Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hârşova va avea o staţiune balneară. Proiectul, în atenţia unor investitori israelieni

ro

12 Sep, 2013 00:00 2853 Marime text
Edilul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, a declarat că poartă discuţii cu investitori din Israel interesaţi să amenajeze aici o staţiune balneară, cunoscute fiind proprietăţile terapeutice remarcabile ale apelor termale din zonă. „Le vom da autorizaţie de construcţie într-o zonă mirifică. Din ce mi-au spus, intenţionează să construiască o staţiune balneară. Noi le-am propus să realizeze o baza de tratament, un mini-hotel şi un debarcader la Dunăre, acum totul depinde de posibilităţile lor financiare. Nu ne vom încurca cu ei fără rost. Investitorii trebuie mai întâi să demonstreze că au putere financiară. Celor care vor să vină şi au şi putere financiară le dăm şi cămaşa de pe noi, pentru că astfel de investiţii nu numai că ne ajută să ne facem remarcaţi, dar facilitează crearea de locuri de muncă şi plata de impozite şi taxe, bani ce vor suplimenta veniturile la bugetul local”, a declarat edilul. Primarul şi-a exprimat convingerea că un astfel de proiect va fi unul de succes. „Apele noastre termale sunt mai bune decât la Herculane şi la Felix”, a afirmat edilul. 

Se reabilitează drumul spre mănăstire

Pentru că un oraş turistic are nevoie şi de infrastructură, primarul Tudor Nădrag a avut ca preocupare principală în cei 5 ani de mandat modernizarea străzilor, proiect ce continuă şi la această dată. În momentul de faţă, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) asfaltează aproximativ 2 kilometri de drum, aferenţi zonei blocurilor sociale, străzii Căşăriei şi tronsonului de piatră ce face legătura cu Mănăstirea „Icoana Maicii Domnului Prodromiţa". Primarul are nădejdea că banii pentru aceste lucrări vor fi suportaţi de Consiliul Judeţean Constanţa.

De asemenea, autoritatea locală continuă să achiziţioneze asfalt de la staţia de la Cuza Vodă a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri şi să realizeze lucrări de modernizare a străzilor cu bani puţini şi cu forţe proprii, prin SC Edil Urban - SRL-ul Consiliului Local Hârşova. Luni, SRL Consiliului Local intervenea cu reparaţii pe strada Horia şi pe aleea Danubiu. Totodată, lucrările cu fonduri europene la cele trei drumuri de exploatare agricolă sunt în plină desfăşurare, susţine edilul.
Pe de altă parte, şeful autorităţii locale a ţinut să precizeze că drumul ce face legătura cu mănăstirea „Icoana Maicii Domnului Prodromiţa", intrat în reabilitare, va avea din 50 în 50 de metri corpuri de iluminat. Decizia a fost luată pentru a veni în sprijinul enoriaşilor, care participă în număr mare la slujbele de noapte organizate în lăcaşul monahal.

Contract de finanţare de 7 milioane de euro

La sfârşitul acestei luni, cel târziu la începutul lui octombrie, Primăria oraşului Hârşova va semna contractul de finanţare pentru asfaltarea a 10 kilometri de drum. Proiectul este de 7 milioane de euro şi se realizează pe Axa 2 POR, potrivit edilului Tudor Nădrag. „Intenţionăm ca în toamna aceasta, dar şi în iarnă, să realizăm licitaţiile publice din cadrul acestui proiect, pentru ca în primăvara anului viitor să putem demara lucrările de asfaltare. De 40 de ani nu s-a mai făcut nimic în acest oraş, exceptând mandatul ultimilor 5 ani, când, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, am asfaltat 14 străzi, iar cu SC Edil Urban SRL, firma Consiliului Local, am adus 1.000 de tone de asfalt şi am amenajat parcările de la toate blocurile din oraş”, a precizat şeful autorităţii locale.

Spitalul orăşenesc, primul furnizor de energie electrică


Dar veştile bune nu se opresc aici. Cât de curând, cu implicarea autorităţii locale, Spitalul din Hârşova va deveni primul din ţară care intră în sistemul energetic naţional ca furnizor de energie electrică. Şi aceasta pentru că primarul Tudor Nădrag a reuşit să racordeze la reţeaua de energie electrică turbina eoliană montată în urmă cu doi ani în curtea spitalului.

Oraş-partener în proiectul ERCIP

Proiectele de mediu devenite deja o tradiţie la Hârşova vor continua, de această dată într-o nouă formulă, căreia i se alătură parteneri internaţionali. Edilul a precizat că, de zilele trecute, oraşul Hârşova face parte din proiectul ERCIP, alături de oraşul Teramo din Italia, Koln din Germania, un oraş din Grecia şi o suburbie din Londra. Fiecare localitate urmează să realizeze proiecte de mediu şi să atragă fonduri europene, a precizat primarul Tudor Nădrag, referitor la proiectul ERCIP. La capitolul mediu, oraşul Hârşova s-a făcut deja remarcat prin proiectul privind împădurirea a 200 de hectare, montarea de panouri solare la spital, la cămin şi la creşă, precum şi prin instalarea unei pompe geotermale la cămin şi creşă. Tot pe partea de mediu a fost amenajată şi turbina eoliană din curtea unităţii spitaliceşti şi au fost realizate trei parcuri. De asemenea, la această dată, RAJA execută la Hârşova, cu fonduri europene, o lucrare de 6 milioane de euro, pe POS Mediu, ce presupune realizarea unei staţii de epurare, a trei staţii de pompare, a conductelor de refulare şi a şase puţuri, astfel încât locuitorii, dar şi turiştii care vin la Hârşova să beneficieze de cea mai bună apă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii