Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Suveica" Universitatea Master din Constanta

ro

27 Jul, 2004 00:00 2689 Marime text

Absolventii s-au trezit cu o specializare total diferita decat cea la care se inscrisesera

Universitatea "Master" din Constanta a recurs, timp de cativa ani, la tot soiul de aranjamente pentru a putea sa isi desfasoare activitatea * Reprezentantii sai au intocmit tot soiul de "mariaje" conjuncturale cu diferite universitati din Romania: "Bioterra" din Bucuresti, Universitatea Banatului Timisoara, Universitatea Oradea * Cei mai pagubiti de aceste "mariaje" au fost studentii sectiei "Inspectie si legislatie tehnico-economica, fitosanitara si veterinara" * La absolvire, ei s-au trezit cu adeverinte pe care scrie ca au terminat profilul "Agricol", specializarea "Agricultura" * Decanul Facultatii de Protectia Mediului din cadrul Universitatii Oradea, profesorul Vasile Bara, declara ca profesorii facultatii pe care o conduce au predat la "Master" tot anul 2003 * In acest fel, Bara incearca sa acrediteze ideea ca studentii de la "Master" se pot considera absolventi ai Universitatii Oradea * Total fals; o adeverinta eliberata de Fundatia "Master" pe 14.07.2003 poarta antetul Universitatii din Timisoara, in prezent in curs de lichidare si care nu are nici o legatura cu Universitatea de stat din Oradea

Scandalul in care este implicata asa-zisa Universitate "Master" se amplifica pe masura ce ies la iveala tot mai multe ilegalitati. Universitatea este administrata de Fundatia "Master" si functioneaza in incinta Institutului de Cercetare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas. Ani de-a randul, reprezentantii fundatiei au reusit sa convinga sute de absolventi sa urmeze cursurile mai multor facultati, cerandu-le in schimb taxe cuprinse intre 200 si 350 de dolari pentru fiecare an, plus o taxa considerabila pentru absolvire. Neavand acreditare, Fundatia "Master" a incercat in mod constant, intr-o echilibristica in care au avut grija ca studentii sa nu inteleaga mare lucru, sa se asocieze cu diverse universitati din Romania. Mai intai cu Universitatea "Bioterra" din Bucuresti, care avea specializari asemanatoare, apoi cu Fundatia Universitara "Banatul" din Timisoara, iar apoi cu Universitatea din Oradea. "Bioterra" avea in acea vreme, ca si Fundatia "Master", intre specializarile oferite studentilor, sectia "Inspectie si legislatie tehnico-economica, fitosanitara si veterinara". Tocmai aceasta sectie a reprezentat "calcaiul lui Ahile" pentru "Master". In anul 2002, sefii fundatiei au incercat sa faca presiuni asupra studentilor de la aceasta specializare sa isi prelungeasca studiile de la trei la cinci ani, sub pretextul ca la Universitatea "Bioterra" cursurile pentru o specializare similara dureaza cinci ani. Al doilea scandal iscat la "Master" a fost legat de examenul de diploma din anul 2002, cand conducerea universitatii nu a reusit, probabil, sa gaseasca angajamente sigure pentru o comisie de examinare recunoscuta si i-a obligat pe studenti sa amane cu un an examenul de absolvire. Tot in 2002, absolventilor primului an al sectiei "Inspectie si legislatie tehnico-economica, fitosanitara si veterinara" li s-a comunicat ca vor face doi ani de studiu intr-unul singur, fapt pentru care fiecare dintre ei a scos din buzunar 600 de dolari.

Spaga "oficiala" la "Master"

Examenul de absolvire a oferit insa cea mai mare surpriza. La examenele din ultima sesiune "garant" a fost Fundatia Universitara "Banatul" - Universitatea Banatului Timisoara, o institutie particulara de invatamant superior aflata acum in lichidare. In aceasta situatie, "Master" a reusit sa gaseasca pentru examenul de absolvire o colaborare cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Protectia Mediului. Profesorii acestei facultati s-au deplasat la Constanta si au format o comisie de examinare. Toate bune si frumoase, studentii au fost ajutati sa primeasca note mari, totul s-a incheiat cu bine, dar si cu o "taxa de licenta" de 600 dolari, plus doua milioane "pentru protocol". (Merita sa facem aici o paranteza si sa spunem ca reprezentantii Fundatiei "Master" au refuzat eliberarea adeverintelor de absolvire studentilor care nu isi platisera integral "taxa" de protocol, pentru care nu li s-a eliberat nici macar chitanta). Absolventii au avut o alta surpriza neplacuta atunci cand au primit adeverintele. Din documentele respective au aflat ca studiile lor au fost efectuate in cadrul "Colegiului Universitar Agricol - Universitatea Master din Constanta", profilul "Agricol", specializarea "Agricultura". Nimeni nu a inteles ce s-a intamplat cu specializarea "Inspectie si legislatie tehnico-economica, fitosanitara si veterinara", mentionata in contractul dintre universitate si studenti. Nici ce presupune exact o specializare numita atat de vag: "Agricultura". La fel de ciudat e faptul ca adeverinta poarta antetul Universitatii de stat din Oradea, dar din text reiese ca studentii sunt absolventi ai Universitatii "Master". Pentru a lamuri lucrurile, l-am contactat pe decanul Facultatii de Protectia Mediului din cadrul Universitatii Oradea, profesorul Vasile Bara. "Noi am avut o colaborare in termenii legii cu Fundatia "Master" din Constanta. Practic, noi am fost solicitati sa organizam examenul de licenta la Constanta de catre Universitatea Banatului. Ba chiar am putea spune ca studentii au absolvit facultatea noastra, pentru ca si in ultimul an ei au studiat cu profesori de-ai nostri", ne-a declarat decanul. Explicatiile lui insa nu raspund nici pe departe tuturor intrebarilor in acest caz, ba chiar sunt in contradictie cu realitatea. Desi decanul pretinde ca studentii de la "Master" s-ar putea considera absolventi ai universitatii pe care o conduce, trebuie sa ii amintim ca o adeverinta eliberata pe 14.07.2003, cu putin timp inainte de licenta deci, purta antetul Universitatii Banatului, si nicidecum pe cel al Universitatii Oradea, ceea ce arata ca "mariajul" dintre cele doua institutii de invatamant superior a fost mai tardiv si, oricum, conjunctural. Mai multi absolventi ai Universitatii "Master" din Constanta sunt decisi sa actioneze fundatia in judecata, pentru a cere despagubiri pentru tot acest circ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii