Continuă investiţia prin HG 577 Valer Mureşan - „Sper să avem apă în Palazu Mic"
Continuă investiţia prin HG 577: Valer Mureşan - „Sper să avem apă în Palazu Mic"Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Iosif Valer Mureşan, ne-a declarat că atât alimentarea cu apă a satului Palazu Mic, cât şi a localităţii Piatra au fost depuse spre finanţare în baza HG nr. 577 privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local şi alimentarea cu apă a satelor. Edilul a precizat că, în ceea ce priveşte înfiinţarea reţelei de apă în satul Palazu Mic, lucrările au fost executate în proporţie de 15% şi continuă. La Piatra, lucrările la sistemul de alimentare cu apă nu au demarat încă, potrivit primarului. „Am fost prinşi în program în 2008, iar în 2009 au demarat lucrările. Anul trecut au fost stopate din lipsă de fonduri, însă au fost reluate. Sper ca măcar în Palazu Mic să finalizăm înfiinţarea reţelei de apă", a precizat primarul Mureşan. Potrivit edilului comunei Mihail Kogălniceanu, în Palazu Mic locuiesc 117 familii, în timp ce în Piatra sunt 385 de familii. „Localitatea Palazu Mic este amplasată pe o stâncă. Acolo existau doar două puţuri şi pe timpul secetei aveam mari probleme pentru că şi acestea secau, iar apa nu era bună de băut. De aceea am hotărât să începem cu această localitate", a precizat primarul.
O prioritate pentru comuna Mihail Kogălniceanu este şi schimbarea staţiei de epurare din localitate, investiţie derulată de către RAJA. Aproximativ 30% din localitatea Mihail Kogălniceanu are canalizare şi, potrivit edilului, se lucrează deja la întocmirea proiectului tehnic pentru extinderea reţelei. Iosif Valer Mureşan a precizat că localitatea este prinsă, de asemenea, în programul de investiţii al RAJA, pentru schimbarea conductei de alimentare cu apă, care este, în cea mai mare parte, din oţel şi azbest. „Staţia de epurare este veche din 1960. O altă investiţie este şi schimbarea conductei de aducţiune de la Ovidiu către Mihail Kogălniceanu" ne-a declarat edilul. Primarul a adăugat că doar localitatea Mihail Kogălniceanu are un număr de 8.000 locuitori, la care se adaugă baza militară, care ar putea avea un efectiv de 2.000 de persoane, obiectivele economice de pe raza comunei, aeroportul şi unităţile hoteliere, fapt ce justifică investiţia de zece milioane de euro derulată de către RAJA.
Parcul comunal va fi reamenajat
O altă investiţie ce va demara în viitorul apropiat este şi reabilitarea parcului comunal, susţinută în proporţii egale din fonduri guvernamentale şi de la bugetul local. Valoarea lucrărilor de reabilitare a spaţiului verde este, potrivit edilului, de opt miliarde de lei vechi.
De curând, comuna Mihail Kogălniceanu a achiziţionat un număr de 3.600 de pubele - jumătate verzi, jumătate negre - ce vor fi distribuite în mod gratuit gospodăriilor. „Cele verzi sunt pentru materiale reciclabile, iar cele negre pentru deşeuri menajare. Vor fi distribuite locuitorilor care stau la casă, cei de la bloc având la dispoziţie containere. Contractul a fost încredinţat unei societăţi din Oradea, urmând să apară atribuirea pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice)", a precizat edilul. Potrivit primarului, deşeurile sunt colectate de către societatea înfiinţată în acest sens de către Consiliul Local - SC Servicii Publice de Mentenanţă Mihail Kogălniceanu SRL.
Aşa cum relatam într-o ediţie anterioară, Consiliul Local Mihail Kogălniceanu şi-a înfiinţat şi firmă de pază. Primarul Mureşan a precizat că înfiinţarea SC M.K. Pază şi Protecţie SRL era necesară, având în vedere că numărul poliţiştilor locali a fost redus prin lege în funcţie de numărul de locuitori, iar infracţionalitatea în localităţile Piatra, Sibioara, Grup Social Ceres şi Mihail Kogălniceanu a crescut din cauza crizei economice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp