Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:17 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un batran din Dorobantu acuza autoritatile locale ca refuza sa-i inmaneze titlul de proprietate

ro

30 Jul, 2004 00:00 757 Marime text

Dreptul de proprietate genereaza noi dispute

Conform registrului agricol din cadrul Primariei Nicolae Balcescu, batranul si-a ridicat dreptul de proprietate inca din anul 2002 * Societatea care a lucrat terenul face referire la titlul de proprietate detinut de batran * Reprezentantii asociatiei declara ca din anul 2001 batranul a solicitat retragerea din cadrul asociatiei pentru a-si lucra terenul in calitate de persoana fizica

Retrocedarea terenurilor agricole si punerea in posesie creeaza inca animozitati in randul locuitorilor de la sate. Cu toate ca procedura de punere in posesie si inmanarea titlurilor de proprietate trebuiau incheiate de mult, mai sunt inca persoane care se declara nemultumite despere modul in care se realizeaza acest lucru. Acesta este si cazul batranului Stefan Morarescu, din satul Dorobantu, comuna Nicolae Balcescu. Mama acestuia, Maria Nuca, primise de la parintii sai o mostenire constand in sase hectare de teren agricol pe raza comunei. Terenul apartine familiei inca din timpul primului razboi mondial, dovada fiind un testament lasat de tatal batranei. Dupa Revolutie, atunci cand toata lumea a facut demersuri pentru primirea pamanturilor, care pana atunci fusesera in administrarea statului, batranul Morarescu, in varsta de 69 de ani, a facut la randul sau, in numele mamei sale, demersuri pentru a primi ceea ce i se cuvenea. Solicitarile batranului nu au ramas fara ecou. In anul 1991, printr-o decizie, batranului i-a fost repartizat terenul in baza Legii 18. Primaria Nicolae Balcescu, prin intermediul Comisiei comunale pentru aplicarea Legii fondului funciar, ii trimite batranului, la data de 24.09.1991, o adeverinta prin care ii aduce la cunostinta urmatoarele: "In temeiul Legii fondului funciar nr. 18/1991, se adevereste ca cetateanului Nuca Maria i s-a stabilit dreptul de proprietate prin hotararea comisiei Jud. nr. 1156 din 31.07.1991, pentru suprafata totala de sase hectare, prevazuta in tabelul-anexa nr. 14. Prezenta adeverinta constituie dovada dreptului de proprietate pana la eliberarea titlului de proprietate". Terenul, care pana in acel moment s-a aflat in intretinerea fostului IAS, a ramas in continuare in intretinerea SC "Docefran", fostul IAS, care in fiecare an i-a atribuit batranului produse de pe aceasta suprafata agricola. Mai mult decat atat, prin adresa nr. 321 din 08.05.2001, societatea agricola il instiinteaza pe Morarescu Stefan ca detine o suprafata de teren in cadrul societatii si solicita sa confirme prin semnatura daca doreste sa continue aceasta forma de asociere sau doreste sa se retraga si sa lucreze terenul pe cont propriu. Pe data de 09.04.2002, aceeasi societate il instiinteaza pe batran ca "incepand din anul agricol 2002-2003 veti primi suprafata respectiva in solele in care ati fost repartizat conform titlurilor de proprietate, si anume sala A54/2.

Batranul spune ca nu i-a fost atribuit titlul de proprietate pe teren

Cu toate ca firma "Docefran Dorobantu" aminteste de existenta titlului de proprietate, iar la Comisia de fond funciar din cadrul Primariei Nicolae Balcescu sunt inregistrate doua titluri de proprietate, respectiv Titlul nr. 51515/674 si Titlul 27558/1980, si care au fost ridicate la data de 24.05.2002 de Stefan Morarescu, batranul sustine ca documentele nu se afla in posesia lui. Secretarul Primariei Nicolae Balcescu a precizat ca "intrucat batranul are calitatea de locator, a fost pus in posesie in baza Legii 16/1994 art.25, care spune ca cei care au avut terenuri pe actiuni la IAS au fost pusi in posesie in baza Legii 16, deci batranul si-a primit terenul si, mai mult decat atat, suprafata a fost masurata si recunoscuta de proprietar". La randul lor, reprezentantii SC "Docefran Dorobantu" precizeaza ca, pana in anul 2001, batranul si-a ridicat toate drepturile de la "Docefran", respectiv produse agricole. Din anul 2001, Stefan Morarescu a depus o cerere prin care solicita retragerea din cadrul asociatiei agricole, intrucat doreste sa lucreze pamantul in calitate de particular. Cu toate acestea, batranul declara ca el nu a intrat in posesia titlului de proprietate, iar pamantul este folosit abuziv de alte persoane. Mai mult decat atat, batranul Stefan Morarescu este decis sa mearga mai departe si sa se adreseze instantei pentru a-si recastiga dreptatea. El continua sa se considere nedreptatit si declara ca nu beneficiaza de roadele produse de terenul pe care l-a mostenit, iar vinovat de aceasta situatie este, in opinia sa, primarul Paul Mocanu, care nu doreste sa-l puna in posesie. Pentru a afla care este adevarul si cine se face vinovat de aceasta situatie, vom urmari si noi cazul si vom reveni cu amanunte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii