Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Plansul fostilor sinistrati

ro

09 Jul, 2010 04:22 2169 Marime text
manuela_editorial.jpgDezastrele naturale vin, trec, dar rănile provocate în sufletul victimelor care şi-au văzut apropiaţi pierind sub puhoaie sau gospodăriile dispărând luate de ape, rămân. Am văzut asta în ochii sinistraţilor care au avut de suferit în 2005. Astăzi, alţi oameni se luptă să-şi vadă de viaţă.

Pentru cineva care nu a văzut o casă inundată, un om cu privirea pustie după ce nu i-a mai rămas nimic din cele pentru care a muncit toată viaţa, este mai greu de apreciat dimensiunea unei asemenea tragedii. Este greu să acceptăm măcar să facem un exerciţiu de imaginaţie că ni s-ar întâmpla nouă aşa ceva, alţii însă trăiesc pe viu dezastrul. Credeam că sinistraţii din 2005 care şi-au refăcut traiul în cinci ani, au trecut peste drama trăită. Lucrurile nu stau deloc aşa. Am fost la Saraiu şi am văzut casele construite de autorităţi. Majoritatea gospodăriilor arată bine. Prin multă muncă, oamenii năpăstuiţi de soartă au mai pus o cărămidă, încă una şi încă una şi şi-au făcut un gard sau un adăpost pentru animale. Toate însă, cu mari sacrificii, pentru că majoritatea au fost oameni săraci, şi din amărâţi cum erau au ajuns şi mai fără de căpătâi după ce apa le-a luat totul. Căsuţele sunt majoritatea cochete, cu grădini întreţinute. Oamenii au învăţat în cinci ani să se bucure din nou de viaţă, de frumuseţea florilor din grădină, de gospodăriile lor pe care cu greu le-au reclădit. Am stat de vorbă cu ei, cu oamenii care au trecut în 2005 printr-un mare necaz, care le-a schimbat viaţa. Cu feţele arse de soare, foştii sinistraţi din Saraiu păreau că se bucură din nou de traiul lor de zi cu zi şi că nimic nu le mai aminteşte de necazul prin care au trecut cu cinci ani în urmă. Din bucuria că au reuşit să-şi facă din nou un rost, au dat însă în plâns când şi-au adus aminte că în alte zone ale ţării, alţi oameni bătuţi de soartă trec acum prin ce au trecut ei. Amintirile dureroase i-au cutremurat la gândul că sunt şi alţi oameni care suferă de pe urma inundaţiilor, şi care au rămas fără nimic. Ei înţeleg cel mai bine jalea sinistraţilor, efortul imens de a lupta cu viaţa, de a o readuce pe un făgaş normal de dragul copiilor lor, cărora azi, poate au ce să le dea de mâncare, dar pentru care viitorul pare mai nesigur ca ieri. Noi restul, care nu am trecut prin asta, şi îi mulţumim lui Dumnezeu, suntem doar spectatori. Putem fi mai mult decât atât, ajutându-i, fiecare după puteri, pe cei care au nevoie acum mai mult ca oricând de un strop de solidaritate umană. Să nu fim indiferenţi. Puteam fi noi în locul lor. N-am fost. Să-i ajutăm!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marcus 20 Jul, 2010 16:38 Aveti perfecta dreptate domnisoara si articolul este scris cu inima. dar ce ne facem cu demnitarii nostri pozaci: De N-au Paine, Sa Manance Cozonac! Geaba o barfira raii pe Elena din parcari Ca a dat ca ajutoare bicicleta si-ncaltari, Condurasi facuti de firma potriviti la glezna fina Insotiti de ciocolata aruncata din masina. Carcotasi de rea credinta fiind platiti s-o denigreze Au vazut in gestul doamnei bun motiv s-o infiereze, Cum ca toace prin noroaie, numai dracu-a mai vazut Si-n mocirla bicicleta e ca vorba unui mut. Ce nu stiu insa mogulii si-ai lor scribi bine platiti Este cum ca toti condurii de Manolea’au fost vrajiti, Iar la caz de inundatii ei elice au la toace Incaltati, voinic infrunta si noroaie si baltoace. Tot asa velocipedu’ dat de Leana unui mos De e cazul, se transforma in caiac marca Cocos Si puhoiul il strabate cu viteza lu’ Paţaichin Pe cand castiga medalii, de venea cu pieptu’ plin. Cat priveste ciocolata azvarlita peste geam Ea facut-a valuri multe peste granita si-n neam De n-au bani de limuzina, cum are doamna ministru, Tot romanu’ azi viseaza magic geam pentru sinistru.