Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:45 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Spicul", vandut fara stirea actionarilor

ro

25 Mar, 2005 00:00 2051 Marime text

In pragul desfiintarii

SC Spicul SA fost infiintata in anul 1990 prin desprindere de fosta societate IJPIPS * Societatea are in administrare 25 de mori din tot judetul * La finele anului trecut, societatea detinea un procent de 60% din pachetul de actiuni, in timp ce 40% apartinea APAPS * Reprezentantii Spicul au fost interesati sa achizitioneze procentele detinute de APAPS * De fiecare data, raspunsul a fost negativ, motivandu-se ca utilajele sunt grevate de Legea nr.119/1948, Legea nationalizarii * In prezent, "Spicul" se judeca cu 15 mostenitori, care solicita restituirea in natura * Acest lucru este imposibil, spun reprezentantii Spicul, intrucat, de-a lungul timpului, societatea a facut investitii in obiective * Legea prevede ca statul prin APAPS, sa despagubeasca mostenitorii in echivalent, intrucat bunurile nu pot fi instrainate * Cu o zi inainte de a fi desfiintat, APAPS a emis o hotarare prin care se oferea vanzarea pe piata de capital a procentului de 40% * Pretul la care au fost achizitionate cele 40 de procente a fost de 1,2 miliarde lei, adica putin mai mult decat valoreaza o singura moara * Unul dintre salariatii SC Spicul si actionar al societatii, este Constantin Radu, actualul primar al comunei Amzacea # Acesta este nemultumit de situatia creata, motiv pentru care a trimis o petitie Autoritatii Nationale de Control * Situatia societatii Spicul va fi decisa de instanta * Tribunalul a dat castig de cauza cumparatorului celor 40 de procente * Conducerea societatii Spicul a facut apel

In anul 1990, in baza deciziei nr. 652/23.11.1990, s-a infiintat Societatea Comerciala "Spicul" S.A., care a preluat de la vechiul IJPIPS Constanta, un numar de 25 de mori, din tot atatea comune constantene. La finele anului trecut, societatea detinea un procent de 60% din pachetul de actiuni, in timp ce 40% apartinea APAPS. De mai multe ori, conducerea societatii si-a facut cunoscuta intentia de a cumpara pachetul de actiuni detinut de APAPS. De fiecare data, raspunsul a fost negativ, motivandu-se ca utilajele sunt grevate de Legea nr.119/1948, Legea nationalizarii, potrivit careia mostenitorii au dreptul conform Legii 10/2000, sa ceara restituirea in natura sau compensatie baneasca. Mai mult decat atat, societatea Spicul se judeca in acest moment cu 15 asemenea mostenitori, care solicita restituirea in natura. Acest lucru este imposibil, spun reprezentantii societatii Spicul, intrucat, de-a lungul timpului, societatea a facut investitii in obiective, iar din vechile mori nu a mai ramas aproape nimic. Tot legea prevede ca statul prin APAPS, sa despagubeasca mostenitorii in echivalent intrucat bunurile nu pot fi date.In ciuda faptului ca Spicul si-a prezentat interesul pentru actiunile APAPS si a raspunsului negativ oferit de acestia, vanzarea s-a realizat.La data de 1 mai 2004, a aparut o lege prin care APAPS a fost desfiintata. In disperare, cu zi inaintea intrarii in vigoare a legii mai exact pe 30 aprilie 2004, a fost emisa o hotarare prin care se oferea vanzarea pe piata de capital a procentului de 40% detinut de APAPS, tocmai a pachetului despre care se spunea ca nu poate fi vandut. Anuntul de vanzare a fost publicat in mare graba in doua ziare nationale, fara a se tine cont de faptul ca reprezentantii Spicul nu au cum sa afle acest demers. Rapid a aparut si cumparatorul, o persoana din Constanta, fara nici o legatura cu angajatii Societatii Spicul. Pretul la care au fost achizitionate cele 40 de procente a fost de 1,2 miliarde lei, adica putin mai mult decat valoreaza o singura moara din cele 25.

"Spicul" ataca in instanta

Unul dintre salariatii SC Spicul si actionar al societatii este Constantin Radu, actualul primar al comunei Amzacea. Primarul din Amzacea este nemultumit de situatia creata, motiv pentru care a trimis o petitie Autoritatii Nationale de Control. In adresa sa, primarul Constantin Radu arata ca "vanzarea pachetului de actiuni detinut de APAPS la SC Spicul SA Constanta, reprezentand 40% din capitalul social, nu a fost facuta legal, deoarece un numar de 15 mori se afla in litigiu cu fostii proprietari, in baza Legii 10. Mai mult decat atat, SC Spicul a primit o adresa prin care era informata ca aceste actiuni nu se pun in vanzare pana la finalizarea litigiului. Cu toate acestea, vanzarea pachetului de actiuni s-a realizat. In calitatea mea de actionar si fost salariat al acestei unitati, va rog sa trimiteti un reprezentant al Corpului de Control la SC Spicul pentru a verifica actele societatii. Mentionez ca la SC Spicul lucreaza 60 de salariati care impreuna cu familiile lor vor ramane pe drumuri", a conchis seful administratiei publice locale din Amzacea.Nemultumita de faptul ca nu s-a tinut cont de dorinta de a cumpara aceste actiuni, conducerea societatii Spicul a inaintat actiune in instanta pentru anularea actelor de vanzare-cumparare. Procesul a fost judecat de Tribunalul Comercial Constanta, iar sentinta nr.506/com/din 08 02 2005 a dat castig de cauza cumparatorului. In aceasta situatie, S.C. Spicul considera ca hotararea este ilegala si netemeinica, motiv pentru care a declarat apel. Instanta va fixa urmatorul termen de judecata. Vom reveni cu noi amanunte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii