Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Al treilea pe listă, la judeţ Primarul din Rasova, incompatibil? (documente)

ro

19 Aug, 2011 00:52 5100 Marime text
Rasova_primar_Mihalache.jpgNeamţu Mihalache, primar al comunei Rasova, apare, potrivit datelor Registrului Comerţului ca asociat şi administrator/preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Ovidunărea Cooperativă Agricolă SRL, firmă deschisă în luna decembrie 2007 şi care are ca obiect de activitate „Cultivarea cerealelor, porumbului şi a altor plante". Conform legii, funcţia ce o deţine este incompatibilă cu cea de administrator de firmă, constatarea stării de incompatibilitate constituind temei pentru eliberarea din funcţia publică pe care o deţine

Şi în 2006, asupra sa a planat starea de incompatibilitate, însă nimeni nu a sesizat acest aspect. Atunci, Neamţu Mihalache era asociat unic şi administrator al SC Danubiu Sat TV SRL, firmă care, în prezent, este radiată, potrivit datelor Registrului Comerţului, prin încheierea nr. 1049 din data de 6.12.2010.

În ediţiile anterioare din februarie, respectiv iunie a.c., aduceam la cunoştinţă că doi dintre primarii din judeţ, Iusein Visel (Dobromir) şi Marian Dan (Deleni) sunt incompatibili cu funcţia pe care o deţin, fiind şi administratori în două firme.

Conform Legii 161/2003, funcţia de primar pe care primarul comunei Rasova o deţine de două mandate ar fi incompatibilă cu cea de administrator/preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei unde este şi asociat. Primarul se află la al doilea mandat, din partea PDL, reuşind să-l câştige pe acesta încă din primul tur de scrutin, cu un procent covârşitor, 75,46%. Neamţu a fost în primul său mandat de primar, 2004 - 2008, om al PSD-ului.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, în SC Ovidunărea Cooperativă Agricolă SRL, cu sediul în comuna Rasova, sunt asociaţi Mihalache Neamţu, cu un aport de 20% de beneficii şi pierderi, Andrei Bălănică (20%), Tudor Dane (20%), Vasile Mihai (20%) - toţi din judeţul Constanţa şi Ilie Ciocan (20%) - din judeţul Cluj. Societatea nu are asociaţi persoane juridice. În ceea ce priveşte datele despre administratori, Neamţu apare ca având funcţia de administrator/preşedinte al CA, durata mandatului său fiind de patru ani începând cu 20 decembrie 2007. Ilie Ciocan şi Vasile Mihai au aceeaşi calitate, de administrator, Maria Mitu este cenzor, iar Tudorel Steflea, cenzor supleant. Durata mandatului tuturor celor amintiţi este de patru ani. Firma nu are administratori sau cenzori care să fie persoane juridice şi nici date despre bilanţurile de pe 2007, 2008 şi 2009.

Datele din Monitorul Oficial nr. 1117 din 2008 arătau că la acea dată, la înfiinţarea societăţii, administratori persoane fizice erau Mihalache Neamţu, Ilie Ciocan şi Vasile Mihai, mandataţi pe o durată de patru ani, capitalul social subscris fiind de 1500 de lei. Potrivit www.listafirme.ro, Firma este activă conform ANAF (06.07.2011) şi listată în ORBS (31.03.2011).

ANI: „Primarul nu poate avea calitatea de comerciant persoană fizică"

Având în vedere aceste date legate de funcţia pe care primarul o deţine în firmă, se poate observa că, la articolul 87 din Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, alin. 1, litera d. şi g. se prezintă că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale (...), g) calitatea de comerciant persoană fizică".

De părere că funcţia pe care primarul o deţine la acest moment se află în incompatibilitate cu cea de preşedinte al CA-ului firmei este şi unul dintre consilierii juridici ai Agenţiei Naţionale de Integritate, care, sub protecţia anonimatului, spune că un primar nu poate desfăşura activităţi comerciale şi nici nu poate avea o astfel de funcţie precum cea pe care Neamţu o are la acest moment, nici măcar dacă societatea nu ar avea activitate. „Legea spune clar că primarii nu pot desfăşura activităţi comerciale din astfel de poziţii. Nu poate avea calitatea de comerciant persoană fizică", spune reprezentantul ANI.

În Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI se arată la art. 47, alin. (3) că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie (...)".

Neamţu: „Firma nu face afaceri, nu rulează bani"

Contactat telefonic, primarul comunei spune că societatea nu rulează bani şi nu face afaceri, aşadar nu are activitate. Primarul a mai adăugat şi faptul că majoritatea celor care se află în această societate sunt crescători de animale, la acest moment fiind în jur de 20 de persoane. „Am înfiinţat societatea ca să rezolvăm problemele agricultorilor, am vrut să atragem fonduri europene prin intermediul ei, nu am reuşit nimic până acum. Firma nu face afaceri, nu rulează bani, nu are activitate aşadar". Acesta susţine, contrar celor evidenţiate de Registrul Comerţului, care arată că edilul comunei are calitatea de administrator, că el „nu era nebun să fi fost administrator". Aşadar, acesta are cunoştinţe în ceea ce priveşte compatibilitatea şi incompatibilitatea funcţiei ce o deţine cu cea de administrator într-o firmă. Asta chiar dacă datele Registrului Comerţului îl indică pe el ca fiind administrator al firmei Ovidunărea Cooperativă Agricolă.

Primarul, administrator la SC Danubiu Sat TV şi în mandatul trecut

Primarul a mai fondat în 2004 SC Danubiu Sat TV SRL, cu sediul în satul Rasova, împreună cu Marian Racu, fiecare din cei doi având câte 50% din capitalul social, aşa cum se arată în Monitorul Oficial nr. 0301/2005. Firma avea ca obiect de activitate „telecomunicaţii". În Monitorul Oficial nr. 0475/2006, cei doi asociaţi decid retragerea din firmă a lui Marian Racu, funcţia de administrator fiind deţinută de Neamţu Mihalache, care devine asociat unic şi administrator, şi care îşi însuşeşte integral actele constitutive ale societăţii şi capitalul social. Cu alte cuvinte, şi la acel moment, având funcţia de primar, Mihalache Neamţu se afla în incompatibilitate, fiind administrator al firmei şi, în acelaşi timp, primar. Firma a fost radiată între timp. Societatea nu are bilanţurile depuse pe anii 2006, 2007 şi 2008. Dosarul privind dizolvarea societăţii a fost depus la Tribunalul Constanţa în septembrie 2007, instanţa pronunţându-se în acest caz pe 10 ianuarie 2008. Potrivit datelor Registrului Comerţului, firma este radiată conform încheierii nr. 1049 din data de 6.12.2010, articolul 237 din Legea 31/1990. Data ultimei înregistrări la Registrul Comerţului a fost făcută la data de 26 ianuarie a.c.

În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza integral atât Monitorul Oficial în care apare înfiinţarea firmei Ovidunărea Cooperativă Agricolă SRL cât şi a SC Danubiu Sat TV, cât şi datele din Registrul Comerţului.

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii