Cum au devenit păşunile obiectiv de interes pentru guvernanţi? Ordonanţa pajiştilor iniţiată de Daniel Constantin îi sperie pe primari (documente)
Cum au devenit păşunile obiectiv de interes pentru guvernanţi?: Ordonanţa pajiştilor iniţiată de Daniel
23 May, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
8744
Marime text
Cât de agreat este proiectul cu păşunile, devenit ordonanţă, anunţat la jumătatea lunii aprilie de Daniel Constantin, ministrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale? Ministrul susţinea la acea dată că deţine un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, agreat de toate ministerele avizatoare, care va modifica legea păşunilor. Actul normativ a apărut pe 13 mai în Monitorul Oficial şi a ajuns şi pe masa primarilor din judeţ, dar şi în atenţia Prefecturii Constanţa, instituţie care a avut grijă ca printr-o adresă să-i înştiinţeze pe şefii de autoritate locală despre noile reglementări. Vorbim despre OUG numărul 34/13 mai 2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar numărul 18/1991. Culmea este că actul normativ îi sperie pe şefii de autoritate locală şi i-a băgat în şedinţă pe reprezentanţii APIA, care, pe bună dreptate, invocă unele neconcordanţe.
Noile reglementări solicită primăriilor din judeţ să concesioneze persoanelor fizice şi juridice interesate păşunea comunelor, pe o perioadă de maxim 5 ani (vezi articolul 9 din Ordonanţă). Şefii de autoritate locală afirmă că dacă se va ajunge la concesionarea păşunii către terţi, vor începe certurile între crescătorii de animale. De asemenea, potrivit primarilor, actul normativ creează discriminări între actualii şi viitorii crescători de animale şi cere imposibilul: împărţirea păşunilor din comune, pajişti care, în cele mai multe dintre situaţii, se află „într-o bună administrare”, fie la primării, fie la asociaţiile de crescători de animale.
Păşunea este a comunităţii, nu a unor terţi
Primarul de la Poarta Albă, Vasile Delicoti, susţine că „păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate”, şi explică şi de ce: „Gândiţi-vă că toţi care se vor prezenta la licitaţie vor solicita păşunea pe 5 ani. Şi atunci, după ce concesionăm păşunea, ce facem cu tinerii care vor să devină fermieri? Pe aceştia îi punem să-şi cumpere teren cu 2.000 - 3.000 de euro, în timp ce concesionarilor le solicităm un preţ mediu de 100 lei/an/hectar? Altfel spus, cine are animale în momentul acesta prinde concesiunea la un preţ mediu, de 100 de lei pe an la hectar, iar cei ce vin după ei vor trebui să-şi cumpere teren cu 2.000 - 3.000 de euro, ceea ce nu este echitabil. Păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate. Cine vrea mai multă pajişte decât i se poate oferi public, îşi cumpără”. Potrivit primarului Vasile Delicoti, o altă problemă va interveni în privinţa delimitării păşunii. „Cum vor proceda cu delimitarea, astfel încât animalele să nu treacă pe porţiunile concesionate de alţii? Nu poţi să împrejmuieşti păşunea! Pe această temă, crescătorii de animale se vor bate între ei, vor ieşi scandaluri”, afirmă primarul localităţii Poarta Albă. La fel ca şi colegii săi, Delicoti se întreabă şi ce se va întâmpla cu localnicii care au doar câteva animale care le asigură traiul de zi cu zi. „Ce le dai acestora? 500 de metri pătraţi de păşune?”, se întreabă şeful autorităţii locale.
Cine câştigă - localnicii sau cei care oferă cel mai mare preţ?
Întrucât concesiunea se realizează prin organizarea de licitaţii, există riscul ca păşunea unei comune să fie concesionată de una sau două-trei persoane care oferă preţul cel mai bun. „Cel care oferă cel mai bun preţ poate lua toată păşunea. Legea nu spune să se facă concesiune fără licitaţie publică sau după bunul plac al primarului, iar în cazul licitaţiilor, cel care oferă cel mai bun preţ câştigă”, a explicat primarul Vasile Delicoti. Acesta a semnalat şi un alt aspect, şi anume că păşunile sunt împărţite pe categorii. „Sunt păşunile din zona de vale roditoare şi cele din zona de coastă, aride la vreme de secetă. În aceste condiţii, cum poţi să împarţi păşunea?! Celui căruia îi dai zona aridă, îi vor muri animalele!”, a subliniat primarul de la Poarta Albă.
„Doar dacă le iau concesionarilor elicoptere putem aplica această ordonanţă”
La rândul său, primarul independent al comunei Peştera, Valentin Vrabie, susţine că „ar fi cea mai mare greşeală să se ajungă la concesionarea păşunii”. „Cine a iniţiat această ordonanţă are interese undeva, dar cu siguranţă va afecta negativ buna administrare a păşunilor la nivel naţional. Vom asista la scandaluri, pentru că nu ai cum să împarţi păşunea pe cap de animal. Crescătorii de animale nu vor putea avea acces la porţiunile de păşune concesionate fără să nu treacă unul peste păşunea celuilalt”, a mai precizat primarul Valentin Vrabie. Şeful autorităţii locale aşteaptă cu interes normele metodologice de aplicare a ordonanţei, care vor apărea în maxim 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei. „Încă nu au apărut normele metodologice, rămâne să vedem cum vor suna acestea. Doar dacă le iau concesionarilor şi elicoptere, pentru ca animalul să poată fi dus în mijlocul păşunii, în zona închiriată, putem spune că există o posibilitate de aplicare a prezentei ordonanţe”, a menţionat primarul Valentin Vrabie. Şeful autorităţii locale crede că în condiţiile în care texul ordonanţei nu va suferi modificări, primarii vor fi obligaţi să aplice noile reglementări, reamintind că, din punctul lui de vedere, dacă se va ajunge la concesionarea păşunilor, acest lucru va fi o mare greşeală.
Ce facem cu cei care cresc doar câteva animale?
Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, este de părere că „orice act normativ este binevenit”. Şeful autorităţii locale de la Crucea a studiat la rândul lui actul normativ şi crede că probleme vor fi în cazul crescătorilor de animale care nu sunt înscrişi în registrul fermelor şi deţin în gospodărie un număr mai mic de animale, respectiv o vacă sau câteva oi. „Ei cresc aceste animale pentru a asigura familiilor, copiilor din familie, lapte şi produse lactate proaspete. Cred că de aici va porni problema, deoarece aceştia nu vor putea să participe la procedura de concesionare, cu toate că ei sunt cu mult mai mulţi - reprezintă jumătate din populaţia comunei - decât crescătorii de animale înscrişi în asociaţii”, a afirmat primarul Gheorghe Frigioi.
La Saraiu şi Rasova, pajiştea a fost predată crescătorilor de animale
La Saraiu, şefa autorităţii locale, Dorinela Irimia, a încurajat toţi crescătorii de animale să-şi înfiinţeze o asociaţie, căreia, de curând, autoritatea locală i-a predat prin contract de folosinţă gratuită cele 1.278 de hectare de păşune din comună. Ordonanţa a apărut după predarea păşunii, aşa că, până la expirarea contractului de folosinţă, aceasta nu-şi poate produce efectele, susţine primarul Dorinela Irimia. „Avem acordată această păşune înainte de a fi dată această ordonanţă. Am luptat ca fermierii şi agricultorii să se înscrie în asociaţie şi să lase orgoliile la o parte. Am încurajat înfiinţarea acestei asociaţii pentru că ne-am dorit să venim în sprijinul tuturor, nu numai a unui segment, de aceea i-am avut în vedere şi pe cei care au doar câteva animale şi pe cei cu efective mari”, a explicat primarul Dorinela Irimia.
O situaţie asemănătoare celei de la Saraiu am găsit şi la Rasova. Primarul Mihalache Neamţu declară că păşunea comunei se află de aproape 3 ani în administrarea Asociaţiei crescătorilor de animale. „Am închiriat păşunea tuturor crescătorilor de animale. Toţi s-au înscris într-o asociaţie şi au încheiat cu Primăria contract de concesiune. Mi se părea normal să le dau lor păşunea, aşa că am iniţiat hotărâre de Consiliu Local pentru a le putea concesiona pajiştea”, a afirmat primarul Mihalache Neamţu.
Reglementările APIA, date peste cap
În baza căror reglementări vor face cei de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) plata subvenţiei la hectar? Mai sunt valabile cererile de subvenţie înaintate de primari către APIA în localităţile unde păşunea se află în administrarea comunei? Vor modifica cei de la APIA calendarul privind solicitările de subvenţii? Potrivit reglementărilor în vigoare, după care funcţionează APIA, cererile pentru subvenţii pot fi depuse din 1 martie până în 15 mai, iar noua ordonanţă de urgenţă impune, pentru anul 2013, consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor să iniţieze procedura de concesionare/închiriere în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, deci cu mult după data de 15 mai, data limită de depunere a cererilor pentru subvenţie.
Pentru a lămuri aceste chestiuni, am luat legătura cu reprezentantul APIA Constanţa. Directorul adjunct, Dumitru Mergeani, a precizat: „între Ordonanţa 34 referitoare la administrarea pajiştilor permanente şi Ordinul Ministrului 31/2013 pentru aplicarea schemelor de plăţi există neconcordanţe, care în aceste zile se discută între APIA şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”. Mergeani a afirmat că imediat ce va avea concluzia acestor discuţii, o va face publică.
Potrivit unor surse, cel mai probabil, actul normativ va fi amânat pentru anul 2014, aceasta dacă nu cumva demnitarii vor ţine cont de doleanţelor primarilor şi vor renunţa la el sau, după caz, îl vor modifica.
Noile reglementări solicită primăriilor din judeţ să concesioneze persoanelor fizice şi juridice interesate păşunea comunelor, pe o perioadă de maxim 5 ani (vezi articolul 9 din Ordonanţă). Şefii de autoritate locală afirmă că dacă se va ajunge la concesionarea păşunii către terţi, vor începe certurile între crescătorii de animale. De asemenea, potrivit primarilor, actul normativ creează discriminări între actualii şi viitorii crescători de animale şi cere imposibilul: împărţirea păşunilor din comune, pajişti care, în cele mai multe dintre situaţii, se află „într-o bună administrare”, fie la primării, fie la asociaţiile de crescători de animale.
Păşunea este a comunităţii, nu a unor terţi
Primarul de la Poarta Albă, Vasile Delicoti, susţine că „păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate”, şi explică şi de ce: „Gândiţi-vă că toţi care se vor prezenta la licitaţie vor solicita păşunea pe 5 ani. Şi atunci, după ce concesionăm păşunea, ce facem cu tinerii care vor să devină fermieri? Pe aceştia îi punem să-şi cumpere teren cu 2.000 - 3.000 de euro, în timp ce concesionarilor le solicităm un preţ mediu de 100 lei/an/hectar? Altfel spus, cine are animale în momentul acesta prinde concesiunea la un preţ mediu, de 100 de lei pe an la hectar, iar cei ce vin după ei vor trebui să-şi cumpere teren cu 2.000 - 3.000 de euro, ceea ce nu este echitabil. Păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate. Cine vrea mai multă pajişte decât i se poate oferi public, îşi cumpără”. Potrivit primarului Vasile Delicoti, o altă problemă va interveni în privinţa delimitării păşunii. „Cum vor proceda cu delimitarea, astfel încât animalele să nu treacă pe porţiunile concesionate de alţii? Nu poţi să împrejmuieşti păşunea! Pe această temă, crescătorii de animale se vor bate între ei, vor ieşi scandaluri”, afirmă primarul localităţii Poarta Albă. La fel ca şi colegii săi, Delicoti se întreabă şi ce se va întâmpla cu localnicii care au doar câteva animale care le asigură traiul de zi cu zi. „Ce le dai acestora? 500 de metri pătraţi de păşune?”, se întreabă şeful autorităţii locale.
Cine câştigă - localnicii sau cei care oferă cel mai mare preţ?
Întrucât concesiunea se realizează prin organizarea de licitaţii, există riscul ca păşunea unei comune să fie concesionată de una sau două-trei persoane care oferă preţul cel mai bun. „Cel care oferă cel mai bun preţ poate lua toată păşunea. Legea nu spune să se facă concesiune fără licitaţie publică sau după bunul plac al primarului, iar în cazul licitaţiilor, cel care oferă cel mai bun preţ câştigă”, a explicat primarul Vasile Delicoti. Acesta a semnalat şi un alt aspect, şi anume că păşunile sunt împărţite pe categorii. „Sunt păşunile din zona de vale roditoare şi cele din zona de coastă, aride la vreme de secetă. În aceste condiţii, cum poţi să împarţi păşunea?! Celui căruia îi dai zona aridă, îi vor muri animalele!”, a subliniat primarul de la Poarta Albă.
„Doar dacă le iau concesionarilor elicoptere putem aplica această ordonanţă”
La rândul său, primarul independent al comunei Peştera, Valentin Vrabie, susţine că „ar fi cea mai mare greşeală să se ajungă la concesionarea păşunii”. „Cine a iniţiat această ordonanţă are interese undeva, dar cu siguranţă va afecta negativ buna administrare a păşunilor la nivel naţional. Vom asista la scandaluri, pentru că nu ai cum să împarţi păşunea pe cap de animal. Crescătorii de animale nu vor putea avea acces la porţiunile de păşune concesionate fără să nu treacă unul peste păşunea celuilalt”, a mai precizat primarul Valentin Vrabie. Şeful autorităţii locale aşteaptă cu interes normele metodologice de aplicare a ordonanţei, care vor apărea în maxim 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei. „Încă nu au apărut normele metodologice, rămâne să vedem cum vor suna acestea. Doar dacă le iau concesionarilor şi elicoptere, pentru ca animalul să poată fi dus în mijlocul păşunii, în zona închiriată, putem spune că există o posibilitate de aplicare a prezentei ordonanţe”, a menţionat primarul Valentin Vrabie. Şeful autorităţii locale crede că în condiţiile în care texul ordonanţei nu va suferi modificări, primarii vor fi obligaţi să aplice noile reglementări, reamintind că, din punctul lui de vedere, dacă se va ajunge la concesionarea păşunilor, acest lucru va fi o mare greşeală.
Ce facem cu cei care cresc doar câteva animale?
Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, este de părere că „orice act normativ este binevenit”. Şeful autorităţii locale de la Crucea a studiat la rândul lui actul normativ şi crede că probleme vor fi în cazul crescătorilor de animale care nu sunt înscrişi în registrul fermelor şi deţin în gospodărie un număr mai mic de animale, respectiv o vacă sau câteva oi. „Ei cresc aceste animale pentru a asigura familiilor, copiilor din familie, lapte şi produse lactate proaspete. Cred că de aici va porni problema, deoarece aceştia nu vor putea să participe la procedura de concesionare, cu toate că ei sunt cu mult mai mulţi - reprezintă jumătate din populaţia comunei - decât crescătorii de animale înscrişi în asociaţii”, a afirmat primarul Gheorghe Frigioi.
La Saraiu şi Rasova, pajiştea a fost predată crescătorilor de animale
La Saraiu, şefa autorităţii locale, Dorinela Irimia, a încurajat toţi crescătorii de animale să-şi înfiinţeze o asociaţie, căreia, de curând, autoritatea locală i-a predat prin contract de folosinţă gratuită cele 1.278 de hectare de păşune din comună. Ordonanţa a apărut după predarea păşunii, aşa că, până la expirarea contractului de folosinţă, aceasta nu-şi poate produce efectele, susţine primarul Dorinela Irimia. „Avem acordată această păşune înainte de a fi dată această ordonanţă. Am luptat ca fermierii şi agricultorii să se înscrie în asociaţie şi să lase orgoliile la o parte. Am încurajat înfiinţarea acestei asociaţii pentru că ne-am dorit să venim în sprijinul tuturor, nu numai a unui segment, de aceea i-am avut în vedere şi pe cei care au doar câteva animale şi pe cei cu efective mari”, a explicat primarul Dorinela Irimia.
O situaţie asemănătoare celei de la Saraiu am găsit şi la Rasova. Primarul Mihalache Neamţu declară că păşunea comunei se află de aproape 3 ani în administrarea Asociaţiei crescătorilor de animale. „Am închiriat păşunea tuturor crescătorilor de animale. Toţi s-au înscris într-o asociaţie şi au încheiat cu Primăria contract de concesiune. Mi se părea normal să le dau lor păşunea, aşa că am iniţiat hotărâre de Consiliu Local pentru a le putea concesiona pajiştea”, a afirmat primarul Mihalache Neamţu.
Reglementările APIA, date peste cap
În baza căror reglementări vor face cei de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) plata subvenţiei la hectar? Mai sunt valabile cererile de subvenţie înaintate de primari către APIA în localităţile unde păşunea se află în administrarea comunei? Vor modifica cei de la APIA calendarul privind solicitările de subvenţii? Potrivit reglementărilor în vigoare, după care funcţionează APIA, cererile pentru subvenţii pot fi depuse din 1 martie până în 15 mai, iar noua ordonanţă de urgenţă impune, pentru anul 2013, consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor să iniţieze procedura de concesionare/închiriere în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, deci cu mult după data de 15 mai, data limită de depunere a cererilor pentru subvenţie.
Pentru a lămuri aceste chestiuni, am luat legătura cu reprezentantul APIA Constanţa. Directorul adjunct, Dumitru Mergeani, a precizat: „între Ordonanţa 34 referitoare la administrarea pajiştilor permanente şi Ordinul Ministrului 31/2013 pentru aplicarea schemelor de plăţi există neconcordanţe, care în aceste zile se discută între APIA şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”. Mergeani a afirmat că imediat ce va avea concluzia acestor discuţii, o va face publică.
Potrivit unor surse, cel mai probabil, actul normativ va fi amânat pentru anul 2014, aceasta dacă nu cumva demnitarii vor ţine cont de doleanţelor primarilor şi vor renunţa la el sau, după caz, îl vor modifica.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii