Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:52 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unitatile administrativ-teritoriale, obligate sa aiba sisteme de plata on-line a impozitelor si taxe

ro

13 Aug, 2004 00:00 704 Marime text

Toate primariile, indiferent de zona, trebuie sa aiba propriul site actualizat * In caz contrar, amenzile pot ajunge pana la 75 milioane de lei * Aceste prevederi sunt stipulate in HG 538/2004 * La nivelul judetului Constanta, unele primarii nu detin nici macar un calculator

In urma cu patru luni, intra in vigoare HG 538/2004, potrivit careia toate localitatile din Romania trebuie sa fie inregistrate in Sistemul Electronic National. Aceasta hotarare stipuleaza clar ca toate primariile, indiferent ca sunt din mediul rural sau urban, sunt obligate sa puna la dispozitia cetatenilor sisteme de plata on-line a impozitelor si taxelor. Recent, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, anunta controale "de anvergura" la primariile din tara, cei care nu respecta legea urmand a se confrunta cu amenzi "grase". Ministrul Ticau sustinea ca, pana in prezent, angajatii ministerului cu atributii de control au realizat diverse verificari, insa nu se poate vorbi de abateri de la lege. "Sunt 70 de orase unde au fost implementate sisteme on-line de plata a impozitelor si taxelor, iar in urma controalelor noastre nu au fost observate abateri de la lege", declara ministrul Comunicatiilor. In realitate insa, lucrurile nu stau nici pe departe asa. Desi HG 538/2004 stipuleaza ca toate localitatile din Romania trebuie, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, adica acum patru luni, sa fie inregistrate in Sistemul Electronic National, doar 20% dintre orase s-au conformat, cat despre comune, nici vorba.

Mai putin de 40 de primarii din judet au pagina proprie de Internet

Implementarea sistemului electronic de plata a impozitelor si taxelor este obligatorie si pentru primariile din mediul rural. Acestea sunt obligate sa aiba si propria pagina de web, chiar daca unele dintre unitatile administrativ-teritoriale de la nivelul judetului Constanta nu detin nici macar un calculator. Totodata, site-urile trebuie actualizate cel putin lunar, iar acestea trebuie sa cuprinda si toate deciziile pe care administratia locala le ia, pentru a putea fi consultate de cetateni. Amenzile pentru nerespectarea acestui act normativ se ridica, potrivit hotararii de guvern, pana la 75 milioane de lei. Acest lucru este posibil chiar daca, in judetul Constanta, din cele 68 de unitati administrativ-teritoriale, mai putin de 40 si-au realizat pana in prezent propria pagina de Internet. Printre primariile constantene fruntase le putem enumera pe cele din localitatile Mangalia, Medgidia, Cernavoda, Navodari, Negru Voda, Agigea, Albesti, Eforie, Cumpana, Castelu, Crucea, Independenta, Poarta Alba, Mircea Voda, Mereni, Saraiu, Topraisar sau Silistea. Daca in aceasta privinta majoritatea administratiilor publice locale au inteles ca este necesar sa se conformeze cerintelor actuale, in ceea ce priveste implementarea sistemului electronic de plata a taxelor si impozitelor situatia nu este tocmai la fel. Si asta deoarece investitia este cat se poate de costisitoare, in raport cu persoanele care si-ar plati impozitul de acasa, din fata calculatorului. De altfel, majoritatea cetatenilor din mediul rural nu stiu ce este acela un calculator si, in plus, nu stiu sa il foloseasca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii