Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:48 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi ani de mandat plini de realizări pentru primarul comunei Peştera

ro

20 Aug, 2010 02:58 5066 Marime text
Pestera_primar_Valentin_Vrabie_02.jpgValentin Vrabie este de părere că investiţiile în parcuri eoliene ce se vor derula în următorii ani pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pe care o conduce, vor oferi o şansă reală de dezvoltare comunei

Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, şi-a trecut în palmares, la numai doi ani de mandat, mai multe realizări în beneficiul comunităţii pe care o reprezintă.

Edilul a finalizat recent sistemul de alimentare cu apă în satul Ivrinezu Mic. Investiţia, evaluată de către proiectant la 21 miliarde lei vechi, a fost realizată cu doar şapte miliarde, fiind executată în regie proprie, cu echipa Serviciului Comunitar de Utilităţi Publice. În prezent, se lucrează la căminele de alimentare cu apă, racordurile individuale pentru gospodării fiind realizate din luna decembrie anul trecut. Reţeaua de alimentare cu apă din Ivrinezu Mic, în lungime totală de aproximativ 6 km, va deservi 190 de gospodării, mai exact 448 de persoane. Până acum, oamenii luau apă pentru gospodării de la cele opt fântâni din localitate. Şi în localitatea Peştera autoritatea locală a schimbat aproximativ trei kilometri de conductă din reţeaua de alimentare cu apă, înlocuind-o pe cea din azbociment cu una din plastic. De asemenea, au fost achiziţionate trei pompe noi de apă pentru localităţile Izvoru Mare, Peştera şi Ivrinezu. La Ivrinezu s-a montat, potrivit edilului, o pompă pentru consum redus şi debit mare, ceea ce a dus la reducerea cheltuielilor.

Biserici renovate

Valentin_Vrabie.jpgO prioritate a mandatului lui Valentin Vrabie a constituit-o şi renovarea bisericilor. În acest program a fost inclusă şi biserica din Ivrinezu Mare, pentru care s-a achiziţionat catapeteasmă, strane, şi s-a realizat şi pictura, investiţia fiind de 2,5 miliarde de lei vechi. Hramul aşezământului de cult este Sfântul Ioan Botezătorul.

Anul trecut s-au demarat şi lucrările de reabilitare a bisericii de la Izvoru Mare. „Este vorba despre o lucrare de reabilitare totală, cu lucrări de acoperire, pictură, catapeteasmă şi strană", ne-a declarat primarul Valentin Vrabie. Biserica de la Izvoru Mare are hramul pe 8 noiembrie, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. În prezent se lucrează la pictură şi se montează duşumea nouă. Uşile şi geamurile au fost gata la sfârşitul anului trecut. Investiţia se ridică la trei miliarde de lei vechi. Biserica de la Ivrinezu Mic este nou construită. În ceea ce priveşte aşezământul de închinăciune din Peştera, primarul Vrabie ne-a declarat că se lucrează la un proiect mai amplu, care include realizarea unei capele mortuare, a unei clopotniţe, împrejmuirea bisericii şi reabilitare. „Biserica a avut mult de suferit la cutremurul din 1977. De altfel, nicio biserică nu a fost renovată până acum", a precizat primarul comunei Peştera. Praznicul aşezământului este Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Mărie Mică), sărbătorită pe 8 septembrie.

Elevii din Peştera vor învăţa într-o şcoală modernă

Pestera_scoala.jpgO altă realizare a administraţiei locale din Peştera este şi extinderea Şcolii de Arte şi Meserii cu un nou corp. „Până la începutul anului se va inaugura şi noul corp de la şcoală. Este o construcţie nouă, în regim P+1E, cu opt săli de clasă, toalete separate şi la parter şi la etaj", a afirmat Valentin Vrabie. Primarul a adăugat că în faţa şcolii noi se va amenaja şi un parc cu zonă de agrement, alei şi bănci de odihnă, cu o suprafaţă de 3.000 mp. De altfel, centrul localităţii Peştera este înfrumuseţat de un alt parc având o suprafaţă de peste 6.000 mp. Spaţiul verde a fost amenajat imediat după venirea la Primărie a lui Valentin Vrabie, care a dorit să transforme zona centrală a localităţii într-un spaţiu estetic şi civilizat. Primarul îşi aduce aminte că în locul parcului de astăzi, în 2008 era o groapă care strica tot aspectul localităţii. „Nu au costat lucrările de amenajare a parcului, cât a costat înălţarea terenului", a precizat primarul.

Pestera_parc.jpgSpaţiul verde a fost inaugurat pe zece decembrie 2008, investiţia fiind de şapte miliarde lei vechi.

Primăria Peştera a reabilitat şi spaţiul în care funcţionează dispensarul uman. Mai exact, au fost renovate cele două cabinete medicale, iar alături a fost inaugurată recent şi o farmacie. De asemenea, administraţia locală a asigurat dotări şi mobilier nou pentru cele două cabinete.

Căminele culturale, puse la dispoziţia locuitorilor gratuit

La Peştera au fost reabilitate şi căminele culturale. Potrivit primarului Vrabie, căminele din Peştera, Izvoru, Ivrinezu Mare şi Ivrinezu Mic au fost reabilitate în parteneriat cu instituţia Consiliului Judeţean, însă dotările au fost asigurate cu fonduri de la bugetul local. Valentin Vrabie a adăugat că Primăria pune gratuit la dispoziţia locuitorilor comunei căminele culturale, pentru sărbătorirea nunţilor, botezurilor. Fosta administraţie percepea o taxă de cinci milioane lei vechi pentru închirierea căminelor, însă primarul Vrabie a decis să vină în sprijinul locuitorilor eliminând acest bir.

Primarul Valentin Vrabie a reabilitat şi iluminatul public. „Am achiziţionat 110 lămpi economice pentru toate satele, însă iluminatul public mai necesită investiţii", a subliniat edilul.

Pentru întreţinerea păşunii comunale, dar şi a domeniului public, autoritatea locală a achiziţionat o serie de utilaje agricole: un tractor, două tractoraşe de cosit iarba, remorci, tocătoare şi zece motocositoare. „Utilajele ne sunt necesare pentru întreţinerea păşunii, a spaţiilor verzi şi a stadionului", a subliniat primarul.

În mandatul primarului Vrabie, s-a înfiinţat în 2008 şi echipa de fotbal CS Peştera. „Anul acesta am ieşit pe locul I în Divizia D, lucru care ne-a permis să mergem la promovare în divizia C. Neavând această şansă, începem un nou an în Divizia D având ca obiectiv clar promovarea", a precizat edilul.

Investiţie de 1,3 miliarde euro în eoliene

Referitor la investiţii, primarul Valentin Vrabie declară că cel mai important lucru în comuna pe care o conduce este atragerea de investitori pentru parcul eolian care va începe să funcţioneze în luna septembrie. „Acesta va fi primul parc, dar sunt mai multe proiecte, în diferite stadii de obţinere a avizelor şi documentaţiilor necesare", a subliniat edilul. Potrivit primarului, la Peştera se estimează în următorii trei ani o investiţie de 1,3 miliarde euro în domeniul energiei eoliene, ceea ce va însemna şi pentru comuna pe care o reprezintă finalizarea investiţiilor deja începute. „Pe lângă impozitele şi taxele pe care investitorii le vor plăti, comuna va primi 1.000 euro pe an pe turbină, pe toată durata funcţionării", a adăugat Valentin Vrabie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Loredana D. 29 Aug, 2010 11:25 Domnul primar Vrabie, Referitor la la cei 1000 de euro/an pe care ii veti primi pe fiecare turbina, nu vi se pare ca este o suma mult prea mica fata de valoarea reala pe care o are o astfel de investitie? Intr-o astfel de afacere, minimul care se cere pe fiecare turbina anual este de 3000 de euro, ajungandu-se pana la 8000 de euro. Cred ca ar trebui sa renegociati daca intr-adevar faceti totul pentru binele comunitatii pe care o reprezentati. Cu respect, Loredana D.