Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:14 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaje aniversare de 1 Decembrie Ziua Naţională a României, prin ochii politicienilor (galerie foto)

ro

01 Dec, 2015 00:00 10349 Marime text
România marchează astăzi 97 de ani de la Marea Unire, eveniment înfăptuit la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918. De atunci, multe s-au schimbat, inevitabil. Românii continuă să fie încrezători într-un viitor mai bun pentru ei şi generaţiile viitoare, politicienii promit şi dau sfaturi. Însă, într-o zi atât de importantă în istoria statului român, am încercat să aflăm ce mesaje şi urări transmit politicienii simplilor cetăţeni. Cât de sincere şi credibile sunt ele vă lăsăm să decideţi.

Mesaj de la Alba Iulia 

Pentru prima dată, senatorul PNL Puiu Haşotti a decis să sărbătorească Ziua Naţională a României, împreună cu soţia, la Alba Iulia. De altfel, Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, poate fi considerată destinaţia turistică ideală pentru iubitorii şi pasionaţii de istorie. Pe lângă o vizită pe la Cetatea Alba Carolina, Muzeul şi Sala Unirii, cei care se află în această perioadă la Alba Iulia vor putea asista şi la manifestări diverse şi multiple dedicate Zilei Naţionale a României. Astfel, din capitala încărcată de istorie, senatorul PNL Puiu Haşotti a transmis următorul mesaj:
 
„De la Alba Iulia, unde am ajuns să întâmpin Ziua Naţională a României, le transmit tuturor constănţenilor şi dobrogenilor gândurile mele bune. La mulţi ani într-o Românie veşnic unită şi fie ca cerinţele delegaţiei dobrogene la adunarea de la Alba Iulia să se împlinească şi să fie veşnice. Să fiţi fericiţi într-o Românie unită şi poporul român să fie mânat de cele mai frumoase idealuri româneşti şi europene!”

Epistolă către constănţeni, către români

Fără timp de gândire în prealabil şi fără a căuta cuvinte mari, primarul interimar al municipiului Constanţa şi preşedinte al filialei municipale a PSD, Decebal Făgădău, a încropit o epistolă adresată constănţenilor şi tuturor românilor, deopotrivă.
 
„Dragii mei, 
Anul acesta, Ziua Naţională ne găseşte întristaţi de evenimente nefericite care au avut loc în ţară şi peste hotare. Ne găseşte îngrijoraţi de mesaje de dezbinare, de pericole şi de incertitudini. Totodată, ne găseşte uniţi, cu sau fără voie, într-o dorinţă unanimă de schimbare. Sensul schimbării vine tocmai din semnificaţia Zilei Naţionale. Indiferent de provocările momentului, trebuie să fim infinit respectuoşi şi recunoscători faţă de înaintaşii noştri, încrezători că fiecare dintre noi poate schimba ceva în bine, şi să privim optimişti spre viitor, propunându-ne idealuri şi obiective mari. Atât schimbarea, cât şi unirea se regăsesc în fiecare dintre noi. Cred că Ziua Naţională trebuie să ne găsească într-un moment în care lăsăm deoparte ceea ce ne separă şi ne spunem întâi nouă, apoi celorlalţi, să muncim, să construim, să unim. Personal, sunt recunoscător înaintaşilor noştri şi încrezător în contemporanii mei. 
 
La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla! La mulţi ani, constănţeni!”
 
Şi prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ionle transmite conaţionalilor şi constănţenilor un gând bun de Ziua Naţională.
 
„Cu ocazia Zilei Naţionale, adresez tuturor românilor cele mai călduroase felicitări şi urări de sănătate, bunăstare şi prosperitate! De 1 Decembrie, trebuie să-i cinstim pe cei care, de-a lungul istoriei, au contribuit la formarea poporului român şi a spiritualităţii sale şi să nu-i uităm nicicând pe cei care, prin jertfa şi patriotismul lor, au făcut posibilă Marea Unire de la 1918. La mulţi ani, România!“
 
Mai rezervat în cuvinte s-a dovedit a fi vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir, care s-a rezumat la a zice doar: „Să fim mai buni! La mulţi ani, România!“.

De la istorici citire

Felix Stroe, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, a transmis şi el gânduri de 1 Decembrie: „La mulţi ani, cu sănătate şi prosperitate!“
 
Deputatul PSD şi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Judeţene PSD Constanţa, Mircea Titus Dobre, a profitat de apropierea aniversării Marii Uniri pentru a ne aminti tuturor ce reprezintă 1 Decembrie şi cum a ajuns această dată să fie declarată Ziua Naţională a României.
 
„1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Aşa cum sublinia şi istoricul Florin Constantiniu, «Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid, este fapta istorică a întregii naţiuni române»”.

Gânduri liberale 

Deputatul Gheorghe Dragomir, copreședinte al filialei Constanța a Partidului Național Liberal, a susţinut o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor pe tema importanţei zilei de 1 Decembrie.
 
La 1 Decembrie se vor împlini 97 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Marea Unire de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii. Din punct de vedere istoric, la 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de cetățeni veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea cu România a tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul şi Ţara Ungurească. Această zi reprezintă un moment unic, special, marcat de recunoștință, solidaritate și speranță. Este ziua în care rememorăm și cinstim jertfa strămoșilor noștri, care au găsit curajul să lupte pentru constituirea statului național român. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”
 
La rândul său, senatorul PNL Christian Gigi Chiru le urează României şi românilor „să dăinuie cât lumea, bunăstare şi fericire. La mulţi ani tuturor!”.
 
Deputatul liberal Mihai Tararache a preferat ca în această zi importantă pentru români să le reamintească politicienilor care le sunt datoriile şi obligaţiile.
 
„Ca oameni politici, dar şi ca simpli cetăţeni, avem datoria de a apăra şi de a promova visul generaţiei care a făcut România mare, un vis peren ce transcende epocile. Generaţia de la 1918 a plătit cu sânge visul românilor dintotdeauna, acela de a trăi într-un stat naţional, unitar şi indivizibil. Noi trebuie să păstrăm viu acest vis şi să-l transmitem generaţiilor viitoare. În această zi de sărbătoare pentru poporul român, avem obligaţia să ne gândim şi la românii care trăiesc în comunităţile istorice din afara graniţelor, la cele câteva milioane de români care trăiesc departe de casă şi faţă de care avem obligaţia să facem tot ce ţine de noi pentru a-i aduce înapoi ACASĂ. Tuturor acestora trebuie să le spunem că statul român nu-i va uita niciodată şi că sunt parte fundamentală a naţiunii române. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”

Minorităţile, alături de români

Preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, a transmis tuturor românilor o urare-simbol de Ziua Naţională:
 
„1 Decembrie este prilej de sărbătoare pentru întreaga suflare românească. Este Ziua Națională a României, este ziua în care, indiferent de etnie și de convingere religioasă, întregul popor român își cinstește țara și se înclină în fața memoriei celor care au făcut posibilă, prin lupta și devotamentul lor, Marea Unire de la Alba Iulia. Și pentru noi, tătarii din România, este o zi specială! Este ziua în care conștientizăm, o dată în plus, ce norocoși suntem că strămoșii noștri au rămas pe aceste meleaguri și este ziua în care, an de an, mulțumim public pentru toate cele ce ni se cuvin, în mod special pentru prețioasa libertate identitară și religioasă! România este țara în care strămoșii noștri s-au stabilit, este țara în care noi ne-am născut, trăim și ne ducem mai departe tradițiile, limba, cultura, dar, mai presus de toate, să nu uităm că România este țara în care noi, tătarii, nu suntem nici asupriți, nici asimilați! La ceas aniversar, transmitem și noi, la unison cu întreaga suflare românească: «La mulți, România! La mulți ani, români!»“
 
„Le urez tuturor celor care sunt români şi celor care simt româneşte tradiţionalul «La mulţi ani!» şi mă rog la Dumnezeu să ne ocrotească ţara de tot răul din lume! La mulţi ani, România, la mulţi ani, români!“, a transmis, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat.
 
Şi deputatul UDTTMR Varol Amet a transmis un mesaj ţării şi concetăţenilor săi: „Transmit tuturor cetăţenilor români cele mai sincere urări de bine, un viitor prosper şi fericit. La mulţi ani, România!”

Un gând progresist pentru toţi românii

Deputatul UNPR de Constanţa Florin Ghoerghe a transmis de asemenea gândurile sale pentru români şi pentru România:
 
„La mulți ani pentru ziua de astăzi! Le doresc românilor, implicit constănțenilor, să fie mândri de țara lor și să o iubească, să fie mai buni, mai iubitori cu cei din jurul lor și mai iertători. Să cinstească memoria înaintașilor noștri care au murit pentru ca țara asta să existe, pentru ca noi să ne bucurăm de tot ceea ce avem astăzi. Le doresc tuturor multă sănătate, fericire și multă, multă înțelepciune. Și, nu în ultimul rând, sărbători fericite și împlinite!“
 
Şi senatorul Marian Vasiliev a avut un mesaj pentru 1 Decembrie:
 
„De Ziua Naţională, le urez românilor să fie sănătoşi. Le doresc să lupte pentru a fi fericiţi. Le doresc să aibă optimism în suflet. Să se gândească cu pioşenie şi respect la cei care ne-au construit prezentul şi să privească viitorul cu încredere. Să înţeleagă faptul că binele se află în fiecare dintre noi. Şi le mai doresc să fie uniţi. Să fie o naţiune! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla!”

Ziua Naţională, în viziune independentă

În opinia deputatului independent Remus Cernea, Ziua Națională este „un moment de ceremonie și de celebrare a înțelepciunii politice și a pragmatismului generației care a înfăptuit Marea Unire”:
 
„Ne dovedim cu adevărat atașamentul pentru țara noastră făcând efortul ca, zi de zi, dacă se poate, să facem lucruri bune pentru cei din jur, deopotrivă cetățeni români sau cetățeni străini, demonstrând compasiune față de animale, apărând acele valori morale și democratice care întăresc și garantează libertatea și egalitatea în drepturi pentru toți, afirmând și promovând idealuri care înalță atât națiunea noastră, cât și umanitatea, în general.
 
Acele voci publice care alunecă spre șovinism și naționalism ori diversele forme de promovare a suspiciunii și a urii față de diferite categorii de cetățeni nu servesc România. Momentele de grație ale istoriei țării noastre în modernitate au fost acelea în care au fost făcute fapte ancorate în valori umaniste universale, nu acelea când au ajuns la putere regimuri dictatoriale și autoritariste. Istoria ar trebui să ne fie permanent sursă de înțelegere mai aprofundată a realităților și a crizelor cu care ne confruntăm astăzi, pentru a le gestiona și a le depăși bazându-ne pe acele valori universale pe care s-a ridicat democrația europeană, nu alunecând spre pseudo-soluțiile populiste și intolerante care mereu au dus spre fundături plătite crunt de către popoare și indivizi”. 

„Avem o țară minunată - să ne cunoaștem locurile și să ne mândrim cu ele. Avem oameni frumoși - să știm să îi valorificăm, apreciem și să-i păstrăm acasă. Să facem din 1 decembrie o zi cu adevărat națională; de la copii până la cei în vârstă, de la orașe până la casele din satele de munte, de la cei bogați până la cei săraci, de la cei de acasă până la cei plecați departe - cu toții să fim astăzi români care își cinstesc țara. Iar apoi să facem fiecare tot ce putem ca România să fie "acasă" pt oricare din noi, un "acasă" corect față de toți, fără inegalități atât de mari, fără nevoia de a pleca în alte "case", cu școli care să ne pregătească pentru viitoarele locuri de muncă și viitoarele spitale din care să ieșim vindecați. La mulți ani, România!“,
este mesajul preşedintelui PSRO Constanţa, Virgil Senopol, adresat românilor cu prilejul Zilei Naţionale. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii