Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:56 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria Lipnita renoveaza bisericile din Canlia si Coslugea

ro

11 Sep, 2009 03:00 2368 Marime text

lipnita_primar_florin_georgel_onescu_02.jpgLăcaşurile de cult, vechi de secole, au intrat în reparaţii capitale

Administraţia locală a comunei a organizat o licitaţie pentru reabilitarea bisericii din Canlia, contractul fiind atribuit pe 10 august a.c.

La procedura de achiziţie au participat patru ofertanţi, contractul de reparaţii capitale fiind atribuit SC Med Com Construct SRL din Medgidia. Potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 125.000 lei fără TVA, preţul ofertat de firma câştigătoare fiind de 78.532 lei fără TVA, adică de peste 900 milioane lei vechi, cu tot cu TVA.

Primarul comunei Lipniţa, Florin Onescu, ne-a declarat că lucrările la biserica din Canlia sunt în plină desfăşurare. „Dacă totul merge cum sperăm, biserica va fi gata într-o lună şi jumătate, poate chiar la 15 octombrie", ne-a declarat edilul din Lipniţa. Lăcaşul de cult datează din secolul XVII, fiind una dintre puţinele biserici fără turlă. Primăria comunei Lipniţa va reabilita biserica din satul Canlia. Potrivit primarului Florin Onescu, aşezământul de cult datează din secolul al XVIII-lea, bisericuţa numărându-se printre puţinele construite fără turlă. Se pare că arhitectura mai aparte a bisericii are şi o explicaţie istorică. Din spusele edilului, biserica a fost construită pe timpul când Dobrogea era paşalâc turcesc. Pe vremea aceea, turcii au pus condiţia ca bisericile ce se construiau să nu fie mai înalte decât celelalte clădiri. În judeţ există puţine edificii de acest gen, unul dintre ele fiind ridicat, în aceeaşi perioadă, şi în comuna Istria.

În paralel cu renovarea bisericii din Canlia, primăria reabilitează şi biserica din Coslugea. „Acest lăcaş de cult îl reabilităm până la stadiul de pictură", a afirmat primarul Florin Onescu. Potrivit edilului, şi acest lăcaş de cult are o vârstă înaintată, de aproximativ o sută de ani.

Proiecte în aşteptarea finanţării

În ceea ce priveşte proiectul cu finanţare europeană, derulat în parteneriat cu localitatea Kainargea, Bulgaria, primarul ne-a declarat că aşteaptă rezultatele evaluării lui. În luna mai, administraţia locală din Lipniţa a depus spre finanţare proiectul transfrontalier. Valoarea lui se cifrează la opt milioane de euro, iar investiţia constă în asfaltarea drumului dintre Lipniţa, Carvăn şi frontiera cu Bulgaria.

Referitor la proiectul depus spre finanţare în baza Măsurii 322 din Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, primarul Onescu a precizat că urmează verificarea lui în teren de către reprezentanţii autorităţii de implementare. Prin acest proiect, administraţia locală îşi propune să finanţeze mai multe obiective de investiţii. Este vorba despre asfaltarea de drumuri, canalizare şi staţie de epurare în Lipniţa, dotarea căminului cultural din localitate cu instalaţii de sonorizare şi costume populare şi construirea unui centru cu program after-school în Cuiugiuc. Valoarea totală a proiectului este de 2,5 milioane de euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii