Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BURSIERI "ERASMUS"

ro

01 Jul, 2004 00:00 1336 Marime text

Lucian Valentin Motatu-Inginerie Mecanica, specializarea Utilaje si Instalatii Portuare, anul III.

Am fost selectat pentru o bursa de studii de 6 luni in Italia, la Roma, Universitatea "La Sapienza", in cadrul programului Socrates-Erasmus. In perioada imediat urmatoare voi incepe studiul unei teme de proiectare: "Sisteme expert pentru prevenirea si managementul situatiilor de criza in domeniul instalatiilor energetice", ce va fi continuata la universitatea gazda, sub indrumarea profesorilor de acolo.Consider ca oportunitatea obtinerii acestei burse reprezinta o recunoastere a rezultatelor bune obtinute in trecut, in acelasi timp pentru mine, cat si pentru colegii mei, o noua provocare pentru a confirma profesorilor nostri increderea pe care ne-au acordat-o.

Gheorghe Sterpu-Inginerie Mecanica, sectia Ingineria Sistemelor si Proceselor Termice, masterat anul

Ma numar printre studentii selectati pentru o bursa de studii de 10 luni, prin programul Socrates-Erasmus, la Universitatea "Aristotel" din Thesaloniki Grecia. In afara cursurilor pe care le voi frecventa la Universitatea "Aristotel", mai pregatesc si un subiect in cercetare. Acesta va avea ca tema "Algoritmi si baze de date pentru sisteme expert in domeniul transporturilor", va fi inceput la Constanta si va fi continuat in Grecia, la Centrul pentru Cercetare si Tehnologie "Hellas" din Thesaloniki, sub indrumarea profesorului universitar George Giannopoulos. Prin deschiderea pe care o ofera studentilor, programul Socrates-Erasmus este de bun augur si, de asemenea, este o piatra de temelie pentru colaborarea intre Universitatea "Ovidius" Constanta si institutiile de invatamant din strainatate. Pentru mine, schimbul de studenti in cadrul acestui program reprezinta crearea unor legaturi intre institutiile de invatamant, dar si formarea unor oameni, a unor personalitati capabile sa dezvolte relatii interculturale in diferite domenii si care sa faca fata provocarilor care vor aparea o data cu preconizata integrare a tarii noastre in Uniunea Europeana. Consider ca obtinerea acestei burse este un pas inainte in realizarea mea profesionala si imi ofera, totodata, posibilitatea de a cunoaste mediul universitar din Grecia, cultura, oamenii si obiceiurile lor, natura si istoria acestei tari. In decursul celor patru luni care au mai ramas pana la plecarea in Grecia, pe langa pregatirea temei de cercetare si participarea la Scoala Internationala de Vara de la Sakarya Turcia, in perioada 12-17 Iulie 2004, cu tema "Computational and Experimental Simulation of Combustion & Multi-Phase Flows in Advance Energy Systems", va trebui sa invat limba greaca, o provocare careia sper ca ii voi face fata. Prin amabilitatea profesorului George Giannopoulos, voi beneficia de asistenta si materialele necesare studiului si in limba engleza.Sper ca impreuna cu ceilalti colegi de-ai mei selectionati pentru burse de studii in strainatate sa fim la inaltimea asteptarilor profesorilor nostri, sa reprezentam cu cinste Universitatea "Ovidius" si scoala romaneasca ce ne-a format, ca pregatire profesionala, dar si ca oameni.

Tudorel Bratu-Inginerie Mecanica, specializarea Utilaje si Instalatii Portuare

Dupa absolvire, m-am angajat in cadrul Societatii Nationale Nuclearelectrica SA, Sucursala CNE-Invest, care are drept scop finalizarea lucrarilor de constructie a Unitatii 2 Cernavoda. Pentru mine, faptul ca am avut sansa sa imi incep cariera in construirea (montajul) unei centrale nucleare de complexitatea si dimensiunile celei de tip CANDU-6 a insemnat foarte mult. Desi coplesit, la inceput, de multitudinea sistemelor si a componentelor de sistem, am reusit sa ma integrez intr-un interval relativ scurt de timp in colectiv si sa ma adaptez cu stilul de lucru impus de partenerii straini si de standardele de calitate impuse de acestia. Consider ca atuurile mele (seriozitatea si constiinciozitatea), alaturi de pregatirea temeinica si interesul constant pentru noutate, au reusit sa ma lanseze si sa ma promoveze, ajungand in scurt timp sa fiu incredintat cu lucrari de o importanta majora pentru reactorul centralei (reparatia fiderilor superiori, instalarea unor noi guri de acces in generatorii de aburi), lucrari pe care, impreuna cu colectivul implicat, am reusit sa le ducem la bun sfarsit, terminand chiar inainte de termen. Deja, dupa numai doi ani, ajunsesem sa cunosc cele mai ascunse secrete din partea nucleara a centralei. Dornic de cunoastere si cu convingerea ca viitorul meu va pivota in jurul energeticii nucleare, m-am hotarat sa-mi continuu studiile, alegand oferta Facultatii de Inginerie Mecanica, cursurile de masterat specializarea Ingineria Sistemelor si Proceselor Termice. Aici, mi s-a oferit sansa de a participa la selectia pentru bursele Erasmus-Socrates. Cu gandul la posibilitatea de a ajunge intr-o universitate de prestigiu european, la posibilitatea de a cunoaste metodologia de predare, structura si programa intr-o universitate din Europa de Vest, nu am avut nici o ezitare. Drept urmare, mi s-a oferit o bursa de doua semestre la Universitatea "La Sapienza" din Roma, Italia. Sper ca in urma acestui stagiu de pregatire, combinat cu schimbul de cultura acumulat in Roma, sa ma pot intoarce in tara, unde sa pot aplica cele invatate acolo.

Nicoleta Alina Anghel-Fizica, Chimie si Tehnologia Petrolului, sectia Tehnologia Prelucrarii Petrolului si Petrochimie, anul IV

In urma cu un an, am inceput un studiu de cercetare cu tema "Ingineria microproceselor aplicata la instalatiile de reformare a metanului". In scopul unei pregatiri cat mai bune, am participat anul acesta la Conferinta Internationala "Tehnonav 2004", unde am sustinut articolul intitulat "Sisteme de reformare pentru pile de combustie". Tot in acest an, in luna iulie, voi participa la Scoala de Vara cu tema "Computational and Experimental Simulation of Combustion & Multi-Phase Flows in Advanced Energy Systems", gazduita de Universitatea Sakarya, Turcia. Pentru a-mi continua acest studiu de cercetare, in septembrie, voi efectua un stagiu de sase luni, corespunzatoare primului semestru al anului universitar 2004-2005, la Universitatea Leeds din Marea Britanie, in cadrul programului de mobilitati studentesti "Erasmus". Desi grantul Erasmus pe care il voi primi lunar nu va fi suficient pentru a-mi asigura cheltuielile de cazare si de subzistenta, acesta nu a constituit un impediment, sperand ca voi obtine ajutor financiar din partea companiilor de profil petrolier, si nu numai. De asemenea, sper ca ambitia mea de a ma perfectiona pe plan profesional sa ma ajute sa depasesc greutatile anului terminal si ca ma voi ridica la inaltimea asteptarilor profesorilor care m-au sustinut.

Cristina Nicolae-Litere, sectia Germana-Engleza

Programul european Erasmus mi-a oferit sansa de a studia pe o perioada de sase luni, corespunzatoare primului semestru al anului III, la Universitatea "Paris Lodron" din Salzburg, Austria. A fost o experienta de neuitat sa cunosc mediul universitar din Austria, sa pot face o comparatie intre cele doua sisteme de invatamant si sa vizitez locuri superbe. De asemenea, am avut posibilitatea de a-mi perfectiona limba germana, respectiv engleza, prin conversatii cu cetateni austrieci. Am aflat multe lucruri noi despre alte culturi si am intemeiat prietenii cu studenti internationali, veniti prin diferite programe de mobilitate in orasul lui Mozart. Mi-am demonstrat capacitatea de a ma acomoda si adapta unor situatii noi, de a face fata greutatilor departe de familie. Mi-a fost aproape prietena si colega mea de facultate Diana Mihai, impreuna cu care am depasit problemele financiare, deoarece grantul Erasmus nu ne-a acoperit toate cheltuielile. Parintii ne-au sustinut financiar, iar noi nu i-am dezamagit, intorcandu-ne cu note mari si cu credite de nivel european. Consider ca am reprezentat cu succes invatamantul romanesc si am punctat pe plan international pentru renumele Facultatii de Litere si al Universitatii "Ovidius" Ii sfatuiesc pe toti studentii care au posibilitatea de a studia in strainatate sa nu rateze aceasta sansa, pentru ca este o experienta ce merita traita.

Victor Cristian Regep-Inginerie Mecanica, sectia Utilaje si Instalatii Portuare, anul IV

Am fost selectat pentru a efectua primele sase luni ale anului universitar 2004-2005 la Universitatea Leeds din Marea Britanie, in cadrul programului de mobilitati studentesti Erasmus. Desi, pentru mine, este o mare provocare, avand in vedere ca voi fi plecat in an terminal, iar la intoarcere voi fi nevoit sa dau diferentele si in acelasi timp va trebui sa-mi finalizez lucrarea de diploma, consider ca obtinerea acestei burse va conta mult in realizarea mea profesionala. Voi avea posibilitatea de a-mi perfectiona limba engleza, purtand conversatii cu ceilalti studenti, cu profesorii si chiar cu locuitorii orasului Leeds, voi avea acces la biblioteca universitatii si la echipamente ultramoderne in domeniul ingineriei mecanice, voi cunoaste studenti internationali si, de ce nu, sper ca voi vizita orasul Londra si alte locuri frumoase. Pe langa cursurile pe care le voi urma la Universitatea Leeds, voi efectua si un proiect de cercetare cu tema "Utilizarea pilelor de combustie la tractiunea vehiculelor electrice", lucrare pe care am inceput-o in Universitatea "Ovidius". In acest scop am participat la Conferinta Internationala "Tehnonav 2004", unde am sustinut articolul intitulat "Stand pentru studiul experimental al pilelor de combustie PEM", iar in luna iulie voi participa la Scoala de vara cu tema "Computational and Experimental Simulation of Combustion & Multi-Phase Flows in Advanced Energy Systems", gazduita de Universitatea Sakarya, Turcia. Sper sa reprezint cu cinste Universitatea "Ovidius" si invatamantul din Romania si sa nu dezamagesc persoanele care au incredere in mine, atat cadrele didactice, cat si parintii care ma sprijina moral si financiar. Cred ca aceasta va fi una dintre cele mai minunate experiente din viata mea si ma va ajuta pe viitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii