Campion al licitaţiilor din sud-estul judeţului Cum a umflat Domeniul CJC cifra de afaceri a Malcons-Com (documente)
Campion al licitaţiilor din sud-estul judeţului: Cum a umflat Domeniul CJC cifra de afaceri a Malcons-Com (documente)Cercul firmelor care câştigă contracte pe bandă de la SRL-ul Consiliului Judeţean este unul foarte restrâns. Aşadar, banii publici prevăzuţi pentru reabilitări şi modernizări în judeţ au destinatari precişi.
Într-o ediţie anterioară arătam că rezultatele licitaţiilor organizate de către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean (DPPJ) SRL, din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, nu par a fi deloc întâmplătoare, mai ales dacă ţinem cont de faptul că sunt frecvente cazurile în care o firmă câştigă toate licitaţiile organizate pentru efectuarea de lucrări în diferite sate ale aceleiaşi comune. Dacă în urmă cu două săptămâni dezvăluiam relaţiile comerciale dintre Domeniul CJC şi SC Construcţii Internaţionale SRL, cât şi rolul providenţial avut de SRL-ul CJC în propăşirea firmei, în episodul de astăzi vom prezenta contractele obţinute de la DPPJ de către SC Malcons-Com SRL. Precizam şi anterior că este un fapt demonstrat că nu oricine face afaceri cu statul şi că un contract încheiat de o firmă privată cu o instituţie publică poate fi de multe ori începutul unei frumoase sau mai degrabă fructuoase colaborări.
Nouă contracte şi trei adiţionale
Şi Malcons-Com face parte, aşadar, din categoria agenţilor economici norocoşi a căror activitate se axează în principal pe afacerile din bani publici. De asemenea, arătam anterior că firmele care câştigă la SRL-ul CJC îşi împart sferele de influenţă în judeţ, mai exact, câştigă licitaţii într-un areal geografic destul de bine delimitat. După cum se va observa în cele ce urmează, SC Malcons-Com SRL a câştigat contracte localizate în principal în sud-estul judeţului. Important de remarcat este şi faptul că societatea a câştigat toate cele trei licitaţii organizate de Domeniul CJC pentru obiective din sate ale comunei Peştera. De fiecare dată au fost trei firme participante, însă oferta Malcons-Com a ieşit pe primul loc întotdeauna. Firma a obţinut în perioada 2007 - 2009 nu mai puţin de nouă contracte de la SC DPPJ SRL, cărora li se adaugă şi trei acte adiţionale pentru trei dintre cele nouă lucrări obţinute. Dar să le luăm pe rând.
Perioada de avânt economic
1. Reabilitare Grădiniţă Aliman - Contract nr. 40/16.11.2009:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: două
- valoare estimată: 550.000 lei fără TVA
- valoare totală: 489.990 lei fără TVA;
2. Reabilitare Grădiniţă sat Dunăreni, comuna Aliman - Contract nr. 41/16.11.2009:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: două
- valoare estimată: 550.000 lei fără TVA
- valoare totală: 429.990 lei fără TVA;
3. Reabilitare Cămin Cultural sat Gălbiori, comuna Crucea - Contract nr. 39/12.11.2009:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: trei
- valoare estimată: 550.000 lei fără TVA
- valoare totală: 412.592,86 lei fără TVA;
4. Reabilitare şi modernizare Cămin Cultural sat Ivrinezu Mare, comuna Peştera - Contract nr. 32/20.03.2008:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: trei
- valoare estimată: 450.000 lei fără TVA
- valoare totală: 449.076,04 lei fără TVA;
5. Reabilitare şi modernizare Cămin Cultural sat Ivrinezu Mic, comuna Peştera - Contract nr. 33/20.03.2008:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: trei
- valoare estimată: 450.000 lei fără TVA
- valoare totală: 448.733,38 lei fără TVA;
6. Reabilitare şi modernizare Cămin Cultural sat Izvoru, comuna Peştera - Contract nr. 31/20.03.2008:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: trei
- valoare estimată: 500.000 lei fără TVA
- valoare totală: 490.344,26 lei fără TVA;
7. Reabilitare şi modernizare Cămin Cultural sat Plopeni, comuna Chirnogeni - Contract nr. 39/26.11.2007:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: două
- valoare estimată: 400.000 lei fără TVA
- valoare totală: 399.570,61 lei fără TVA;
8. Reabilitare şi modernizare Cămin Cultural sat Casicea, com Amzacea - Contract nr. 36/26.11.2007:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: două
- valoare estimată: 400.000 lei fără TVA
- valoare totală: 374.492,50 lei fără TVA;
9. Reabilitare şi modernizare grădină de vară (cămin cultural) oraş Basarabi (Murfatlar) - Contract nr. 5/10.01.2008:
- tip procedură: cerere de ofertă
- oferte primite: două
- valoare estimată: 300.000 lei fără TVA
- valoare totală: 296.596,68 lei fără TVA.
„Reţeta" suplimentărilor, aplicată şi de Malcons
De precizat că, pentru primele trei contracte enumerate mai sus, SC Malcons-Com SRL a obţinut de la SC DPPJ SRL şi acte adiţionale. Aşadar, deşi Malcons-Com a obţinut contractele iniţiale pe criteriul preţului cel mai scăzut, valoarea finală a lucrărilor s-a dovedit a depăşi valoarea estimată. Cu alte cuvinte, dacă Malcons-Com ar fi participat la licitaţie cu preţul final al lucrărilor şi-ar fi luat adio de la contracte. Pentru Reabilitarea Grădiniţei Aliman, Malcons-Com a mai obţinut o suplimentare de 174.108,66 lei fără TVA pe lângă cei 429.990 lei încasaţi iniţial, lucrarea ajungând de la valoarea estimată de 550.000 lei fără TVA, la 604.098,66 lei fără TVA.
Pentru Reabilitarea grădiniţei din satul Dunăreni, comuna Aliman, firma a încheiat cu Domeniul CJC un act adiţional în valoare de 137.959,7 lei fără TVA, pe lângă cei 429.990 lei fără TVA obţinuţi iniţial, depăşind chiar şi valoarea estimată cu 552,56 lei fără TVA.
Pentru reabilitarea căminului cultural din satul Gălbiori, comuna Crucea, Malcons-Com a mai încasat o suplimentare de 185.181,49 lei fără TVA, faţă de cei 412.592,86 lei obţinuţi iniţial, valoarea estimată, de 550.000 lei fără TVA, fiind depăşită cu 47.774,35 lei.
Părerile primarilor
Primarii unor comune unde firma a executat lucrări de reabilitare şi modernizare spun că lucrările au fost de calitate în general. „Nu ştiu exact ce a inclus contractul, lucrările la Izvoru şi Ivrinezu au fost superficiale, a trebuit să intervenim şi noi pentru finisarea lor. Oricum, nu a fost ca în cazul căminului cultural din Peştera unde, după reabilitare a căzut tavanul şi a trebuit să-l refacem", ne-a declarat primarul Valentin Vrabie.
Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, a afirmat că lucrările de reabilitare a căminului cultural din Gălbiori sunt calitative. „Nu avem nicio problemă la cămin. Oricum au lucrat mult mai bine decât alţii. La căminul cultural din Crucea, pe care l-am reabilitat de la bugetul local, am avut o firmă căreia a trebuit să-i reziliem contractul şi să căutăm o altă societate", a spus Gheorghe Frigioi.
La rândul său, primarul comunei Chirnogeni, Gheorghe Manta, s-a declarat mulţumit de lucrările de reabilitare şi modernizare a căminului cultural din Plopeni. „Sunt mulţumit de modul în care arată căminul. Au trecut doi ani de când îl avem în exploatare şi arată la fel ca atunci", a precizat edilul.
Contracte de peste 40 de miliarde pentru Manole şi soţia
Centralizând toate contractele derulate cu Domeniul Public şi Privat Judeţean, constatăm că Malcons-Com a obţinut, de la sfârşitul anului 2007 până în 2009, contracte în valoare totală de 4.211.239,04 lei fără TVA, adică de peste 42 de miliarde de lei vechi fără TVA. Activitatea intensă a constructorului se reflectă şi în indicatorii financiari ai societăţii. În 2006, societatea avea o cifră de afaceri de 435.771 lei, 17 salariaţi şi profit zero. După începerea colaborării cu firma CJC, indicatorii financiari au crescut simţitor. În 2008, cifra de afaceri a Malcons-Com a explodat, ajungând la 2.472.645 lei, fiind de aproximativ şase ori mai mare decât cea din 2006, iar profitul net al exerciţiului a atins 475.749 lei (peste 4,7 miliarde de lei vechi). De menţionat că în 2008 firma avea doar şapte salariaţi.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Registrul Comerţului (Recom), SC Malcons-Com SRL, înfiinţată în 1994, îi are ca asociaţi pe Gheorghe Manole, 48 de ani, originar din comuna Manoleasa, judeţul Botoşani, şi pe Liliana Manole, cel mai probabil soţia, fiecare deţinând 50% din părţile sociale şi îndeplinind funcţia de administrator. Cei doi mai deţin, în procente egale, şi SC Glicons Euro SRL din Eforie. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza integral datele furnizate de Recom.
Liliana Manole: „Am lăsat mult la preţ"
Liliana Manole, patroana societăţii, a declarat că firma pe care o reprezintă îşi achită cu seriozitate angajamentele. „În general, lumea a fost mulţumită. Dacă au mai fost unele lucruri de finisat ulterior, pentru că nu poate să-ţi iasă mereu totul perfect, am fost chemaţi şi am reparat dacă a fost ceva de reparat. Dacă le-a plăcut, să ne mai cheme, iar dacă nu, nu", a spus ea. Întrebată cum a reuşit Malcons-Com să câştige toate cele trei licitaţii de reabilitare în comuna Peştera, Liliana Manole a precizat că reţeta succesului a fost că a lăsat mult la preţ, tocmai pentru a reuşi să-şi păstreze echipa de lucrători în aceeaşi zonă. „Am lăsat mult la preţ pentru că altfel, dacă am fi câştigat o lucrare la Peştera şi una la Hârşova, de exemplu, cheltuielile cu transportul ar fi fost usturătoare. Aşa, am preferat să lăsăm la preţ şi să fim în aceeaşi zonă, pentru a putea să urmărim toate lucrările, mai ales că s-au desfăşurat cam în aceeaşi perioadă. Nu ne-am băgat în alte zone tocmai din acest motiv", a precizat proprietara Malcons-Com. Aceasta a exclus posibilitatea să se fi înţeles cu firmele competitoare: „Păi, constructorii sunt duşmani între ei, nu prieteni. Cine mai e prieten pe vremurile astea?!"
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- fara nume 20 Nov, 2010 08:07 vezi si contractele de la directia de sport, dintre care ultimul: Reparatie capitala Complex Sportiv Tomis Constanta