Specialistii din domeniu recomanda utilizarea superfosfatilor in lucrarile culturilor agricole
Specialistii din domeniu recomanda utilizarea superfosfatilor in lucrarile culturilor agricoleSolurile dobrogene, in pericol
Analiza fertilitatii solului releva in prezent o deteriorare a acesteia, oglindita prin cresterea suprafetelor agricole afectate cu 90% in cazul solurilor cu asigurare slaba si foarte slaba cu fosfor mobil, cu 72% in cazul celor cu asigurare slaba de potasiu mobil si cu 91% a celor slab asigurate cu azot * Singurul combinat de ingrasaminte chimice care mai este in stare de functionare este Combinatul de Ingrasaminte Chimice SA Navodari care recomanda producatorilor agricoli utilizarea superfosfatului simplu si triplu * Deoarece superfosfatul simplu si cel triplu sunt compatibile atat din punct de vedere chimic, cat si fizic, pot fi amestecate cu o multime de ingrasaminte cu azot sau potasiu * In compozitia superfosfatului se regaseste si sulful, substanta care in ultimii ani a scazut mult din solurile judetului datorita utilizarii, in exces, a ingrasamintelor lipsite de sulf * In ultimii 12 ani, conform unor studii efectuate de Academia de Stiinte Agricole, a crescut alarmant carenta de fosfor pe solurile din intreaga tara
Previziunile Bancii Mondiale cu privire la explozia demografica la nivel mondial estimeaza ca, in prezent, populatia Terrei numara aproximativ sase miliarde de oameni, iar in anul 2020 va atinge sapte miliarde. In aceasta situatie, se ridica mari semne de intrebare cu privire la resursele de hrana. Problema nu este una acuta pentru populatia din tarile dezvoltate. Situatia cea mai complicata din acest punct de vedere este in tarile din Africa. Aproximativ 90% din populatie este hranita din productiile agricole de pe terenurile deja cultivate. Statisticile FAO estimeaza ca, in perioada 1995-1997, 790 de milioane de oameni sufereau de subnutritie in tarile subdezvoltate. Numarul acestora a scazut in prezent cu opt milioane de oameni, care traiesc in aceeasi arie. Agricultura productiva se practica in tarile dezvoltate. In situatia in care populatia globului creste, automat creste si necesarul de alimente. Pentru a nu se ajunge la crearea unor noi terenuri destinate productiilor agricole in detrimentul padurilor, solutia data de expertii FAO este cresterea productivitatii de pe aceleasi suprafete aflate acum in exploatare. Aceasta crestere este legata de implementarea sistemelor si a tehnologiilor care pot conduce la marirea productiei. Una din solutii este folosirea ingrasamintelor. Bineinteles ca se mai impune limitarea pierderilor de recolta datorita bolilor, daunatorilor si buruienilor. Europa Occidentala a devenit, actualmente, exportatoare de alimente, iar media de viata a locuitorilor si starea de sanatate au atins cote ridicate. Aceleasi statistici FAO afirma ca 150 de milioane de tone de ingrasaminte folosite anual aduc un spor la productia de cereale la nivel mondial estimat la 40-45%. Acest spor ar asigura necesarul de hrana pentru inca un miliard de oameni.Declinul agriculturii
O analiza a evolutiei, in ultimele doua decenii, a parametrilor care definesc fertilitatea solului releva o deteriorare a acesteia, oglindita prin cresterea suprafetelor agricole afectate: cu 25% cele cu rezerva mica si foarte mica de humus, cu 44% cele puternic moderate si moderat acide, cu 90% cele cu asigurare slaba si foarte slaba cu fosfor mobil, cu 72% cele cu asigurare slaba de potasiu mobil si cu 91% cele slab asigurate cu azot. In urma studiilor efectuate in vederea ameliorarii situatiei din agricultura, s-a ajuns la concluzia conform careia, pentru cresterea recoltelor, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ, sunt necesare, pe langa mecanizarea lucrarilor agricole, producerea si utilizarea unor cantitati mari de ingrasaminte, dar care sa fie aplicate in conditiile cultivarii pe scara larga a noilor soiuri si hibrizi creati prin cercetari de cinegetica si ameliorare a plantelor. Pierderea vechilor piete de desfacere si scaderea cererii interne au condus la colapsul combinatelor romanesti. Din granarul Europei, tara noastra a ajuns abia sa-si asigure necesarul intern si sa exporte cantitati mult sub exporturile dinainte de 1989. La aceasta situatie a contribuit si folosirea in procesul agricol de productie a tot mai putine cantitati de ingrasaminte. In tara noastra s-a ajuns ca media substantei active sa fie de 30 de kilograme la hectar. In comparatie cu tarile europene, Romania a ramas cu mult in urma daca luam in calcul ca media utilizarii ingrasamintelor de catre tarile Uniunii este de 500 de kg/ha. In prezent, in Romania, singurul combinat de ingrasaminte chimice care mai este in stare de functionare este Combinatul de Ingrasaminte Chimice SA Navodari, care mai este totodata si singurul combinat din Romania care pune la dispozitia producatorilor agricoli ingrasaminte fosfatice de tipul superfosfat simplu si superfosfat triplu. Superfosfatul produs de catre combinat este singurul ingrasamant mineral, din toata gama de ingrasaminte chimice, care se aplica inaintea araturilor, fosforul din acest ingrasamant fiind considerat o investitie in timp pentru pamant si care poate corecta in cel mai avantajos mod carentele in fosfor care se regasesc in majoritatea terenurilor din Dobrogea. Pe de alta parte, deoarece superfosfatul simplu si superfosfatul triplu sunt compatibile atat din punct de vedere chimic, cat si fizic, pot fi amestecate cu o multime de ingrasaminte cu azot sau potasiu pentru a obtine amestecuri speciale de substante nutritive in proportii dorite care sa asigure nevoile reale ale fiecarui sol, cultura agricola sau perioada de vegetatie. Pe de alta parte, calciul aflat in compozitia superfosfatului simplu si superfosfatului triplu contribuie in semnificativ la dezvoltarea unei plante, fiind element de baza pentru nutritia plantelor, acestea neputandu-se dezvolta fara acest element chimic. Totodata, insuficienta calciului are ca principal efect micsorarea rezistentei plantelor la ger si seceta, in timp ce o prezenta a calciului intr-o planta ii confera acesteia o inalta calitate si structura, atat plantei, cat si fructelor, asigura o mai buna capacitate de absorbtie din sol si ajuta in crearea si dezvoltarea mecanismului de autoaparare impotriva ciupercilor, bacteriilor si a insectelor. Necesitatea calciului dintr-un ingrasamant mai este motivata si de faptul ca acesta este indispensabil pentru solurile din Dobrogea, calciul facilitand, printre altele, aerarea corespunzatoare a solului, circulatia corecta a apei din sol, o spalare eficienta pentru indepartarea sarurilor excesive si o mai buna dezvoltare a radacinilor.Superfosfatul simplu si triplu, solutia pentru o cultura mai buna
Ingrasamintele pe baza de fosfor, respectiv superfosfatul, este un produs simplu cu fosfor care se comercializeaza in forma granulata, ceea ce ii asigura o asimilare completa de catre plante prin dizolvarea treptata in sol. Fosforul este prezent in toate plantele sub forma minerala si organica, regasindu-se intr-o cantitate mai mare in seminte si in organele plantelor aflate in crestere. El intra in compozitia unor proteine complexe din nucleul celulei. Conform compozitiei sale, in acesta se regaseste si sulful, substanta care in ultimii ani a scazut mult din solurile judetului datorita utilizarii, in exces, a ingrasamintelor lipsite de sulf, precum si reducerii activitatilor industriale generatoare de compusi de sulf. Prezent in proportie de 11%, sulful este un constituent esential al proteinelor care, printre altele, intervin in formarea clorofilei. Astfel, ca urmare a lipsei sau a unei prezente intr-o cantitate redusa a sulfului din sol, s-a dovedit ca acest deficit duce la obtinerea de cereale de calitate necorespunzatoare, graul neavand caracteristicile pentru panificatie. Totodata, alaturi de fosfor si sulf, elemente de baza in acest ingrasamant, se mai afla si alte microelemente esentiale in metabolismul plantelor, cu efecte remarcabile asupra calitatii produselor obtinute, cum ar fi fier, magneziu, zinc, bor, molibden, seleniu si cupru. Pe de alta parte, superfosfatul concentrat granulat poate fi amestecat cu azotat de amoniu in orice proportie cand rezulta un ingrasamant N.P. in proportia dorita si apoi poate fi administrat in sol. Superfosfatul triplu este foarte bine granulat si omogen, iar in amestec cu azotat de amoniu isi pastreaza proprietatile intacte. Lipsa sau insuficienta azotatului determina incetinirea formarii substantelor proteice si opreste cresterea frunzelor si a tesuturilor. Tot aici mai trebuie mentionat faptul ca lipsa azotului reduce continutul de apa al plantelor si provoaca o deplasare a substantelor azotate din tesuturile mai batrane spre organele mai tinere in crestere.Necesitatea fertilizarii
Din pacate, in ultimii 12 ani, conform unor studii efectuate de Academia de Stiinte Agricole, a crescut alarmant carenta de fosfor pe solurile din intreaga tara. Aceiasi specialisti din cadrul academiei sustin ca 6,3 milioane de hectare de teren arabil sunt slab si foarte slab aprovizionate cu fosfor, in conditiile in care in toti acesti ani s-au cultivat aproximativ sapte milioane de hectare. Combinatul de Ingrasaminte Chimice de la Navodari este singurul care produce la aceasta ora ingrasaminte fosfatice de tipul superfosfat simplu si superfosfat triplu. Acum este perioada in care aceste ingrasaminte trebuie achizitionate ca sa poata fi distribuite pentru pregatirea ogoarelor in vederea insamantarilor de primavara. Fosfatul mono si dicalcic aflat in compozitia celor doua produse constituie rezerva de fosfor care, acumulat in sol, va fi solubilizat in zona radacinilor plantei, pe masura ce aceasta il consuma. Specialistii din agricultura recomanda cu insistenta producatorilor care doresc sa-si sporeasca productia sa fertilizeze terenurile cu superfosfati, mai ales ca fosforul din superfosfat este considerat o investitie in timp pentru pamant deoarece plantele consuma acest fosfor in functie de necesar. In primul an se consuma aproximativ 40% din cantitatea administrata.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp