Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 04 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Le prieşte aerul de Constanţa Familia Ionescu, între afacerile cu eoliene şi puii de carne

ro

20 Aug, 2010 01:17 9959 Marime text
deschidere_sate_20.jpgSoţii Ionescu sunt parteneri într-o firmă care este asociat cu 50% în societatea familială Antonio Prod care deţine ferme de păsări la Nuntaşi, Amzacea, Topraisar şi Dorobanţu

Controversata familie Ionescu, care învârte pe degete afacerile cu eoliene în judeţul Constanţa, are şi alte preocupări în afară de a scoate bani din briza dobrogeană. Se pare că aerul de Constanţa le prieşte de minune soţilor Valentin Gheorghe Ionescu şi Alina Gabriela Ionescu care, pe lângă „fermele" de eoliene, mai văd şi de nişte ferme de păsări.

nuntasi_ferma.jpgSoţii Ionescu sunt asociaţi în SC Antonio Prod SF SRL, prin firma SC Rezident Com SA. Antonio Prod deţine trei ferme de păsări pe teritoriul judeţului Constanţa în punctele de lucru din Amzacea, Topraisar, Dorobanţu, la care se adaugă şi cartierul general de la Nuntaşi. Aşadar, patru în total. SC Antonio Prod SRL este deţinută de Ana Maria Andrei şi afaceristul tulcean Cornel Balcan, cu câte 25% fiecare şi de asociatul persoană juridică SC Rezident Com SA, cu 50%. De precizat că administratorul Ionel Andrei a fost membru fondator al firmei, care a deţinut iniţial 50% din părţile sociale ale societăţii familiale, alături de Grazziela Andrei, cel mai probabil soţia. Menţionăm totodată că, în 2005, SC Antonio Prod SF SRL a beneficiat de fonduri SAPARD în cuantum de două milioane euro, pentru ferma de pui de carne de la Nuntaşi, pentru ca în 2006 să obţină o altă tranşă, de patru milioane euro, pentru realizarea unui abator în aceeaşi localitate.

Al cui să fie offshore-ul din Cipru?!

Revenind la asociatul persoană juridică Rezident Com, în datele oficiale furnizate de Registrul Comerţului apar ca asociaţi cu procente egale soţii Valentin Gheorghe şi Alina Gabriela Ionescu, fiecare cu câte 1,66 % procent din beneficii şi pierderi. Asociat majoritar în SC Rezident Com, cu restul de 96,66 % părţi sociale este, surpriză, un offshore din Nicosia - capitala Ciprului: Master Job Limited. De precizat că administratorul firmei a fost numit pe o perioadă limitată (oare de ce?) chiar Valentin Gheorghe Ionescu. Mandatul său ca administrator al Rezident Com a început în 2008 şi expiră în 2012. Cu alte cuvinte, având în vedere că Ionescu are mandat limitat să administreze firma, nu este exclus ca asociaţii majoritari să fie alţii decât el şi soaţa sa, mai ales că deţinătorii offshore-urilor îşi pot păstra anonimatul. De asemenea, Rezident Com îi are ca cenzori pe Marius Bogdan Paşa, pe Gabriela Porancea şi cenzorul persoană juridică SC Primocont Expert SRL, reprezentată de Olga Pricope, cenzor şi la Habitat şi Ambient SA, Compania de Tutun şi Ziare SA sau Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, alte afaceri legate de numele lui Ionescu.

Nevasta se ocupă de eoliene

În ediţii anterioare arătam că Alina Gabriela Ionescu deţine câte un sfert din mai multe companii din domeniul energiei eoliene ce îşi desfăşoară activitatea în judeţul Constanţa, prin firma sa Templum Plus, al cărei unic asociat este. Templum Plus a renunţat recent la parcul eolian de la Tortoman - Siliştea, cesionând cei 25% din Romconstruct Top, către SC Butan Gas România SA. Firma deţine în continuare câte un sfert din alte cinci afaceri similare din judeţ: SC Eco Power Wind SRL, despre care jurnaliştii „Săptămânii Financiare" relatau că va primi 34,9 milioane de lei din fonduri europene şi 4,7 milioane de lei de la bugetul de stat, SC Wind Park Invest, alături de Maria Muntmark, SC Vulturu Power Park, Crucea Wind Farm şi Crucea Power Park. În aceste afaceri, consoarta lui Valentin Ionescu este parteneră cu diverşi membri ai vestitei familii Muntmark.

Soţul face afaceri pe bani publici

Gheorghe Valentin Ionescu nu apare în afaceri cu eoliene, dar figurează în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice ca având afaceri mai mult decât convenabile cu statul, având colaborări fructuoase cu autorităţile locale şi judeţene din Constanţa. De pildă, el este deţinătorul SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA - firmă care a concesionat pe 25 de ani Portul Tomis, de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, condusă pe atunci, în 2005, de Gheorghe Moldoveanu. Dar Sisteme Internaţionale de Afaceri a lui Ionescu este şi asociată în SC Autorenco SA, cu care Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri din subordinea CJC a încheiat contract pentru reînnoirea parcului de maşini. Mai exact, Autorenco a furnizat regiei utilaje şi autoutilitare în valoare de 146 miliarde de lei vechi. De asemenea, foarte important este şi faptul că Gheorghe Valentin Ionescu este inculpat în vestitul dosar al retrocedărilor, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi de primarul Radu Mazăre.

De precizat că am încercat să luăm legătura cu soţii Ionescu. Am sunat la numărul ce figura în fişa Rezodent Com de la Registrul Comerţului şi ne-a răspuns un avocat care a afirmat că nu-i mai reprezintă. Am încercat să sunăm şi la numerele disponibile în baza de date oficială despre SC Antonio Prod SF SRL. Ne-a răspuns un bărbat care ne-a spus că nu îi putem găsi pe soţii Ionescu pentru că „nu-s aici", iar când am încercat să aflăm cu cine stăm de vorbă şi să solicităm informaţii despre societate, vocea de la capătul firului a rămas brusc fără semnal: „Alo! Alo! Nu v-aud", iar apoi a închis şi nu a mai răspuns la telefon.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii