Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greseli in accesarea banilor europeni

ro

15 Jan, 2010 04:51 1694 Marime text

Depunerea proiectelor în vederea accesării fondurilor europene este o condiţie pentru a primi banii, însă nu toate proiectele ajung să fie finanţate. Iată în continuare, cinci dintre cele mai frecvente greşeli întâlnite, conform site-ului ww.antreprenor.money.ro, în fundamentarea, planificarea sau redactarea proiectelor.

Una dintre ele este nerespectarea condiţiilor de eligibilitate şi administrative stipulate în ghidul de finanţare. Multe proiecte sunt respinse încă din prima faza de evaluare din cauza tratării cu superficialitate a condiţiilor de eligibilitate şi administrative. Criteriile de eligibilitate ale solicitantului - forma de constituire (ONG, autoritate publică, microîntreprindere, IMM, întreprindere mare), vechimea (minim 1-2 ani), profitabilitate, activitatea (codul CAEN) pentru care se solicită finanţare, reprezentantul legal şi lipsa datoriilor în certificatele de atestare fiscală -trebuie îndeplinite conform specificaţiilor din ghidurile de finanţare. Analiza superficială a grilei de evaluare tehnică şi financiară înainte de demararea proiectului este o altă eroare. Mulţi solicitanţi ignoră sau acordă prea puţină importanţă grilei de evaluare tehnică şi financiară a programului de finanţare, care îi poate ajuta să estimeze punctajul minim şi maxim pe care proiectul lor l-ar putea obţine. Stabilirea unor obiective SMART eronate este o altă eroare des întâlnită, conform specialiştilor antreprenor.money.ro. Demararea unui proiect de finanţare fără stabilirea unor obiective SMART adecvate este o greşeală frecvent întâlnită în procesul de redactare şi planificare. Aceasta va influenţa structura, conţinutul, activităţile, fundamentarea şi punctajul acordat de către evaluatori. Obiectivele SMART trebuie sa fie specifice - să indice exact ceea ce se doreşte a se obţine, măsurabile - să poată fi cuantificate cantitativ şi/sau calitativ, realizabile, relevante şi definite în timp - să conţină intervalul în care este prevăzut a se realiza.

Altă eroare este legată de activităţile incomplete, neclare şi necorelate cu obiectivele proiectului. Pentru a evita asemenea scăpări se recomandă o planificare detaliată a activităţilor, cu o prezentare clară şi o estimare reală a timpului de realizare, în corelare cu obiectivele proiectului.

Lipsa detaliilor de fundamentare şi prezentare a proiectului este o altă scăpare care poate duce la eşec.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii