Administraţia locală şi judeţeană, strâns legată de afacerile din Topalu Business-ul din strada Dunării prosperă prin vicele Darie şi familia (documente)
Administraţia locală şi judeţeană, strâns legată de afacerile din Topalu: Business-ul din strada Dunării
29 Aug, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
8144
Marime text
Topalu este o localitate ce suscită mare interes în rândul angajaţilor şi reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene. Am putea spune că aici nu mişcă nimic fără ştirea celor de la Constanţa. Drept dovadă, afacerea Topal Resort are strânse legături cu administraţia de la Constanţa şi la fel putem spune şi despre Vinum Capidava, în care deţin acţiuni vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristian Darie, şi fiul său, Alexandru Darie. Şi tocmai la această firmă voiam să ajungem, căci Vinum Capidava solicită la această dată acord de mediu pentru construirea unei crame la Topalu.
Proprietăţi de 87.800 de metri pătraţi
La ce avere imobiliară a dobândit Cristian Darie, mare parte de când este vicepreşedintele CJC, nu era greu de intuit intenţia acestuia de a se implica în producţia de vinuri. Cristian Gheorghe Darie deţine numai la Topalu cinci terenuri în suprafaţă totală de 87.808 metri pătraţi, trei dintre acestea fiind cumpărate, iar două obţinute prin licitaţie publică. Potrivit declaraţiei sale de avere publicate anul acesta, cel mai mare teren de la Topalu, de 79.600 metri pătraţi, a fost dobândit în anul 2005 şi este agricol. Celelalte patru suprafeţe se află în intravilanul comunei, după cum urmează: 3.000 de metri pătraţi - cumpăraţi în 2005, 1.563 de metri pătraţi - deţinuţi prin licitaţie publică din 2008, 2.145 de metri pătraţi - dobândiţi, de asemenea, prin licitaţie publică în 2008 şi 1.500 de metri pătraţi - cumpăraţi în 2010. Darie este şi proprietarul a trei case de locuit şi a uneia de vacanţă, în aceeaşi localitate. Casele au fost fie cumpărate, fie construite în perioada 2005 - 2010. Dar lista bunurilor imobiliare nu se opreşte aici. Vicele CJC mai are alte câteva mii de metri pătraţi. Vorbim în total de 35 de suprafeţe de pământ deţinute la Topalu, Constanţa, Nicolae Bălcescu, Mamaia, 23 August, Mihail Kogălniceanu, Agigea, Horia şi Dobromir, mare parte dintre acestea intrând în posesia lui Cristian Darie începând cu anul 2008, de când el ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
Firma de fabricare a vinurilor există, lipsea crama
La aşa avere imobiliară şi dat fiind obiectul firmei în care este asociat vicele CJC, nu avea cum să ne surprindă următorul anunţ dat publicităţii în data de 22 august: SC Vinum Capidava SRL anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire cramă şi anexă parter cu terasă”, propus a fi realizat în comuna Topalu, sat Topalu, judeţul Constanţa. Aşadar, firma Vinum Capidava, al cărei obiect îl reprezintă fabricarea vinurilor din struguri, exista. Lipsea, din câte se pare, o cramă, al cărei proiect se află la început, aşa cum ne-a confirmat soţia vicepreşedintelui CJC, Ruxandra Darie.
Afaceri în familie
Dacă anul trecut remarcam că Darie l-a cooptat în societate pe fiul său, care a primit atunci 20% şi funcţia de administrator al afacerii, soţia sa nu pare nici ea străină de ce se întâmplă în firmă. Ba chiar pare a fi omul din umbră, care conduce afacerea. În datele transmise la Registrul Comerţului, la rubrica „contacte sediu social”, primul număr de telefon care apare este cel al soţiei lui Darie. De astfel, ea a fost şi singura persoană cu care am reuşit să stăm de vorbă despre investiţia de la Topalu. Deşi ne aşteptam ca la telefonul firmei Vinum Capidava să răspundă vreo secretară ori Alexandru Darie, fiul vicelui CJC, sau Elisabeta Magdalena Andrei, ambii administratori ai firmei în care vicepreşedintele CJC deţine 80% din părţile sociale, persoana cu care am stabilit legătura a fost notarul public Ruxandra Darie, soţia vicelui CJC. Întrebată de ce apare numărul dumneaei la contactele firmei, aceasta a replicat: „Probabil am făcut vreo operaţiune prin intermediul biroului notarial şi numărul a rămas acolo”.
La insistenţa noastră, aceasta a menţionat mai apoi: „Sunt clienţii noştri (n.r. cei de la Vinum Capidava)”. Când i s-a adus la cunoştinţă că dorim să vorbim cu cineva din firmă, soţia lui Darie s-a oferit să ne ajute. „Vă pot ajuta cumva?”, ne-a întrebat aceasta, făgăduind că directorul firmei, doamna Elisabeta Andrei, ne va suna pentru a ne da detalii despre investiţia de la Topalu. Desigur, nu ne-a sunat nimeni. Nici vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Darie, nu a răspuns apelurilor noastre telefonice şi nici mesajului text trimis pe telefonul mobil pentru a ne dezvălui cine sunt partenerii de afaceri şi de unde vin banii pentru investiţie.
Potrivit Registrului Comerţului, din acţionariatul firmei Vinum Capidava fac parte: Gheorghe Cristian Darie - cu 80% din părţile sociale, Alexandru Darie - cu 20% din părţile sociale (ocupă şi funcţia de administrator) şi Elisabeta Magdalena Andrei - administrator.
Topal Resort şi angajaţii din CJC şi din Primăria Constanţa
Aşa cum menţionam în ediţiile trecute ale cotidianului ZIUA de Constanţa, societatea familiei Darie este vecină cu o firmă care are legături strânse cu cei din administraţia locală şi judeţeană.
Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai informat, pe 28 aprilie 2010, prin contractul de vânzare-cumpărare 701, Gabriela şi Vladimir Tănăsescu vând un teren de 3.000 de metri pătraţi de la Topalu, având categoria „teren agricol" şi număr cadastral 10179, în cote egale, către Liviu Pătraşcu, Marian-Cristian Rîşnoveanu, Nicoleta Ilie, Cosmin-Mugur Teodorov, Olgun Fetislam şi Ionuţ-Corneliu Pripişi. Vânzătorii dobândiseră terenul de la Ion şi Ioana Şocarici (1/3), Constantin şi Silvia Babuş (1/3) şi Cosmin Boghiţă (1/3). De remarcat este numele lui Constantin Babuş, director în cadrul Primăriei conduse de Radu Mazăre.
Babuş şi soţia dobândiseră terenul în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare 2666 din 21 iunie 2004.
Şi, cum afacerea nu putea deveni neinteresantă, să revenim la cumpărători: Liviu Pătraşcu - şeful Serviciului de Transport Local şi Organizare evenimente din Primăria Constanţa, Marian-Cristian Rîşnoveanu - fost angajat Poliţia Locală, actual comisar-şef la Garda de Mediu Constanţa, Nicoleta Ilie - (viitoarea, la acea dată) - soţia lui Sebastian Florin Rancichi, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean, Olgun Fetislam - tatăl lui Dayan Fetislam, care este fost şef al Serviciului Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Ionuţ-Corneliu Pripişi - fost şef al Corpului de Control, actual adjunct al Poliţiei Locale, şi Cosmin-Mugur Teodorov - om de afaceri.
Cei şase au plătit pentru cei 3.000 de metri pătraţi „impresionanta” sumă de 2.000 de euro. În mai 2011, s-au decis să vândă terenul. Contractul de vânzare-cumpărare 1032 din 18 mai a.c. arată că Liviu şi Eli Mihaela Pătraşcu, Marian-Cristian Rîşnoveanu, Nicoleta Rancichi (fostă Ilie), Olgun Fetislam şi Corneliu şi Iulia (angajată a CJC) Pripişi au primit 7.400 de lei pentru teren de la SC Topal Resort SRL. Adică ce au luat în 2010 cu 2.000 de euro au vândut în 2011 cu aproximativ 1.800 de euro. Interesant este că legătura cu administraţia locală nu se opreşte odată cu vânzarea terenului dovadă că în acţionariatul SC Topal Resort SRL figurează o parte dintre vânzători. Capitolul asociaţi este aşadar la fel de interesant: Cosmin-Mugur Teodorov (ocupă şi funcţia de administrator), Nicoleta Rancichi (soţia lui Sebastian Florin Rancichi, angajat al Consiliului Judeţean), Olgun Fetislam (tatăl lui Dayan Fetislam, care este fost şef Serviciu Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa), Nicoleta-Carmen Şuteanu şi Sorin Gabi Copădineanu.
Ce legătură există între Teodorov de la Topal Resort şi Darie
Societatea Topal Resort SRL a fost înfiinţată în februarie 2011. SC Vinum Capidava SRL şi-a început activitatea în aprilie 2006. Pe lângă legăturile pe care le au cu administraţia publică locală şi judeţeană, aşa cum am exemplificat anterior, cele două societăţi mai au un lucru în comun, şi anume, acestea au sediul social pe aceeaşi stradă. Dacă societatea Topal Resort SRL are sediul în Topalu, strada Dunării nr. 511 A, lot 1, Vinum Capidava funcţionează la următoarea adresă: sat Topalu, comuna Topalu, strada Dunării nr. 494 B.
Dar legăturile dintre cele două firme nu se opresc aici. Cosmin-Mugur Teodorov, administratorul SC Topal Resort SRL, a avut relaţii de afaceri cu familia Darie. Acesta era, în decembrie 2005, unicul asociat al SC Edilservis. La final de 2005 însă, Teodorov s-a retras din afacere şi i-a cesionat părţile sociale lui Valentin Ghe. Darie, fratele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Darie.
Proprietăţi de 87.800 de metri pătraţi
La ce avere imobiliară a dobândit Cristian Darie, mare parte de când este vicepreşedintele CJC, nu era greu de intuit intenţia acestuia de a se implica în producţia de vinuri. Cristian Gheorghe Darie deţine numai la Topalu cinci terenuri în suprafaţă totală de 87.808 metri pătraţi, trei dintre acestea fiind cumpărate, iar două obţinute prin licitaţie publică. Potrivit declaraţiei sale de avere publicate anul acesta, cel mai mare teren de la Topalu, de 79.600 metri pătraţi, a fost dobândit în anul 2005 şi este agricol. Celelalte patru suprafeţe se află în intravilanul comunei, după cum urmează: 3.000 de metri pătraţi - cumpăraţi în 2005, 1.563 de metri pătraţi - deţinuţi prin licitaţie publică din 2008, 2.145 de metri pătraţi - dobândiţi, de asemenea, prin licitaţie publică în 2008 şi 1.500 de metri pătraţi - cumpăraţi în 2010. Darie este şi proprietarul a trei case de locuit şi a uneia de vacanţă, în aceeaşi localitate. Casele au fost fie cumpărate, fie construite în perioada 2005 - 2010. Dar lista bunurilor imobiliare nu se opreşte aici. Vicele CJC mai are alte câteva mii de metri pătraţi. Vorbim în total de 35 de suprafeţe de pământ deţinute la Topalu, Constanţa, Nicolae Bălcescu, Mamaia, 23 August, Mihail Kogălniceanu, Agigea, Horia şi Dobromir, mare parte dintre acestea intrând în posesia lui Cristian Darie începând cu anul 2008, de când el ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
Firma de fabricare a vinurilor există, lipsea crama
La aşa avere imobiliară şi dat fiind obiectul firmei în care este asociat vicele CJC, nu avea cum să ne surprindă următorul anunţ dat publicităţii în data de 22 august: SC Vinum Capidava SRL anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire cramă şi anexă parter cu terasă”, propus a fi realizat în comuna Topalu, sat Topalu, judeţul Constanţa. Aşadar, firma Vinum Capidava, al cărei obiect îl reprezintă fabricarea vinurilor din struguri, exista. Lipsea, din câte se pare, o cramă, al cărei proiect se află la început, aşa cum ne-a confirmat soţia vicepreşedintelui CJC, Ruxandra Darie.
Afaceri în familie
Dacă anul trecut remarcam că Darie l-a cooptat în societate pe fiul său, care a primit atunci 20% şi funcţia de administrator al afacerii, soţia sa nu pare nici ea străină de ce se întâmplă în firmă. Ba chiar pare a fi omul din umbră, care conduce afacerea. În datele transmise la Registrul Comerţului, la rubrica „contacte sediu social”, primul număr de telefon care apare este cel al soţiei lui Darie. De astfel, ea a fost şi singura persoană cu care am reuşit să stăm de vorbă despre investiţia de la Topalu. Deşi ne aşteptam ca la telefonul firmei Vinum Capidava să răspundă vreo secretară ori Alexandru Darie, fiul vicelui CJC, sau Elisabeta Magdalena Andrei, ambii administratori ai firmei în care vicepreşedintele CJC deţine 80% din părţile sociale, persoana cu care am stabilit legătura a fost notarul public Ruxandra Darie, soţia vicelui CJC. Întrebată de ce apare numărul dumneaei la contactele firmei, aceasta a replicat: „Probabil am făcut vreo operaţiune prin intermediul biroului notarial şi numărul a rămas acolo”.
La insistenţa noastră, aceasta a menţionat mai apoi: „Sunt clienţii noştri (n.r. cei de la Vinum Capidava)”. Când i s-a adus la cunoştinţă că dorim să vorbim cu cineva din firmă, soţia lui Darie s-a oferit să ne ajute. „Vă pot ajuta cumva?”, ne-a întrebat aceasta, făgăduind că directorul firmei, doamna Elisabeta Andrei, ne va suna pentru a ne da detalii despre investiţia de la Topalu. Desigur, nu ne-a sunat nimeni. Nici vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Darie, nu a răspuns apelurilor noastre telefonice şi nici mesajului text trimis pe telefonul mobil pentru a ne dezvălui cine sunt partenerii de afaceri şi de unde vin banii pentru investiţie.
Potrivit Registrului Comerţului, din acţionariatul firmei Vinum Capidava fac parte: Gheorghe Cristian Darie - cu 80% din părţile sociale, Alexandru Darie - cu 20% din părţile sociale (ocupă şi funcţia de administrator) şi Elisabeta Magdalena Andrei - administrator.
Topal Resort şi angajaţii din CJC şi din Primăria Constanţa
Aşa cum menţionam în ediţiile trecute ale cotidianului ZIUA de Constanţa, societatea familiei Darie este vecină cu o firmă care are legături strânse cu cei din administraţia locală şi judeţeană.
Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai informat, pe 28 aprilie 2010, prin contractul de vânzare-cumpărare 701, Gabriela şi Vladimir Tănăsescu vând un teren de 3.000 de metri pătraţi de la Topalu, având categoria „teren agricol" şi număr cadastral 10179, în cote egale, către Liviu Pătraşcu, Marian-Cristian Rîşnoveanu, Nicoleta Ilie, Cosmin-Mugur Teodorov, Olgun Fetislam şi Ionuţ-Corneliu Pripişi. Vânzătorii dobândiseră terenul de la Ion şi Ioana Şocarici (1/3), Constantin şi Silvia Babuş (1/3) şi Cosmin Boghiţă (1/3). De remarcat este numele lui Constantin Babuş, director în cadrul Primăriei conduse de Radu Mazăre.
Babuş şi soţia dobândiseră terenul în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare 2666 din 21 iunie 2004.
Şi, cum afacerea nu putea deveni neinteresantă, să revenim la cumpărători: Liviu Pătraşcu - şeful Serviciului de Transport Local şi Organizare evenimente din Primăria Constanţa, Marian-Cristian Rîşnoveanu - fost angajat Poliţia Locală, actual comisar-şef la Garda de Mediu Constanţa, Nicoleta Ilie - (viitoarea, la acea dată) - soţia lui Sebastian Florin Rancichi, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean, Olgun Fetislam - tatăl lui Dayan Fetislam, care este fost şef al Serviciului Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Ionuţ-Corneliu Pripişi - fost şef al Corpului de Control, actual adjunct al Poliţiei Locale, şi Cosmin-Mugur Teodorov - om de afaceri.
Cei şase au plătit pentru cei 3.000 de metri pătraţi „impresionanta” sumă de 2.000 de euro. În mai 2011, s-au decis să vândă terenul. Contractul de vânzare-cumpărare 1032 din 18 mai a.c. arată că Liviu şi Eli Mihaela Pătraşcu, Marian-Cristian Rîşnoveanu, Nicoleta Rancichi (fostă Ilie), Olgun Fetislam şi Corneliu şi Iulia (angajată a CJC) Pripişi au primit 7.400 de lei pentru teren de la SC Topal Resort SRL. Adică ce au luat în 2010 cu 2.000 de euro au vândut în 2011 cu aproximativ 1.800 de euro. Interesant este că legătura cu administraţia locală nu se opreşte odată cu vânzarea terenului dovadă că în acţionariatul SC Topal Resort SRL figurează o parte dintre vânzători. Capitolul asociaţi este aşadar la fel de interesant: Cosmin-Mugur Teodorov (ocupă şi funcţia de administrator), Nicoleta Rancichi (soţia lui Sebastian Florin Rancichi, angajat al Consiliului Judeţean), Olgun Fetislam (tatăl lui Dayan Fetislam, care este fost şef Serviciu Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa), Nicoleta-Carmen Şuteanu şi Sorin Gabi Copădineanu.
Ce legătură există între Teodorov de la Topal Resort şi Darie
Societatea Topal Resort SRL a fost înfiinţată în februarie 2011. SC Vinum Capidava SRL şi-a început activitatea în aprilie 2006. Pe lângă legăturile pe care le au cu administraţia publică locală şi judeţeană, aşa cum am exemplificat anterior, cele două societăţi mai au un lucru în comun, şi anume, acestea au sediul social pe aceeaşi stradă. Dacă societatea Topal Resort SRL are sediul în Topalu, strada Dunării nr. 511 A, lot 1, Vinum Capidava funcţionează la următoarea adresă: sat Topalu, comuna Topalu, strada Dunării nr. 494 B.
Dar legăturile dintre cele două firme nu se opresc aici. Cosmin-Mugur Teodorov, administratorul SC Topal Resort SRL, a avut relaţii de afaceri cu familia Darie. Acesta era, în decembrie 2005, unicul asociat al SC Edilservis. La final de 2005 însă, Teodorov s-a retras din afacere şi i-a cesionat părţile sociale lui Valentin Ghe. Darie, fratele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Darie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii