Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canalizare si alimentare cu apa a locuintelor pentru rromi, la Cumpana

ro

29 Jan, 2010 02:47 2353 Marime text
dreapta_sus_cumpana_mariana_gaju_4.jpgPrimăria Cumpăna va demara lucrările la sistemul de alimentare cu apă şi la reţeaua de canalizare pentru locuinţele sociale destinate rromilor.

În acest sens, administraţia locală a comunei Cumpăna a organizat o licitaţie, anunţul de atribuire fiind publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), zilele trecute. Valoarea lucrărilor de canalizare este de 84.890 lei, fără TVA. Menţionăm că proiectul de construire a locuinţelor sociale pentru rromi face parte din Programul PHARE 2006 - Accelerarea implementării strategiei naţionale pentru îmbunătăţirea situaţiei rromilor. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 50 - 55 de persoane de etnie rromă, din comuna Cumpăna. O parte dintre acestea, mai exact zece persoane, s-au implicat direct în construirea locuinţelor, fiind în prealabil calificate pentru acest lucru. Patru dintre case sunt cu două camere şi o suprafaţă utilă de 46,09 mp, iar patru, cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 63,28 mp. Bugetul total al proiectului este de 252.725 euro, iar administraţia locală din Cumpăna a contribuit cu peste 20% din valoarea totală, fapt ce demonstrează interesul Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna pentru comunitatea rromă. Timpul de construcţie a locuinţelor a fost de zece luni. Cele opt familii beneficiare vor fi monitorizate cinci ani, timp în care proprietarul imobilelor va fi primăria. După această perioadă, se va face transferul de proprietate, însă numai dacă beneficiarii fac dovadă că s-au integrat în societate, mai exact, dacă nu mai trăiesc din ajutorul social, îşi plătesc taxele şi îşi înscriu copiii la şcoală.

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a precizat la lansarea proiectului, că locuinţele ce urmează să se construiască „reprezintă un acoperiş deasupra capului, un trai mai civilizat, dar şi includerea lor (n.r. a rromilor) în societate". Primarul comunei a arătat că este foarte important ca membrii comunităţii de rromi să ducă un trai decent, pentru a putea fi integraţi mai uşor în societate.

cumpana_mariana_gaju_01.jpgReţea de apă şi canalizare, până la staţia de sortare

În ceea ce priveşte realizarea reţelei de apă şi canalizare, am stat de vorbă cu reprezentanţii Serviciului de Achiziţii al Primăriei Cumpăna. Şeful Serviciului, Marian Iutu a precizat că iniţial în proiect era prevăzut un sistem de canalizare cu fose septice. El a subliniat faptul că această soluţie nu mai este de actualitate, întrucât nu mai corespunde nici normelor de mediu şi ar fi fost dificil de întreţinut. Ca urmare, s-a optat pentru un sistem de canalizare care să comunice cu reţeaua comunei, mai ales că distanţa este destul de mică până la conducte, iar zona unde sunt amplasate locuinţele se va dezvolta mult în perioada următoare. Marian Iutu a adăugat că sistemul de canalizare şi apă urmează să fie extins până la staţia de sortare a deşeurilor. „În zonă se va construi şi sala de sport, un parc şi multe altele şi de aceea, va fi nevoie de redimensionarea reţelei de canalizare", a precizat Marian Iutu.

Primarul Mariana Gâju va da în folosinţă locuinţele sociale pentru rromi anul acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii