Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci mandate nu i-au fost de ajuns lui Ion Nicolin sa impiedice paragina urbei Negru Voda - orasul cu iz de epoca ceausista (galerie foto)

ro

23 Jul, 2010 02:25 4323 Marime text

Negru_Voda_primar.jpgOraşul Negru Vodă este situat în partea de sud a judeţului, la o distanţă de aproximativ 48 km de municipiul Constanţa, 10 km de DN 39 şi 38 km de DN 38.

Având în vedere faptul că este o localitate de frontieră, fiind la graniţa cu Bulgaria, ai zice că ar putea fi o aşezare prosperă sau măcar arătoasă, ţinând cont şi de faptul că este una dintre porţile de intrare în ţară. Nu este deloc aşa. Negru Vodă nu arată nici pe departe a aşezare urbană, categoria „oraş" în care a fost încadrat fiind mult prea pretenţioasă, aproape ridicolă în cazul de faţă. Localitatea arată dezolant. Dacă vii mai rar pe aici şi eşti neobişnuit cu locul, ai impresia că ai călătorit în timp şi te-ai întors în epoca ceauşistă.

Negru_Voda.jpgAceasta este impresia pe care ţi-o creează peisajul, cu diferenţa că, probabil, cu două decenii în urmă, blocurile cu arhitectura comunistă nu erau atât de părăginite. Dacă eşti dezamăgit la intrarea în localitate, te gândeşti că poate măcar centrul „urbei" mai arată cât de cât. Nu. Acelaşi peisaj dezolant peste tot. Parcul din centru este plin de buruieni crescute printre flori răsărite alandala, băncile arată la rândul lor jalnic, iar pe lângă ele găseşti mormane de coji de seminţe. De umbră nu mai vorbim, pentru că este inexistentă. Nu există nici măcar un copac în aşa-zisul parc. Din peisajul înconjurător nu lipsesc blocurile cu imaginea dezolantă, de care vorbeam mai devreme. De parcă toate aceste detalii nu ar fi suficiente, peste toată această panoramă tronează silueta fantomatică a clădirii fostului cinematograf, care întrece toate imobilele în privinţa stadiului de degradare în care se află.

Cinematograful - triumful paraginii

Nu trebuie să fii specialist să vezi chiar de la distanţă că imobilul stă să cadă sau că rugina de pe frontispiciu este la ea acasă. Puţin mai încolo de aşa-zisul centru, pe strada care duce la moschee, adică la câţiva metri de DN-ul care traversează localitatea, găseşti o stradă pietruită chipurile. Plină de hârtoape şi de gropi peste care piatra nu a mai ajuns, strada te face să crezi că ai încurcat destinaţia şi te-ai trezit într-un safari. De prisos să mai spunem că şi blocurile de locuinţe de pe această stradă arată jalnic. E adevărat, apartamentele sunt cumpărate de locatari, dar la aşa administraţie, de ce să ne mai mirăm.

Ceea ce nu am precizat până acum, de dragul suspansului, este că primarul localităţii, social-democratul Ion Nicolin, se află la cel de-al cincilea mandat. Cu alte cuvinte, în 2012, la următoarele alegeri, va sărbători 20 de ani de când este primar. La cum arată oraşul, este sigur că doar el va sărbători.

Pentru a afla ce anume l-a împiedicat pe edil în toţi aceşti ani, să-şi gospodărească localitatea câtuşi de puţin, l-am contactat telefonic. Primarul a început să se vaite că nu a avut niciun sprijin din partea nimănui, că ar fi depus în ultima vreme vreo două proiecte, unul pentru drumuri şi unul pentru parc, dar că nu a primit niciun rezultat pe motiv că guvernarea este PDL, iar el este primar PSD. I-am reamintit că din cele şase comune care au obţinut finanţare în ultima sesiune a Măsurii 322, cinci sunt conduse de primari PSD, iar Ion Nicolin nu a mai ştiut ce să răspundă. Cât despre cinematograf, care se găseşte în mod sigur în starea aceea de mulţi ani, primarul ne-a declarat că abia anul trecut a fost preluat de oraş şi că se va putea face ceva „dacă mai începe lumea să plătească", adică plătitorii de taxe. Probabil că localitatea a plătit cam mult pentru că l-a avut primar pe Ion Nicolin timp de cinci mandate, însă este o vorbă care se aplică de minune la Negru Vodă: avem conducătorii pe care-i merităm.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • locuitor al negru - voda 02 Jun, 2011 12:35 negru voda oras???=))=)) stati departe de acest gand frumos probabil in alti 20 de ani se va moderniza si negru voda asta daca nu cumva il remarca astia de la vrun muzeu si cer ca nimik sa nu fie scimbat pt a puea intra cu drepturi depline in categoria unui oras preistoric...aici nu este numai conducerea de vina ci si locuitorii care oricate aparaturi performante pc-uri zone de inf turistica le-ai pune ....primul lucru care ii vine taranului in gand este km sa le fure.....cat despre strazi nu ar strica o mik asfaltare sau pietruire pe alocuri...kiar este nevoie...!!!!!!!nu cred ca isi merita numele de **oras** atata tp kat nu arata ca fiind unul.....toata lumea sufera aici de avere si smekerie dar sunth praf ** unii** fortele de ordine se iau de oameni ku mici greseli iar infractorii kolkaie prin spatele lor ku furaciunile...... asta da tara...asa alegatori asa conducere..!1*****alexxl***