Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Referendumul, în varianta reloaded

ro

21 Sep, 2012 02:16 1970 Marime text
Camelia-Balan.jpgCâteva întrebări fireşti au stat pe buzele majorităţii românilor în timpul campaniei electorale de dinaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Perioada de după acest referendum poate aduce beneficiile dorite de o ţară întreagă? Este în stare USL să ofere soluţii pentru ca românii să aibă parte de un trai mai bun? Referendumul schimbării s-a dovedit a fi un total eşec. Deşi Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, Guvernul Ponta a rămas în continuare la butoane, iar cei mulţi şi-au conturat astăzi şi un răspuns cu privire la mult aşteptata revoluţie USL. Oamenii de afaceri, bugetarii şi chiar membrii din interiorul uniunii sunt dezamăgiţi de puţinele măsuri luate de Guvernul Ponta, care până deunăzi promitea să schimbe actualul sistem din temelii. TVA redus la alimente, 6% din PIB pentru învăţământ, măsuri pentru diminuarea evaziunii fiscale şi pentru încurajarea mediului de afaceri au rămas, ca odinioară, doar promisiuni, unele dintre ele fiind chiar făgăduinţe cu caracter legal, precum alocarea a 6% din PIB pentru şcoli stipulată în Legea Educaţiei nr. 1, act normativ aprobat, dar nerespectat în egală măsură nici de fostele Guverne, nici de actualul Executiv. Din păcate, cei care vor plăti pentru organizarea unui referendum invalid care a costat 95 de milioane de lei de la buget şi care a menţinut în mod neîndreptăţit starea de conflict politic sunt românii. Referendumul-eşec s-a dovedit a fi pentru instabilitate economică, politică şi socială, pentru creşterea inflaţiei, a cursului euro şi a ratelor la bănci.

Şi poate credeam că am scăpat de referendum, dar nici vorbă de aşa ceva. El revine şi, pe zi ce trece, devine şi jenant şi sâcâitor. DNA derulează de ceva timp în mai multe judeţe din ţară anchete privind posibile fraude electorale. Nici Constanţa nu a fost ocolită de molima lăsată în urmă de acest referendum. Mai nou, şi DNA Constanţa a luat la interogat o serie de concitadini care ar fi trişat la referendum. Se vor termina şi alegerile parlamentare şi România tot despre referendum şi inerentele anchete va vorbi. Probabil se vor deschide noi dosare, căci şi parlamentarele vor avea trepăduşii lor. În definitiv, România se va alege ca întotdeauna cu circul, iar guvernanţii cu pâinea, pardon ciolanul. TVA redus la alimente, 6% din PIB pentru învăţământ, diminuarea evaziunii fiscale vor rămâne în continuare nişte măsuri-himere. La cum decurg lucrurile, n-ar fi însă rău dacă am înceta să mai satisfacem electoral dorinţa celor care vor să pună mână pe putere cu tot dinadinsul, iar aceasta ar însemna să facem un prim pas pentru a îndrepta răul deja făcut.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Elector 22 Sep, 2012 09:43 Nu stiu ce sens mai are referendumul, cand efectele lui sunt nule. De aceea, nu inteleg de ce rezultatele celuilalt referendum, in care poporul A DECIS reducerea numarului de parlamentari la 300, nu au fost respectate !