Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:39 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mizele primarilor

ro

15 Jan, 2010 04:48 2498 Marime text
manuela1_editorial.jpgAu trecut şi alegerile prezidenţiale, iar primarii au cam rămas fără miză în solicitarea de fonduri pentru finanţarea proiectelor lor. Mulţi dintre ei se tem că parlamentarii care răspund de colegiile din care fac parte, nu vor mai fi interesaţi de problemele comunităţilor pe care le conduc.

Am întâlnit şi primari PSD, PNL, dar şi PD-L, care se tem că aleşii noştri, care menţin relaţia dintre Bucureşti şi teritoriu prin activitatea lor parlamentară şi politică, nu vor mai avea ochi şi urechi pentru problemele ce frământă administraţiile locale. Mulţi primari PSD se tem că pierderea alegerilor de către PSD le va afecta proiectele. Câţiva nu prea au motive să se teamă pentru că au fost sprijiniţi de către miniştri PD-L şi în guvernarea trecută. Oricum ar fi, pesediştii îşi pun speranţa în Consiliul Judeţean, şi în accesarea fondurilor europene, astfel încât să arate electoratului că a rămas ceva în urma mandatului lor. Primarii liberali se tem de faptul că vor fi, spun unii, la fel de ignoraţi ca pe vremea când ai lor erau la putere. Alţii speră ca ai lor să facă parte din arcul guvernamental pentru a le deschide nişte uşi pe la Bucureşti. Cei care fac parte din această categorie îl condamnă pe Crin Antonescu pentru că le-a refuzat şansa la o mai bună promovare a interesului comunităţilor conduse de liberali, prin respingerea ofertei PD-L de a alcătui o guvernare de dreapta.

Dar am văzut şi primari pedelişti care se tem că parlamentarii nu vor mai veni aşa de des prin sate cum veneau înainte de alegeri. Oricum ar fi, prima şansă a tuturor primarilor de a face ceva care să se vadă cu adevărat în comunităţile lor rămân fondurile europene. Unii au pierdut deja trenul finanţării din sesiunile de până acum şi stau cu proiectele pregătite căutând surse de finanţare. Toţi aşteaptă votarea bugetului, pentru ca apoi să ia drumul Bucureştiului pentru a bate pe la uşile diferitelor ministere în încercarea de a obţine o finanţare pentru comunităţile lor.

Alţi primari se folosesc de miza politică pentru a încerca să obţină sprijin de la partid pentru finanţări. Pentru că acum este vremea negocierilor politice între partide, a mişcărilor de trupe subterane. Deşi nu au voie să zică încă, cu glas tare, în ce tabără joacă, mulţi primari sondează „piaţa" în eventualitatea obţinerii unui sprijin de o altă culoare pentru un nou mandat. Unele înţelegeri dintre primari de o anumită coloratură şi partide aflate de cealaltă parte a baricadei s-au făcut de la început. După alegerile din 2008. Aşa că acestea nu vor fi o surpriză în pragul localelor din 2012. Altele însă, care nu se ştiu încă, şi pentru care nimeni nu va garanta, vor fi cu mult mai spectaculoase.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 22 Jan, 2010 12:09 In orasul HARSOVA de Constanta s-a finalizat constructia CENTRULUI DE ZI PENTRU COPIII proveniti din familiile sarace ,dar se pare ca primarul orasului ,TUDOR NADRAG SI CONSILIERII LOCALI in frunte cu liberalul IONEL CHIRITA vor sa schimbe destinatia acestuia cu Liceul Agricol de la IAS .Acestia considera PRIMARIA HARSOVA o afacere personala,uitand ca sunt BUGETARI.
  • surmelis argentina pusa 15 Jan, 2010 12:35 Ce se va intampla cu primarul si primaria care in timpul Guvernarii TARICEANU au primit SUTE DE MILIARDE pentru a fi investiti in orasul HARSOVA de Constanta ,dar in final acesti bani au fost redirectionati in alta parte dovada fiind NEFINALIZAREA unor PROIECTE SOCIALE incepute in acea perioada si chiar gramada de datorii ce apasa aceasta primarie ???