Ce spun primarii despre efectele instabilităţii politice De la „nu ştiu dacă mai putem progresa" la „nu ne-a mai rămas niciun dram de speranţă"
Ce spun primarii despre efectele instabilităţii politice: De la „nu ştiu dacă mai putem progresa" la „nuProiectele de finanţare privind dezvoltarea comunităţilor declarate eligibile şi la un pas de a fi licitate au fost blocate, iar şefii de autoritate locală declară că dacă înainte erau criticaţi că nu au făcut proiecte, acum situaţia s-a întors cu 180 de grade, ei având proiecte pe care însă autorităţile le-au lăsat de izbelişte.
„Ar fi extrem de neplăcut să pierdem proiectul"
Primarul de la Oltina, Gheorghe Chirciu, afirmă că proiectul privind asfaltarea drumului Oltina - Satu Nou pe o suprafaţă de 5,5 kilometri nu poate fi continuat din cauza lipsei fondurilor financiare. „Am luat legătura cu proiectantul, dar avem nevoie de bani pentru a face proiectul. Ori noi nu deţinem fondurile băneşti necesare nici pentru plata proiectantului şi a consultantului", a explicat Gheorghe Chirciu. Şeful autorităţii locale a mărturisit că în lipsa proiectului nu poate fi demarată nici licitaţia publică pentru începerea lucrărilor de asfaltare a drumului Oltina - Satu Nou. Primarul a declarat că a făcut o adresă la Prefectura Constanţa, solicitând ajutor financiar. De asemenea, Gheorghe Chirciu a menţionat că se va adresa şi Consiliului Judeţean Constanţa pentru sprijin financiar. Primarul a afirmat că ar fi necesari 1.400.000 de lei pentru deblocarea proiectului. „Ar fi extrem de neplăcut să pierdem proiectul, un proiect eligibil, al cărui contract de finanţare a fost semnat", a declarat Gheorghe Chirciu. Menţionăm că reabilitarea drumului, care a fost puternic afectat de inundaţii în anul 2010, este aprobată prin Măsura 322. Primarul mai susţine că la această dată a fost nevoit să sisteze şi lucrările privind reabilitarea sistemului de apă din Oltina desfăşurate în regie proprie. Motivul? Deşi materiale pentru realizarea reţelei de apă există, Gheorghe Chirciu a mărturisit că nu a avut bani pentru plata salariilor. Autoritatea locală nu are fonduri nici pentru amenajarea locului de parcare din vecinătatea Căminului Cultural.
„De vină sunt instabilitatea politică şi lipsa banilor"
Mihalache Neamţu, primarul de la Rasova, declară că totul este în stand-by. „La bugetul comunei avem bani cât să trăim de pe o zi pe alta şi cât să ne permitem să facem igienizarea unităţilor de învăţământ înainte de începerea noului an şcolar", a precizat primarul. Gospodarul-şef afirmă că nu se mai ştie nimic de proiectele privind construcţia unui cămin cultural la Cochirleni şi asfaltarea drumurilor pe o suprafaţă de 17,5 kilometri. Căminul Cultural de la Cochirleni urma să fie reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii. Suma alocată pentru acest obiectiv de investiţii se ridică la 250.000 de euro. Deşi urma ca CNI să se ocupe de licitaţie, potrivit primarului, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Cei 17,5 kilometri de drum urmau să fie asfaltaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program din câte se pare sistat de Guvernul Ponta. Pe de altă parte, lucrările la Căminul Cultural Rasova au început de o lună de zile, însă primarul nu poate da un termen în privinţa finalizării lor. „Consiliul Judeţean va termina lucrarea în funcţie de banii pe care-i va avea la dispoziţie", a explicat Mihalache Neamţu. Primarul a afirmat că se află la cel de-al treilea mandat şi nu a mai trecut niciodată printr-o astfel de situaţie. „De vină sunt instabilitatea politică şi lipsa banilor. Simt că nu ne-a mai rămas niciun dram de speranţă", a declarat primarul de la Rasova.
„Nu am trecut prin astfel de momente"
„Nu ştiu dacă mai putem progresa", a afirmat primarul de la Albeşti, Gheorghe Moldovan, care susţine că nu a mai traversat o astfel de perioadă critică. „Nu am trecut prin astfel de momente nici la începutul mandatului din legislatura 2008 - 2012, când am preluat Primăria de la fosta administraţie cu datorii de 900.000 de lei", a afirmat primarul. Şeful autorităţii locale a menţionat că asfaltarea a 29 de kilometri de drum şi proiectul privind amenajarea canalizării deşi trebuiau să se afle în derulare, sunt blocate. „Din Primărie, oamenii au plecat, personalul s-a redus la jumătate şi nu putem face angajări. Situaţii extreme întâmpină şi familiile din comună care s-au debranşat de la curent şi de la reţeaua de apă. Nu ştiu dacă mai putem progresa. Este o situaţie grea", a declarat Gheorghe Moldovan. Şeful autorităţii locale este de părere că soluţia ieşirii din impas există, afirmând că poate fi pus capăt acestei situaţii dacă guvernanţii lasă la o parte ambiţiile politice care au dus la blocarea fondurilor financiare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp