Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început construcţia noii mănăstiri lângă rezervaţia Canaraua Fetii de la Băneasa

ro

11 Nov, 2011 02:42 4062 Marime text
Administraţia locală din Băneasa, condusă de primarul Gelu Iordache, a dat săptămâna trecută autorizaţia de construire pentru ridicarea unei mănăstiri la marginea rezervaţiei Avifaunistice Canaraua Fetii. Potrivit stareţului mănăstirii, părintele Gherman, care anterior a fost la Mănăstirea Dervent, lucrările au şi început, ba chiar acestea avansează pe zi ce trece mai mult.

Primarul oraşului spune că valabilitatea autorizaţiei este de 12 luni, însă este convins că lucrarea se va termina într-un timp mult mai scurt. Chiar dacă existau suspiciuni legate de faptul că această construcţie s-ar ridica într-o zonă aflată în interiorul unei rezervaţii, în cele din urmă s-a stabilit că lăcaşul de cult care se ridică lângă Canaraua Fetii nu are legătură nici cu Natura 2000 şi nici nu afectează regimul silvic. Terenul pe care se ridică construcţia, trei loturi a câte 5.000 de metri pătraţi fiecare, a fost cumpărat de localnicii din comună, iar acum se află în proprietatea viitoarei mănăstiri. Terenul a fost luat de la localnicii din oraş în contul unor datorii. „A venit cu toată documentaţia în regulă, nu exista nicio problema legată de construirea în interiorul unei rezervaţii naturale şi i-am dat autorizaţia", spune primarul Gelu Iordache. Se pare că Arhiepiscopia Tomisului sprijină demersul părintelui Gherman de a ridica lăcaşul de cult, ba chiar ar avea şi sprijinul moral pentru finalizarea acestui demers.

Rezervaţia în discuţie se află la aproximativ cinci kilometri de localitate, iar principala cale de acces pentru diferite porţiuni ale pădurii Băneasa este de-a lungul Drumului Naţional 3, între localităţile Negureni, Băneasa şi Lipniţa.

Potrivit celor declarate de părintele Gherman, mănăstirea se va chema Sfântul Cuvios Gherasim din Dobrogea şi va fi una de călugări. Până la acest moment sunt deja patru călugări. „Suntem la faza de început, am turnat temelia. Vom construi iniţial o biserică din lemn, după care o biserică mai mare, în funcţie de disponibilităţile financiare pe care le vom avea. Sperăm ca în primăvară-vară să fie gata, cu tot cu mobilier", spune părintele Gherman. Cadrul bisericii din lemn este deja finalizat, iar stilul pe care s-a lucrat este cel brâncovenesc.

Canaraua Fetii este un canion stâncos, de vreo de 20 kilometri lungime, ce începe lângă balta Iormac (în apropierea oraşului Băneasa) şi trece graniţa în Bulgaria, unde poartă numele de Suha Reka („Râul Secat"). Valea largă despre care unii specialişti spun că este fostul curs al fluviului Dunărea, şerpuieşte printre adevărate cetăţi de calcar cu crenelurile acoperite de vegetaţie. Una dintre legendele bătrânilor spune că haiducii au fost masacraţi, biserica a fost incendiată, iar în acest loc s-au stabilit turcii, care şi-ar fi ascuns bogăţiile în camerele lăcaşului şi ar fi adus femeile rămase în sat pentru a le batjocori şi a le face servitoare. Nu se ştie care dintre variante este cea adevărată, dar se pare că una dintre fetele ascunse şi siluite în stâncă, nemaiputând suporta batjocura la care era supusă s-a aruncat de pe vârful unei stânci. Şi de aici, numele „Canaraua Fetii".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii