Bani europeni pentru intreprinzatori
Bani europeni pentru intreprinzatoriPână pe 6 noiembrie este deschisă sesiunea în care se vor depune proiectele pentru Măsura 312 - „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi". Sprijinul nerambursabil acordat prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în cadrul acestei Măsuri este de maxim 200.000 euro pentru un proiect, reprezentând până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzătoare investiţiei. Termenul limită pentru depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiuni este vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, ca şi în cazul Măsurii 313.
Obiectivele specifice ale Măsurii 312 sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţile non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către micro-întreprinderi.
Printre obiectivele operaţionale se regăsesc crearea de microîntreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural.
Tinerii şi femeile, încurajaţi
Alte obiective operaţionale privesc încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.
Microîntreprinderile sunt definite conform legislaţiei europene şi a celei naţionale ca având mai puţin de zece angajaţi. Acestea trebuie să realizeze o cifră de afaceri anuală netă sau să deţină echivalentul în lei a activelor totale în valoare de până la două milioane euro. Tipurile de microîntreprinderi care pot beneficia de sprijin în cadrul Măsurii 312 sunt societăţile comerciale cu capital privat 100% (SNC, SCS, SRL, SA), cooperativele meşteşugăreşti, cooperativele de consum, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele fizice autorizate, dar şi asociaţiile familiale.
Investiţiile finanţate prin Măsura 312 privesc activităţile non-agricole productive, dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local şi înfiinţarea de servicii pentru populaţia rurală.
În ceea ce priveşte crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, printre investiţiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmărie, dar şi cele care asigură conectarea şi difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul - altele decât achiziţia mijloacelor de transport.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp