Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenurile din Agigea, viitor El Dorado pentru investitia VoestAlpine?

ro

08 Aug, 2008 00:00 988 Marime text
1218142768.jpg

Daca investitia austriecilor de la VoestAlpine se va fructifica, ar putea fi declarata cea mai mare din Romania, 5,5 miliarde de euro.

Noua administratie locala din Agigea, instalata dupa scrutinul din iunie, se pregateste sa ridice standardul de trai al locuitorilor, mai ales ca se vehiculeaza ca in zona urmeaza sa se realizeze una dintre cele mai mari investitii. Compania austriaca are nevoie, in total, de 600 hectare pentru derularea unei investitii estimate la 5,5 miliarde euro, in vederea dezvoltarii unui combinat siderurgic. In privinta posibilului plasament de capital, noul primar social-democrat, Cristian Carjaliu, s-a aratat, insa, relativ sceptic. "Credeti ca terenurile de la Agigea au devenit un El Dorado, sa se speculeze imobiliar?!". Luand lucrurile in serios, Carjaliu a apreciat ca, pana la acest moment, austriecii si-au trimis reprezentanti doar la discutii, sa se intereseze de situatia juridica a terenurilor, inclusiv din punctul de vedere al patrimoniului. Mai mult decat beneficiile de care proprietarii terenurilor vor beneficia, prin sumele pe care le vor incasa pe terenuri si locurile de munca care se vor crea, este vorba de anumite conditii care trebuie sa fie indeplinite, avand in vedere ca pe raza comunei s-ar putea crea un parc industrial. "Populatia hotaraste, avand in vedere ca se vor crea, pe linie VoestAlpine, in jur de 4.000 - 4.500 de locuri de munca, iar pe verticala, pana la 20.000", s-a exprimat primarul. Pe de alta parte, alesul social-democrat considera ca poluarea ar putea crea probleme in zona in care se va realiza acest parc, chiar daca vor fi structuri din cadrul Uniunii Europene care vor supraveghea indeplinirea tuturor standardelor de mediu actuale. "Eu as dori mai mult campuri cultivate decat un combinat. Aici este vorba de dezvoltare economica pe termen lung a Romaniei, depinde de ce colaborare exista la nivel de Guvern. O astfel de decizie istorica nu se vede acum daca e buna sau nu, generatiile viitoare vor vedea".

Colaborare buna cu actualul CL

De la inceputul mandatului pana in prezent, activitatea primarului cu actualul Consiliu Local se desfasoara in termeni mai mult decat acceptabili. "Pana acum, toate hotararile de CL s-au aprobat in unanimitate", s-a laudat primarul. Social-democratul s-a pus serios pe treaba de la preluarea mandatului, pana la ora actuala avand deja proiecte aflate in derulare. Acestea tin de canalizare, infrastructura, reabilitare scoala, tot ceea ce comunitarea are nevoie.

Stop autorizatii pe extravilan!

In ajutorul celor care nu vor sa fie pacaliti de perspectiva acestei investitii si pentru a stopa tranzactiile cu terenuri din extravilan, primarul a blocat orice fel de autorizatie pe extravilan. "Peste noapte, aproape 300 de grajduri, anexe agricole din extravilan, care apar in acte, au devenit P+3 sau P+2. Este alarmant, comparand cu cele patru cazuri de acest gen de la nivelul orasului Mangalia", a declarat Carjaliu. In acest sens, primarul le-a transmis celor care considera ca vor da un boom imobiliar prin achizitionare unor terenuri in aceste zone, declarate "in viitor intravilan", sa nu se lase pacaliti.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii