Investitorii nu se lasă impozitaţi Lupta primarilor pentru banii din parcurile eoliene
Investitorii nu se lasă impozitaţi: Lupta primarilor pentru banii din parcurile eolieneCert este că, în lipsa unor reguli clare care să reglementeze această situaţie, în fiecare localitate există moduri diferite de a interpreta legea când vine vorba de impozitarea turbinelor eoliene.
Impozitarea, impusă prin hotărâri de consiliu local
La Târguşor, spre exemplu, investitorul i-a comunicat primarului Dumitru Dragu că nu există o bază legală în ceea ce priveşte impozitarea turbinelor eoliene. Urmarea? Şeful autorităţii locale a emis la sfârşitul anului trecut, în data de 18 decembrie, Hotărârea de Consiliu Local pentru modificarea Hotărârii numărul 94/30 octombrie 2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate bugetului Consiliului Local al comunei Târguşor de către persoanele fizice şi juridice pentru anul 2013.
Hotărârea a fost aprobată de consilierii locali cu unanimitate de voturi şi prevede instituirea unei taxe de impozitare a turbinelor eoliene aflate pe teritoriul administrativ al comunei Târguşor, la valoarea contabilă, cota de impunere fiind de 1,5%. Primarul speră ca investitorul să respecte această hotărâre. Şeful autorităţii locale se declară deschis şi unei negocieri, dacă exclude varianta neplăţii impozitului de către investitorul din domeniul eolian.
La Băneasa, urmează să fie construite 37 de turbine eoliene. Primarul Ion Marin încă nu a încheiat contractul cu investitorul, însă afirmă că este normal ca acesta să plătească un impozit anual. „Chiar dacă în Codul Fiscal nu este prevăzută impozitarea turbinelor eoliene, Consiliul Local are dreptul, potrivit Codului Fiscal, să instituie alte taxe şi impozite locale. Ca atare, vom emite o hotărâre de Consiliu Local prin care să fie impozitate turbinele eoliene, iar hotărârea de Consiliu Local este lege, ceea ce înseamnă că dezvoltatorul trebuie să o respecte", a declarat şeful autorităţii locale. Ion Marin estimează că va încasa anual la buget aproximativ 100.000 de lei pentru fiecare turbină.
Şi primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, spune că turbinele eoliene nu sunt clădiri, sunt însă construcţii şi este normal să fie percepută o taxă. De altfel, partea de construcţie a turbinelor eoliene de pe raza comunei Peştera este impozitată fără probleme, iar cota de impunere este de 1,5% din valoarea contabilă. „Fundaţia, platforma, sunt construcţii, inclusiv hala de tablă este construcţie şi se impozitează", a explicat primarul Valentin Vrabie.
Turbina eoliană este clădire sau instalaţie?
Viorel Bălan, primarul de la Nicolae Bălcescu, susţine că, şi în cazul său, investitorul ezită când vine vorba de plata impozitului local. „Ne-au răspuns că turbina eoliană nu este clădire, este instalaţie. Le voi face o înştiinţare pentru a-i chema la discuţii. Rămâne de văzut care va fi rezultatul negocierilor", a precizat primarul. Viorel Bălan susţine că este normal să se plătească impozit pe turbina eoliană, în caz contrar „singurul câştig al comunei Nicolae Bălcescu de pe urma construcţiei parcului eolian îl reprezintă praful rămas în urma lucrărilor".
Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea, afirmă că îşi doreşte, la fel ca şi ceilalţi colegi ai săi, să încaseze impozit de pe urma construcţiei celor şapte parcuri eoliene, dar nu înainte ca lucrurile să fie clare în acest sens.
„Pentru moment, turbinele eoliene nu pot fi impozitate din cauza unui vid legislativ şi ca urmare a unor adrese care se tot emit de Ministerul Finanţelor către dezvoltatori, potrivit cărora turbinele eoliene nu fac obiectul impozitării", a explicat primarul Gheorghe Frigioi.
Şeful autorităţii locale a menţionat şi că în Codul Fiscal trebuie definit foarte bine ce înseamnă clădire. „Consider că la această dată, potrivit cadrului legal, turbina eoliană nu are toate elementele pentru a fi impozitată", a declarat primarul comunei Crucea, invocând textul articolului 249 din Codul Fiscal.
Primarul este de părere că situaţia actuală, în care unii dezvoltatori sunt impozitaţi şi alţii nu, trebuie să înceteze, iar toţii investitorii din domeniul eolian să se supună aceloraşi reguli.
Investitorul de la Fântânele a acceptat un compromis
Şeful autorităţii locale de la Fântânele declară că investitorul în domeniul eolian plăteşte Primăriei suma anuală de 165.000 de euro. „La momentul încheierii contractului, dezvoltatorul s-a angajat să plătească Primăriei Fântânele suma de 165.000 de euro anual, dar şi să sprijine timp de 20 de ani investiţiile derulate în localitatea noastră. De asemenea, investitorul va plăti 500.000 de euro pentru amenajarea reţelei de canalizare. 500.000 de euro înseamnă 40% din valoarea investiţiei", a explicat primarul Popescu C. Gheorghe.
Ce reprezintă cei 165.000 de euro încasaţi de Primăria Fântânele de la investitor? Şeful autorităţii locale declară că, potrivit contractului semnat cu dezvoltatorul, suma de 165.000 de euro va fi plătită Primăriei Fântânele, anual, până ce în Codul Fiscal se vor face precizări clare cu privire la impozitarea turbinelor eoliene. Primarul a explicat că în ultimii doi ani a încasat fără probleme aceşti bani şi că până la sfârşitul acestei luni îi vor intra în bugetul local alţi 165.000 de euro.
Din toată această poveste am tras o singură concluzie: primarii care nu au reuşit să impună impozite investitorilor din domeniul eolian nu se vor da bătuţi. În primul rând pentru că sunt convinşi că este normal să încaseze impozitul pe turbinele eoliene şi în al doilea rând pentru că şi alţi colegi primari au reuşit să-i determine pe investitori să plătească aceste taxe. Iar în favoarea primarilor vine chiar şi Codul Fiscal, prin articolele 282 şi 283, care permit autorităţilor locale să impună ce taxe cred de cuviinţă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Legionarul 24 Jan, 2013 06:01 Sa fiu mai transat. Turnul unei turbine este o cladire iar sala masini este o instalatie.
- Legionarul 24 Jan, 2013 05:58 Buna dilema. Ce impozitam STEAGUL(de domnie,de mire...) sau DRAPELU(de lupta sau cel alb de capitulare). Unii se gindesc ca ar fi mai bine sa impozitam doar BATUL(portdrapel). Voi spuneti cine e de vina ca ni se impune dar nu putem taxa(trage la raspundere pe nimeni.