anul 1992, administrarea comunei se afla in mainile aceleiasi persoane. Este vorba despre primarul Marian Gascan, care in aceste zile este inscris in lupta electorala pentru un nou mandat. Daca in primii ani de conducere a comunei primarul a realizat o parte dintre probleme, ultimii patru ani pot fi considerati anii celor mai mari transformari. Astfel, primarul Marian Gascan a incercat, in primul rand, sa rezolve ceea ce a promis in campania electorala de acum patru ani. Acum, pe langa acele impliniri, primarul comunei Albesti se poate lauda si cu alte realizari importante.

Invatamantul, prioritatea comunei Albesti

Daca pana in urma cu patru ani cei peste 800 de copii din localitate invatau in conditii modeste, acum toate unitatile de invatamant din comuna sunt modernizate si dotate corespunzator. In acest sens, a fost consolidata scoala din satul Arsa, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 1,2 miliarde de lei, din care prin programul Bancii Mondiale s-au acordat 600 de milioane de lei, restul fiind oferit de primarie. In acest moment, scoala este data in functiune. Tot prin programul Bancii Mondiale a fost consolidata si reparata scoala din Albesti, valoarea lucrarilor insumand cinci miliarde de lei, din care Banca Mondiala a suportat trei miliarde de lei, restul fiind, si aici, suportat de primarie. Gradinitele din Albesti si Cotu Vaii au fost si ele modernizate, valoarea investitiei ajungand la 800 de milioane de lei, iar scoala din Cotu Vaii a fost si ea reparata. In acelasi timp, toate scolile au fost dotate cu sisteme de alarma, iar pentru a asigura transportul elevilor gratuit si in conditii optime a fost achizitionat un microbuz. Totodata, primaria a avut intotdeauna grija sa ofere localnicilor lacasuri de cult corespunzatoare. De aceea, in actualul mandat, primarul Marian Gascan a alocat fonduri pentru repararea bisericii din Cotu Vaii, la acest capitol fiind inclusa si clopotnita. Au fost facute reparatii capitale la acoperisul bisericii din Vartop, iar interiorul a fost pregatit pentru pictura. In ceea ce priveste biserica din Arsa, aici a fost facut acoperisul si au fost efectuate zugravelile interioare. Geamiile din satele Albesti si Cotu Vaii au primit si ele sprijin din partea primariei. Ultimii ani au insemnat pentru Albesti si introducerea tehnologiei moderne. Astfel, in comuna a fost montata fibra optica care a permis instalarea centralei digitale astfel incat acum cetatenii pot lua legatura direct cu oameni din intreaga lume. Pentru persoanele care nu-si pot monta telefon propriu, primaria a facut demersurile necesare pentru a monta telefoane stradale. Acum exista deja astfel de aparate in satele Vartop Albesti si Cotu Vaii, iar in scurt timp vor fi montate si in Arsa si Coroana. Problema iluminatului public stradal a fost si ea rezolvata. In acest moment, toate satele beneficiaza de un iluminat de calitate care asigura o securitate mai buna pe timpul noptii.

Programul SAPARD, o mare realizare a ultimilor patru ani

Comuna Albesti a reusit sa realizeze un program eligibil astfel incat a fost admisa printre primele localitati din judet in programul SAPARD. Inca de la sfarsitul anului trecut, in localitate a demarat programul "Amenajare drumuri de pamant", in intravilanul comunei, valoarea investitiei fiind de 33 de miliarde de lei. Programul se afla in plina derulare, iar pana la sfarsitul acestui an acesta va fi finalizat. O alta problema pentru localitate a fost asigurarea asistentei medicale. De aceea, primarul Marian Gascan a incercat sa rezolve si aceasta problema. In acest moment sunt construite dispensare umane in satele Cotu Vaii si Vartop, iar in satul Arsa cladirea noului dispensar este aproape finalizata. In ceea ce priveste satul Albesti, aici se va muta dispensarul uman in sediul primariei, iar primaria va fi amplasata in sediul fostului CAP. In ceea ce priveste spatiul in care functioneaza acum dispensarul uman, acesta va fi renovat si vor fi amenajate aproximativ 20 de locuinte sociale.

Planuri pentru viitor

Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta comuna este alimentarea cu apa in satele Vartop si Arsa. In opinia primarului Marian Gascan, problema este cu atat mai stringenta cu cat, in urma cu aproximativ o luna, in satul Arsa s-a nisipat un put care alimenta cu apa satul. Din aceasta cauza s-a apelat la o masura temporara, prin alimentarea din reteaua care duce spre Mangalia. Conducta este insa insuficienta si din aceasta cauza o parte din sat inca nu beneficiaza de apa potabila. Deja autoritatile locale au luat legatura cu o firma de specialitate care va incepe in cel mai scurt timp forarea unui nou put langa cel vechi. Firma prestatoare a promis ca pana in jurul datei de 20 mai lucrarea va fi finalizata, astfel incat locuitorii satului Arsa sa beneficieze din nou de apa. In platforma-program a primarului Marian Gascan mai figureaza si proiectul de extindere a retelei de alimentare cu apa in satul Cotu Vaii, in cartierul care duce spre Valcele, zona in care, pe perioada verii, apa nu are presiune. In ceea ce priveste satul Vartop, aici, proiectul de alimentare cu apa a fost finalizat si aprobat, iar in scurt timp vor demara lucrarile. Copiii din toate satele vor beneficia de parcuri si locuri de joaca moderne, iar in cursul acestui an vor demara lucrarile de constructie a unei biserici noi in localitatea Albesti, in timp ce bisericile din satele Arsa si Coroana urmeaza sa fie pictate. Actualul primar mai doreste ca in perioada urmatoare sa demareze programul de reparatii a drumurilor judetene care fac legatura intre satele Albesti - Coroana pe o distanta de sase kilometri, Arsa - DJ Mangalia - Negru Voda si Vartop - DJ Mangalia - Negru Voda. Proiectul va fi dus la indeplinire cu ajutorul Regiei de Drumuri Judetene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii