Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce contează în meciul electoral - Cinste şi corectitudine versus promisiuni şi apropiere de cetăţeni

ro

29 Nov, 2012 02:59 1843 Marime text
Camelia-Balan.jpgSe constată un dezinteres al românilor în privinţa campaniei electorale şi în a-şi cunoaşte candidaţii. Într-un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) se arată că românii nu sunt interesaţi de campania electorală şi nu-şi cunosc decât în mică măsură candidaţii din colegiile în care locuiesc. Concluziile cercetării sunt cât se poate de descurajatoare pentru candidaţi şi cel mai probabil sunt pe măsura eforturilor depuse de aceştia pentru a-i convinge pe români că ei şi nu alţii sunt în măsură să le reprezinte interesele în Parlament. În studiul anterior citat se menţionează că, la mijlocul campaniei electorale, mai puţin de jumătate dintre alegători ştiu cine candidează pentru funcţia de deputat în colegiul de care aparţin şi puţin peste o treime ştiu cine sunt candidaţii pentru Senat. Audienţa de care se bucură candidaţii se situează sub pragul de 50%. Peste jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaţilor din colegiul lor. Ţinând cont de acest aspect, cel mai sigur, peste jumătate dintre români nu vor merge nici la urne, aceasta dacă nu cumva o minune va face ca apetitul conaţionalilor pentru alegeri să se modifice până pe 9 decembrie.

La ora actuală, radiografia acestei luni de campanie se prezintă în felul următor: 37% dintre cei intervievați spun că ştiu sigur pe cine ar vota, 19% declară că au o idee în această privinţă, dar nu este definitivă, iar 5% susţin că nu vor merge la vot. De asemena, 44% dintre respondenţi susţin că această campanie nu îi va determina să îşi schimbe opţiunea de vot, 25% dintre respondenţi spun că vor vota, la alegerile din decembrie, cu acelaşi candidat pentru funcţia de deputat ca şi la alegerile precedente, iar 24% nu ştiu pentru moment cum vor proceda.

Care sunt principalele criterii în baza cărora vor fi aleşi viitorii parlamentari? Cinstea, corectitudinea, sinceritatea, partidul din care face parte candidatul şi activitatea anterioară a candidatului, spun electorii. În niciun caz nu reprezintă criterii de băgat în seamă promisiunile şi apropierea de cetăţeni, tocmai criteriile pe care mizează zilele acestea viitorii parlamentari...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii