Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJC vrea să înstrăineze pădurea?!

ro

03 Sep, 2010 02:31 2174 Marime text
deschidere_sate.jpgVicepreşedintele instituţiei judeţene, Cristian Darie, spune că nu, afirmând că intenţia CJC este de a proteja suprafeţele pe care are de gând să le împădurească. În proiectele de hotărâre referitoare la preluarea de terenuri de la consiliile locale în vederea împăduririi se precizează însă că CJC este administratorul pământurilor pe durata existenţei plantaţiilor şi că poate delega acest drept către terţi

Consiliul Judeţean Constanţa s-a pus pe împădurit judeţul. Acţiunea este privită de unii primari cu ochi buni, iar de alţii cu scepticism.

Cristian_Darie_CJC_paduri.jpgInstituţia judeţeană are în derulare mai multe programe care au ca obiectiv împădurirea unor suprafeţe de teren din judeţ, mai exact patru la număr, după cum ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie - responsabil cu împădurirea. Toate bune şi frumoase, numai că unele proiecte de hotărâre ale CJC, sau mai bine zis modul în care sunt formulate, i-au pus pe gânduri pe majoritatea primarilor.

De pildă, în hotărârea aprobată în ultima şedinţă a CJC, privind aprobarea preluării în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa a unui teren în vederea împăduririi şi transmiterea acestuia în administrarea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, se precizează la art. 2 că administrarea se face pe durata existenţei plantaţiilor.

Primarii se tem că localnicii nu vor mai avea acces în pădure

Unul dintre primarii cu care am stat de vorbă pe acest subiect şi care a preferat să-şi păstreze anonimatul ne-a declarat că i se pare incorectă formularea şi, ca atare, nu va adera la acest program. „Nu mi se pare corectă această formulare. Păi, cum adică să dau terenul în administrare pe durata existenţei plantaţiilor? Poate, peste ceva timp, cineva se gândeşte să mai scoată o taxă şi oamenii care mergeau la grătare în pădure vor trebui să o plătească. Şi atunci, nu tot pe mine mă înjură, chiar dacă nu mai sunt primar?!", ne-a declarat edilul în cauză. Un alt primar ne-a atras atenţia că în documentaţia ce i-a fost înaintată de către CJC se precizează, într-un alt articol, că administratorul terenului, Consiliul Judeţean adică, poate delega dreptul de administrare către o terţă parte, fără a schimba destinaţia terenului. Cu alte cuvinte, terenul luat pentru împădurire ar putea încăpea pe mâna altcuiva, instituţie de stat sau privată, nu se precizează.

Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, ne-a declarat că unitatea administrativ-teritorială pe care o reprezintă urma să împădurească 80 de hectare cu fonduri de la Ministerul Agriculturii, însă programul s-a anulat. A avut la dispoziţie o altă variantă de împădurire, în asociere cu CJC, care, conform Ordinului 1090/2009 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, trebuia să fie aplicantul în cadrul procedurii de obţinere a fondurilor de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Consiliile judeţene în rol principal, după ordinul lui Nemirschi

Practic, Ordinul 1090/2009 prin care consiliile judeţene jucau rolul de aplicant pentru obţinerea fondurilor de mediu a fost dat de fostul ministru al Mediului, social-democratul Nicolae Nemirschi - apropiat al echipei Mazăre - Constantinescu. În iunie anul acesta, ordinul lui Nemirschi a fost abrogat, actualul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, semnând Ordinul 989/2010 din 24 iunie 2010, prin care se schimbă şi aplicantul. Mai exact, consiliile locale nu vor mai obţine fondurile de mediu pentru împădurire prin consiliile judeţene, ci prin Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV). Primarul comunei Poarta Albă are de gând să redepună spre finanţare proiectul de împădurire a celor 80 de hectare, conform noului ghid de finanţare aprobat de ordinul emis de Borbely.

În judeţul Constanţa, CJC a ajuns în faza de achiziţie publică doar cu proiectul de împădurire a 185,58 de hectare din Hârşova, fondurile fiind obţinute de la Administraţia Fondului de Mediu în baza Ordinului 1090/2009. Valoarea estimată a contractului a cărui procedură de achiziţie este contestată în momentul de faţă nu este deloc de neglijat: 3.785.332 lei fără TVA. CJC mai are în derulare încă trei programe de împădurire, pe lângă cel cu fonduri de mediu, care, de altfel, s-a încheiat prin ordinul emis de Borbely. Printre acestea trei se numără şi cel care prevede preluarea în administrare a terenului împădurit pe toată durata existenţei plantaţiei.

Nădrag: „Pădurea va fi doar a oraşului"

Primarul comunei Hârşova, Tudor Nădrag, ne-a declarat că programele de împădurire ale CJC sunt lăudabile, mai ales că Dobrogea este un „pol al secetei", însă a afirmat că nu ar concepe să dea în administrare terenul oraşului pe care-l reprezintă, nimănui. „Pădurea pe care o va avea Hârşova va fi din prima şi până în ultima zi doar a oraşului. Eu n-am conceput nici să dau terenul Direcţiei Silvice, deşi au existat încercări în acest sens", a precizat primarul Tudor Nădrag.

Chiru: „Vom solicita puieţi, dar îi vom planta noi"

La rândul său, primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, ne-a declarat că nu este de acord să dea în administrarea CJC terenul pe care vrea să-l împădurească. „Noi vom solicita puieţi pentru plantare şi ne vom organiza de aşa natură încât puieţii să fie plantaţi de Primăria Lumina", a afirmat edilul din Lumina.

La rândul său, primarul din Peştera, Valentin Vrabie, ne-a declarat că va depune spre finanţare prin ITRSV un proiect de împădurire a comunei. De precizat că, în ultima şedinţă, CJC a probat împădurirea a 66 ha de teren din comuna Peştera. Primarul Vrabie a precizat însă că hotărârea CJC nu are nicio valoare, având în vedere faptul că instituţia judeţeană nu a semnat niciun protocol în acest sens cu autoritatea locală din Peştera. „În următoarea şedinţă de consiliu local vom anula hotărârea prin care am dat în administrarea CJC acest teren", a subliniat primarul.

Darie: „Doar nu vom pune gard la pădure"

Pentru a ne lămuri dacă programul de împădurire derulat de CJC, care prevede luarea în administrare a terenurilor pe durata existenţei plantaţiilor, pune în pericol patrimoniul comunelor, l-am contactat telefonic pe vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. De la bun început, vicele a ţinut să precizeze că orice program de împădurire este binevenit, având în vedere că judeţul Constanţa este deficitar la acest capitol, având doar 6% din suprafaţa totală împădurită, faţă de 27% cât este media naţională. El a subliniat că instituţia judeţeană derulează patru programe privind împădurirea: cel cu fonduri de mediu, un altul privind înfiinţarea de perdele forestiere pentru a preveni înzăpezirea drumurilor, unul prin care se oferă puieţi comunităţilor locale şi cel privind punerea la dispoziţia CJC prin cedarea dreptului de proprietate (de către persoane fizice sau consilii locale) sau de administrare asupra terenurilor - cel la care facem referire. Vicele CJC a precizat că cedarea dreptului de proprietate sau administrare se face benevol. „Noi nu forţăm pe nimeni", a precizat Cristian Darie. Întrebat de ce terenurile nu sunt puse la dispoziţie doar pe perioada înfiinţării pădurii, vicele CJC a afirmat că prin măsura administrării pe durata existenţei plantaţiilor s-a dorit protejarea pădurii. „Ne-am gândit la această măsură pentru că, la un moment dat, poate să-i vină cuiva ideea să taie pădurea (...) Doar nu vom pune gard la pădure. Darie şi Constantinescu (n.r. preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu - iniţiatorul programelor de împădurire) or fi ei marinari, dar vor să lase ceva în urma lor", a adăugat vicele CJC. În ceea ce priveşte posibilitatea delegării dreptului de administrare asupra pădurii către un terţ, Cristian Darie a negat că ar fi vorba de intenţia de înstrăinare a pădurii, precizând că, potrivit legii, eşti obligat, dacă deţii o pădure, fie să o delegi către Romsilva (Regia Naţională a Pădurilor), fie să-ţi angajezi pădurari ori o firmă specializată care să aibă grijă de ea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii