Energia regenerabila, o alternativa pentru Primaria Topraisar
Energia regenerabila, o alternativa pentru Primaria TopraisarPrimarul comunei Topraisar, Stelian Gheorghe, ne-a declarat că intenţionează să identifice soluţii alternative pentru iluminatul public. Administraţia locală vrea, de pildă, să asigure iluminatul public cu resurse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară.
Primăria Topraisar are deja în derulare un proiect ce prevede utilizarea de energie verde. Este vorba despre reabilitarea termică a şcolilor din Moviliţa şi Potârnichea, care vor fi încălzite cu panouri solare. Investiţia este asigurată prin Programul „Casa Verde" şi este susţinută din fonduri de mediu. „Este important pentru comună să găsim şi alte surse de energie, pentru a mai reduce din cheltuieli", ne-a declarat primarul Stelian Gheorghe.
O altă prioritate pentru autoritatea locală din Topraisar o reprezintă şi finalizarea lucrărilor de construcţie a grădiniţei, întârziate din cauza întreruperii finanţării. Primarul Stelian Gheorghe ne-a declarat că s-au primit, printr-o hotărâre de Guvern de anul trecut, câteva sute de milioane de lei vechi, dar că banii nu sunt nici pe departe suficienţi, având în vedere că numai datoriile acumulate faţă de constructor totalizează trei miliarde lei. Visul edilului a fost ca preşcolarii din Topraisar să înceapă noul an şcolar la noua grădiniţă, însă se pare că acest lucru nu va fi posibil dacă statul nu va aloca restul de bani pentru definitivarea lucrărilor.
Şi alte proiecte ale administraţiei locale din Topraisar sunt în aşteptare din cauza întreruperii finanţării. Este vorba despre reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă din Topraisar şi Potârnichea. „La Potârnichea avem conductă din azbociment, care trebuie schimbată", a precizat edilul. Pentru această investiţie s-au alocat, de la Guvern, doar două miliarde de lei vechi, pentru demararea ei, însă valoarea totală a lucrărilor este de 20 de miliarde de lei vechi.
Ca şi alte primării din judeţ, şi autoritatea locală din Topraisar se confruntă cu lipsa fondurilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Din această cauză, potrivit primarului, asistenţii personali care îndeplinesc condiţiile vor intra în şomaj. „Din cei 22 de însoţitori pe care-i avem la nivelul comunei, 17 îndeplinesc cerinţele pentru a beneficia de şomaj. Restul de cinci nu au vechimea necesară. Vom lua această măsură pentru că nu mai sunt bani", a afirmat primarul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp