Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grizzly Ionescu şi Strutinsky, de la presă, sport şi retrocedări, la eoliene

ro

30 Mar, 2012 00:07 5415 Marime text
strutinsky_strutinsky.jpgDoi dintre apropiaţii primarului Radu Mazăre, Sorin-Gabriel Strutinsky şi Valentin Gheorghe Ionescu, au trecut la... următorul nivel. Cei doi visează la afaceri de succes în domeniul energiilor regenerabile.

Valentin Gheorghe Ionescu, spre exemplu, spune că se gândeşte la afaceri de acest gen încă de acum opt ani, atunci când „cei care făceau imobiliare" îl considerau „nebun". Ionescu s-a aliat cu cei mai puternici din România în acest domeniu, familia Muntmark. Fondatorii Grupului Monsson s-au aliat cu Grizzly (porecla lui Valentin Gheorghe Ionescu) pentru a atinge gloria supremă într-ale vânturilor. „Da, sunt mulţi cei care doresc să investească acum în acest domeniu. Diferenţa este că eu am început să lucrez în energiile regenerabile, nu numai eoliene, acum opt ani, în 2004. Am fost printre pionieri. Ca în orice investiţie, speri să obţii profit. Dar acum este greu. Dacă vin zece investitori chinezi... Chinezii dezvoltă 2.000 - 30.000 MW într-un an. Asta, acum, la noi, este un deziderat", a declarat Valentin Gheorghe Ionescu. Acesta a mai spus că, în acest moment, o zonă în dezvoltare din punct de vedere eolian este Moldova, care este comparată, din punct de vedere al vântului, cu Austria şi Germania: „Este o zonă cu dealuri, cu coline. Până la urmă, nu contează să fie vântul puternic, ci constant. Dacă este vântul prea puternic, se opreşte turbina". La rândul său, Sorin-Gabriel Strutinsky îşi doreşte succesul în acest gen de afaceri, însă zice că este greu. „Dacă statul român şi-ar respecta promisiunea referitoare la certificatele verzi şi nu ar mai pune piedici cu atâtea aprobări birocratice, lucrurile ar putea evolua în acest domeniu", consideră afaceristul. Strutinsky intenţionează să dezvolte parcuri eoliene în toată ţara, dar crede că cea mai mare piedică este sistemul bancar, întrucât nu permite decât dezvoltări minimale.

Vântul lui VGI

Valentin Gheorghe Ionescu este un mare businessman, dar şi inculpat în dosarul eolienelor. Nenumăratele afaceri în care este implicat vizează diverse domenii, însă una dintre cele mai cunoscute firme care îi poartă „semnătura" este Sisteme Internaţionale de Afaceri. Societatea a concesionat Portul Tomis, unde a dezvoltat o Marină. Ionescu a fost coleg în Institutul de Marină cu primarul Radu Mazăre şi cu Nicuşor Constantinescu, dar şi co-fondator, alături de aceştia şi de Sorin Strutinsky, al săptămânalului Contrast. Aşa cum ne-au povestit chiar cititorii noştri, actualii afacerişti, primari sau şefi de CJC au publicat Contrast-ul, şi, mai târziu, cotidianul Telegraf, prima dată sub egida Institutului de Marină, apoi prin firma Conpress Six. Cei şase (six) erau: Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinsky, Valentin Gheorghe Ionescu, Bogdan Ionescu şi Radu Preda. „Maestrul" lor era regretatul Mihail Cârciog.

Cele mai multe dintre afacerile lui Valentin Gheorghe Ionescu au legătură cu Constanţa şi cu terenurile retrocedate de administraţia Mazăre. În energiile regenerabile s-a „introdus" prin două societăţi comerciale: SC Templum Plus şi Rezident Com. Templum Plus, societate înfiinţată în 2002 şi care are ca obiect de activitate „activităţi de copiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat", îi are ca asociaţi pe V. Gh. Ionescu şi pe Nicolae Lupu. Persoana juridică Templum Plus deţine părţi sociale în Plusenerg SA şi în Eco Power Wind SRL. Plusenerg SA are sediul în Constanţa, strada Zorelelor nr. 79 şi se ocupă de producerea de energie electrică. Asociaţi sunt Templum Plus (25%), Emanuel şi Maria Muntmark. Eco Power Wind are acelaşi sediu şi acelaşi obiect de activitate, dar şi mulţi asociaţi. În trecut, Templum Plus a mai fost asociat în Wind Park Invest, Crucea Wind Farm, Crucea Power Park şi Vulturu Power Park. Numele societăţii este legat de parcul eolian Mireasa 2.

Liantul Mihaela Elvira

Nici Sorin-Gabriel Strutinsky nu stă rău la capitolul afaceri. Numai că domeniul său principal de activitate este presa, urmată de publicitate. Cine nu a auzit de Conpress Group, Conpress Holding, SOTI Cable Neptun sau Telegraf Advertising? Toate aceste afaceri sunt conduse de Strutinsky, pasionat de volei masculin, care visează chiar să conducă federaţia de specialitate. Chiar dacă nu îi place să se facă această asociere şi spune că nu are legătură cu niciun partid, Sorin este asociat al primarului Radu-Ştefan Mazăre şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor-Daniel Constantinescu. Spre deosebire de Valentin Gheorghe Ionescu, Strutinsky nu este inculpat în dosarul retrocedărilor. I se spune „eminenţa cenuşie" a grupului de afaceri şi rareori este văzut la evenimente publice. Dar... după cum se spune în bătrâni, cine tace, face. Afaceristul are trei afaceri care se ocupă de producerea de energie electrică: Energy Power Solutions, North Bridge Energies şi Energy Power Services. Cele două Energy Power pot fi legate de numele Mihaelei Elvira Gherasim, cea care, de altfel, este un liant între Sorin-Gabriel şi Valentin Gheorghe, fiind implicată şi în unele dintre firmele lui Strutinsky, dar şi în CDS Project-ul lui Ionescu. În Energy Power Solutions, Strutinsky este asociat cu Ana Ghemiş. Firma a fost înfiinţată în 2008 de Ana Ghemiş şi de Mihaela Elvira Gherasim, care în 2009 i-a lăsat locul mamei sale, Niculina Gherasim. În 2010, Niculina iese din afacere şi intra Strutinsky. Energy Power Solutions este implicată în SC Electro Therme Energy, alături de Energy Incorporated. Electro Therme Energy are, din 2011, punct de lucru în Uzina Termoelectrică Midia SA. În Energy Power Services SRL, Sorin-Gabriel Strutinsky este asociat cu Nicolae Ioan Cureu, cu Ana Ghemiş şi cu Traian Petrescu, fostul şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Partenerul din Bermude

O poveste interesantă are North Bridge Energies, firmă înfiinţată în 2010, cu sediul pe bulevardul Mamaia nr. 324, lot 1, zona Hotel Delfin, camera 1. Asociaţi sunt North Bridge Broup LTD din Insulele Bermude, Marin Armand Lungu, Strutinsky şi Kay Tonnes Thorkildsen, care este şi administratorul business-ului. Cel din urmă este nimeni altul decât şeful de la Westhouse Group şi CEO al RomReal. Westhouse este o companie cu... renume în zonă. Din multele proiecte pe care le avea, printre care şi imobile cu peste 40 de etaje, norvegienii nu au finalizat decât Corallia Residence, imobilul de la intrarea în staţiunea Mamaia cu care se laudă că ar fi vândut în totalitate. În 2007, societatea avea în plan mai multe proiecte, precum ansamblul rezidenţial Oasis de la Ovidiu, Central Apartments de pe strada Duiliu Zamfirescu şi Corallia Residence din staţiunea Mamaia. Istoria Westhouse nu a fost una tocmai liniştită cu Kay Tonnes Thorkildsen la cârmă. În primăvara anului 2006, comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la o suspiciune de spălare de bani. Problemele au trecut, însă a venit criza şi renunţarea la proiecte (Oasis şi Central Apartments, dar şi la un proiect ce includea şi un bloc de 42 de etaje, în staţiunea Mamaia, despre care se zvonise la un moment dat).
Rapoartele financiare ale RomReal pe al treilea trimestru al lui 2010 arătau că firma deţinea în România 15 terenuri, însumând 1.261.439 mp: pe malul lacului Ovidiu - 61.433 mp, parcela Bădulescu Ovidiu - 50.000 mp, Peninsula Tatar - 9.965 mp, Ovidiu - 4.641 mp, Oasis Ovidiu - 25.527 mp, Constanţa Nord - 122.350 mp, parcela Gunaydin - 15.000 mp, piaţa Balada Constanţa - 7.188, parcelă Carrefour - 15.000 mp, Lacul Morii - 11.716 mp, parcelă spital Bucureşti - 13.263 mp, parcelă Braşov - 4.127 mp, Constanţa (nespecificat) - 865.062 mp şi Mamaia Nord - 56.167 mp. În luna noiembrie 2010, RomReal Ltd a anunţat vânzarea terenului de 5.437 mp pe care, la un moment dat, se afla autogara Tomis III. Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei, RomReal anunţa că preţul tranzacţiei a fost de 2,3 milioane de euro, cash. Potrivit raportului financiar aferent celui de-al treilea trimestru al lui 2010, RomReal a folosit 2,1 milioane de euro din suma obţinută din vânzarea terenului pentru a acoperi o parte din creditul contractat la Alpha Bank. La începutul lui 2011, compania, prin vocea CEO-ului Kay Tonnes Thorkildsen, a anunţat că termenul de plată a creditului de la Alpha Bank a fost prelungit cu încă doi ani, până pe 30 noiembrie 2012. Pe terenul vândut a apărut primul magazin Lidl din Constanţa. Westhouse a anunţat că mai caută cumpărători pentru terenurile pe care le are în proprietate. Sorin-Gabriel Strutinsky a mai fost implicat şi în Sabloal Energie Eoliană, alt jucător pe piaţa... aerului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii