Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:01 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Toprac-isari", asezarea de pe pamantul galben

ro

12 Mar, 2004 00:00 1391 Marime text

Localitatea, atestata in 1887

Comuna Topraisar a fost atestata in anul 1887 * Denumirea localitatii vine din cuvantul de origine turca "Toprac-isari", care poate fi tradus "pamant galben" * Localitatea Topraisar este situata la 27 kilometri de municipiul Constanta, pe DN 38 Constanta-Negru Voda * Satele arondate comunei sunt in numar de patru: Topraisar, Biruinta, Movilita si Potarnichea * Populatia localitatii este de 5.406 cetateni # Profilul economic al comunei este preponderent agricol, complementaritatea lui fiind data de activitati comerciale si de mica industrie * Principala forma de relief care poate fi intalnita pe teritoriul localitatii este podisul * Educatia celor peste 1160 de elevi se realizeaza in cele cinci scoli si tot atatea gradinite existente in localitate * Sanatatea populatiei este asigurata de cinci puncte sanitare, un cabinet stomatologic si o farmacie

Comuna Topraisar este atestata documentar inca din anul 1887, an in care au fost emise pentru prima data acte de stare civila. Potrivit specialistilor, denumirea comunei provine din cuvantul de origine turca "Toprac-isari", care, intr-o traducere aproximativa, inseamna "pamant galben". Din punct de vedere geografic, comuna Topraisar este situata la 27 kilometri de municipiul Constanta, pe drumul national 38 care face legatura intre resedinta judetului si localitatea Negru Voda. Comuna se invecineaza la est cu orasul Techirghiol si comuna Tuzla, la vest cu localitatea Amzacea, la sud cu 23 August, la nord cu comuna Baraganu, iar in zona de nord-vest este vecina cu comuna Mereni. Perimetrul comunei are 137 kilometri patrati, principala forma de relief care poate fi intalnita pe teritoriul localitatii fiind podisul. In actuala structura, comuna are arondate patru sate, si anume Topraisar, Biruinta, Movilita si Potarnichea. Daca in anul 1887 Topraisar a fost atestata documentar, localitatea fiinteaza doar din anul 1981, an in care datorita lucrarilor efectuate la Canalul Dunare - Marea Neagra, satele Potarnichea si Straja au trecut administrativ sub autoritatea comunei. In prezent, populatia comunei este de 5.406 cetateni, din care cei mai multi, si anume 3.251, locuiesc in satul Topraisar. De asemenea, in localitatea Movilita locuiesc peste 900 de cetateni, in Biruinta 767, restul de aproape 480 de sateni locuind in satul Potarnichea. Numarul total al cetatenilor comunei traiesc 1711 de locuinte, pe o suprafata locuibila de 62.462 metri patrati.

Economia

In ceea ce priveste profilul economic al comunei, acesta este preponderent agricol, iar complementaritatea lui este data de activitati comerciale si de mica industrie. La baza activitatii economice sta agricultura, suportul acestei ramuri fiind dat de cele aproximativ 14.000 hectare de teren agricol. Aici agricultura este axata pe cultura plantelor si cresterea animalelor. Ramura cu pondere din ce in ce mai mare, cresterea animalelor constituie o ocupatie de traditie pe teritoriul comunei Topraisar. Intre speciile animaliere, cele mai multe sunt ovinele, urmate de porcine si pasari.

Educatia

Sistemul educational a reprezentat de-a lungul anilor una dintre prioritatile principale de la nivelul comunei. Modernizarea invatamantului si cresterea populatiei scolare au impus constructia mai multor unitati scolare.Potrivit declaratiilor primarului Stelian Gheorghe, la nivelul comunei educatia copiilor de varsta scolara si prescolara se realizeaza in cele cinci scoli si tot atatea gradinite existente in localitate. Aceste institutii de invatamant sunt frecventate de 1161 elevi, din care 774 sunt scolari, restul prescolari. Pentru insusirea cunostintelor cerute de programa pentru educatia civica si scolara, in cele zece unitati de invatamant lucreaza peste 70 de cadre didactice, atat din comuna, cat si din judet.

Sanatate

Ocrotirea sanatatii la nivelul celor patru sate ale comunei este asigurata de cinci puncte sanitare, corespunzator realizate, un cabinet stomatologic, precum si de o farmacie. Aceste puncte sunt deservite de patru medici, un stomatolog si un farmacist, care sunt ajutati, la randul lor, de alte cinci cadre medii sanitare. In acest fel, populatia dispune de asistenta medicala permanenta. Datorita muncii constiincioase desfasurate de cadrele medicale in directia prevenirii si tratarii diferitelor boli, comuna Topraisar nu s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu epidemii care sa duca la imbolnavirea in masa a populatiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii