Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:30 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cârstocea ipotechează Hotel Central pentru eolienele de la Horia

ro

27 Apr, 2012 02:07 9312 Marime text
Carstocea_Florin_Carstocea_061.jpgUnul dintre cei mai prosperi afacerişti locali, Florin Cârstocea, notat în topurile bogătaşilor, s-a avântat în afacerile cu eoliene.

Cârstocea dezvoltă patru parcuri de eoliene în judeţul Constanţa, iar pentru unul dintre acestea şi-a pus la bătaie chiar afacerile din turism. Dezvoltat afaceristic pe mai multe planuri, cum ar fi cele portuare, turismul sau din domeniul sănătăţii, „treisutistul" s-a decis că energiile neconvenţionale sunt de mare viitor. Aşa că a hotărât să ipotecheze Hotelul Central din Mamaia, unitate de cazare pe care o deţine. În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC Hotel Central SA Constanţa, s-a decis constituirea unei ipoteci imobiliare asupra imobilului-teren în suprafaţă de 3.700 mp şi construcţie Hotel Central, situat în Mamaia, cu număr cadastral 13, intabulat în Cartea Funciară nr. 5111 a municipiului Constanţa, pentru a garanta rambursarea unui credit de 7.450.000 de euro contractat de către SC Horia Green SRL. De asemenea, s-a aprobat ipoteca imobiliară asupra imobilului-teren şi construcţie Hotel Central, în suprafaţă de 1.550 mp, cu nr. cadastral 3:14, intabulat în Cartea Funciară nr. 102638.

Investiţie amortizată în cinci ani

Ipoteca a fost făcută în favoarea SC Motoactive IFN SA. Potrivit lui Florin Cârstocea, SC Horia Green SRL este societatea care montează centralele eoliene în parcul din extravilanul comunei constănţene Horia. Proiectul aparţine însă societăţii RIG Service SA, de asemenea controlată de omul de afaceri. „Am simţit că poate fi o investiţie de viitor şi, în 2008, am decis să intrăm pe piaţa eolienelor, mai ales că aveam deja terenurile în proprietate. În Horia avem un proiect de 7,5 MW, în valoare de 11 milioane de euro, ridicat prin forţe proprii. Poate că este printre puţinele proiecte 100% româneşti. Formele sunt făcute, am vrut să arătăm că se poate, deşi este foarte greu", a declarat Florin Cârstocea. RIG Service mai deţine proiecte în Independenţa, Fântânele şi Saraiu, însă acestea vor ajunge, cel mai probabil, pe mâna altor investitori: „Suntem în discuţie cu diverşi investitori pentru celelalte proiecte. Totuşi, le dăm cu toate avizele, cu autorizaţii de construire şi cu acordurile de racordare. Avem patru ani de măsurători, iar rezultatele par a fi bune". Potrivit afaceristului, investiţia va fi amortizată în aproximativ cinci ani. Cele patru parcuri eoliene ale RIG Service însumează 175 MW.

În ceea ce priveşte ipotecarea afacerii din turism pentru salvarea celei din domeniul energiilor „verzi", Florin Cârstocea spune că nu este, în nici un caz, o sacrificare a uneia în favoarea celeilalte. „Am făcut acea ipotecă tocmai pentru că ştim că hotelul ne va ajuta să acoperim datoria. Este o afacere bună, la care nu vreau să renunţ", a mai spus administratorul RIG Service.

Printre societăţile pe care Florin Cârstocea şi le poate trece în CV se află Filos, Markant, Grup Petrol Marin, Clean power Developments, Hew Eolic Investments, Markov - Centru de Sănătate, Neptun Yacht sau Pontus Euxin. RIG Service este o societate înfiinţată în 2001, care are ca obiect principal de activitate repararea şi întreţinerea navelor şi a bărcilor. Asociaţi sunt Florin Cârstocea, Cornelius Pavel, Gheorghe Blacioti şi Ionel Antonaru. Aceeaşi echipă este implicată în SC Horia Green SRL, firmă înfiinţată în 2001, cu obiect principal de activitate instalarea maşinilor şi echipamentelor industriale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii