Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SRL-ul CJC monopolizeaza judetul

ro

18 Apr, 2008 00:00 1356 Marime text
1208461027.jpg

Consiliul Judetean Constanta aloca fonduri comunitatilor locale in functie de lucrarile pe care le poate contracta SC Domeniul Public si Privat Judetean SRL * In sedinta CJC de pe 4 februarie, consilierii judeteni au aprobat bugetul DPPJ, care include investitii de sute de miliarde de lei vechi * Mai exact, pentru anul 2008, SRL-ul CJC si-a programat nu mai putin de 59 de lucrari de reabilitare, in care va investi 24.000.000 lei * La acesti bani se adauga alti 12.000.000 lei, pe care DPPJ i-a primit prin suplimentarea aportului de capital social * Firma CJC este o "rasfatata" a primariilor, pentru ca majoritatea alege serviciile DPPJ pentru renovarea imobilelor vechi * Gurile rele spun ca in spatele sedintelor CJC, in care se impart banii judetului, se poarta negocieri indelungi cu primarii * Astfel, afacerile SRL-ului se deruleaza pe principiul "imi dai, iti dau", primariile primind bani in functie de disponibilitatea de a lucra cu DPPJ * In plus, SRL-ul subcontracteaza lucrarile, a caror valoare nu este deloc de neglijat, unor firme agreate de CJC

In sedinta Consiliului Judetean Constanta (CJC) din 4 februarie, consilierii judeteni au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al SC Domeniul Public si Privat Judetean. Firma din cadrul CJC nu este decat o afacere profitabila, ce monopolizeaza reabilitarea imobilelor ce apartin comunitatilor locale si prin care se ruleaza sume enorme din banii publici. SC Domeniul Public si Privat Judetean (DPPJ) SRL este contractantul majoritatii lucrarilor de reabilitare a obiectivelor din patrimoniul comunitatilor locale. Mai exact, se ocupa de repararea imobilelor de genul caminelor culturale, dispensarelor si institutiilor de invatamant din judetul Constanta. Firma CJC este o "rasfatata" a primariilor din acest punct de vedere, pentru ca majoritatea aleg serviciile SRL-ului pentru renovarea imobilelor vechi. Alegerea nu este una intamplatoare, asa cum s-ar putea crede. Gurile rele sustin ca in spatele sedintelor CJC, in cadrul carora se impart fondurile judetului catre comunitatile locale, se poarta negocieri indelungi. Practic, afacerile SRL-ului se deruleaza cu usurinta datorita unor intelegeri tacite, pe principiul "imi dai, iti dau". Astfel, fondurile CJC ajung la comunitatile locale si in functie de disponibilitatea primariilor de a incepe o lucrare cu SRL-ul institutiei. Bineinteles ca aceste detalii de culise sunt tinute departe de ochii lumii, insa numele DPPJ este inscris pe majoritatea lucrarilor de reabilitare a cladirilor de interes pentru comunitatile locale. Lucrarile nu sunt executate gratuit. Procedura este pe cat de simpla, pe atat de benefica pentru firmele ce subcontracteaza lucrarile DPPJ. Concret, CJC aloca fondurile necesare investitiei, iar banii se cheltuiesc pe materiale de constructii si pe angajarea unor societati care efectueaza lucrarile.

Sute de miliarde din banii publici, directionate catre firmele agreate de CJC

De cele mai multe ori, lucrarile subcontractate ajung la firme agreate de CJC. Valoarea lucrarilor si numarul lor nu sunt deloc de neglijat pentru firmele care pun mana pe astfel de contracte. Pentru anul 2008, de pilda, CJC are programate 59 de lucrari de reabilitare a diferitelor obiective din judet, a caror valoare totala se ridica la aproximativ 24.000.000 lei. (240 miliarde lei vechi). Tot in sedinta CJC din 4 februarie, consilierii au aprobat si suplimentarea aportului de capital social al DPPJ, cu 12.000.000 lei (120 miliarde lei vechi). In expunerea de motive a proiectului, se arata ca a fost suplimentat capitalul social pentru "finalizarea si initierea unor noi proiecte in 2008". Iata, in continuare, imobilele prinse in programul anual al DPPJ, privind achizitiile publice din 2008. Este vorba despre caminele culturale Cotu Vaii, Vartop, Pecineaga, Vanatori, Raristea, Furnica, Limanu, 2 Mai, Stupina, Siriu, Cuza Voda, Ghindaresti, Saraiu, Dulgheru, Tufani, Movila Verde, Olteni, Oltina, Almalau, Garlita, Tataru, Biruinta, Istria, Amzacea (constructie), General Scarisoreanu, Zorile, Corbu, Gradina, Urluia, Cerchezu, Dunareni (constructie), Plopeni, Ciocarlia de Jos, Faclia, Stefan cel Mare, Mereni, Osmancea, Pestera, Izvorul, Ivrinezu Mic, Ivrinezu Mare, Seimenii Mari, Seimenii Mici, Dunarea, Nicolae Balcescu si Dorobantu. La acestea se adauga Grupul Social Sibioara, gradinitele Piatra, Cuza Voda, Ciocarlia de Jos, Topraisar, Potarnichea, Credinta, Horia (constructie), Targusor, Gradina de Vara si locuintele protejate Murfatlar (Basarabi), dispensarele Sibioara, Grupul Social si farmacia de la Fantanele.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii