Primarii constănţeni, foc şi pară din cauza circularei lui Constantinescu Grameni - „Dacă Nicuşor are puterea să ne ia banii, să ne ia şi zilele!" (document)
Primarii constănţeni, foc şi pară din cauza circularei lui Constantinescu: Grameni - „Dacă Nicuşor areConsiliul Judeţean Constanţa a găsit o nouă modalitate de a bloca alocarea fondurilor către unele comunităţi locale. Printr-o circulară fabricată peste noapte, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu le pune în vedere primarilor din judeţ că nu vor mai pupa niciun leu dacă nu urmează instrucţiunile de la „Împărăţie".
Este vorba despre adresa nr. 16302/18.08.2010 care a făcut înconjurul judeţului, fiind transmisă primarilor. Misiva face referire la faptul că, în condiţiile OUG nr 63/2010, multe primării nu au constituite structuri de specialitate care să elibereze documentaţiile de urbanism, astfel încât, zice şeful CJC în document, ar fi bine ca unităţile administrativ-teritoriale să încheie o „convenţie" cu CJC, în baza căreia să fie eliberate actele respective. Prin această adresă, şeful CJC arată pisica primarilor, precizând că în cazul nerespectării legislaţiei de emitere a documentaţiilor de urbanism, deci în cazul unor greşeli comise de personalul „neinstruit" din primării, vor fi aplicate sancţiuni de către autorităţile abilitate, situaţie în care instituţia judeţeană se va supăra şi va închide robinetul cu bani. Aceasta este pe scurt ideea ce rezultă din adresa transmisă către administraţiile locale.
Dar să începem cu începutul. În primul rând, primarilor li se enumeră în adresă prevederile OUG nr. 63/2010 „prin care se impune ca ordonatorii de credite să reducă numărul de posturi", dar şi prevederile Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 350 din 6 iulie 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, prin care se menţionează ca în cadrul aparatului propriu al consiliilor locale să se organizeze structuri specializate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, conduse de arhitectul-şef.
„Pisica" de la Cogealac
„Funcţia de arhitect-şef va fi ocupată de personal cu studii superioare de lungă durată, de regulă din domeniile arhitecturii, urbanismului, construcţiilor şi instalaţiilor aferente construcţiilor", reaminteşte preşedintele CJC primarilor. El continuă şi susţine că majoritatea comunităţilor locale nu au structuri de urbanism constituite sau dacă au personalul nu are pregătirea necesară. În acest context, şeful CJC arată „pisica" situaţiei de la Cogealac, unde s-a produs un imens scandal pe fondul construirii parcurilor de eoliene. „Autorizaţiile de construire emise de Primarul Comunei Cogealac - unde s-a intervenit asupra formularului utilizat contrar prevederilor - Ordin nr. 839 din 12 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii - art. 82 Dispoziţii finale şi tranzitorii, alin. (4) - Utilizarea formularelor cuprinse în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice este obligatorie, fiind interzisă modificarea sau completarea structurii/conţinutului acestora", se arată în adresa semnată de Nicuşor Constantinescu.
„În vederea asigurării nivelului de competenţă tehnică în domeniul autorizării se poate institui pe întreg parcursul procedurii de autorizare un parteneriat tehnic (convenţie) între consiliile judeţene - prin structurile de specialitate constituite la nivelul acestora şi autorităţile locale pentru: avizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism, întocmirea şi eliberarea certificatelor de urbanism, întocmirea şi eliberarea autorizaţiei de construire/desfiinţare, emiterea avizului structurii de specialitate din cadrul onsiliului judeţean pentru toate categoriile de construcţii, altele decât locuinţele şi anexele gospodăreşti ale acestora", mai subliniază Constantinescu.
Constantinescu: „Se suspendă alocarea de fonduri"
Ultima parte a adresei, ce poate fi consultată integral în ediţia online a ziarului, este punctul culminant al demersului conducerii CJC. „Emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire sau de desfiinţare la nivelurile administraţiei publice locale cu nerespectarea legislaţiei în vigoare constituie contravenţii, iar sancţiunile prevăzute de legislaţia în domeniu se vor aplica funcţionarilor publici responsabili de verificarea documentaţiilor care stau la baza emiterii certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire sau de desfiinţare, precum şi semnatarilor, potrivit atribuţiilor stabilite conform legii. În situaţia nerespectării legislaţiei mai sus menţionate se suspendă alocarea de fonduri, conform prevederilor legale, de la consiliul judeţean către unitatea administrativ-teritorială în cauză", precizează Nicuşor Constantinescu în final.
Vrabie: „Consiliul Judeţean vrea să umilească primarii"
Majoritatea primarilor cu care am stat de vorbă consideră atitudinea preşedintelui CJC un abuz.
„Cred că vreun funcţionar neinspirat din instituţia Consiliului Judeţean Constanţa a gafat. Din cunoştinţele mele, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Nicuşor Constantinescu, este un adept al descentralizării până la comunităţile locale, mai ales că el ştie cât de greu merg lucrurile în ce priveşte eliberarea documentaţiilor de urbanism de către Consiliul Judeţean. Sunt societăţi de pe raza comunei Peştera care au depus solicitări pentru autorizaţii de construire, certificate de urbanism şi PUZ-uri şi au aşteptat ani de zile. Ştiu că primarul comunei 23 August a trebuit să dea în judecată Consiliul Judeţean pentru obţinerea unui PUZ. În aceste condiţii, cred că acel funcţionar din Consiliul Judeţean care a propus acest lucru trebuie să fie dat afară", ne-a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. Edilul este de părere că adresa trimisă de CJC primăriilor este o formă de şantaj. „Cred că este un şantaj economic, iar eu, ca primar, nu voi ceda la un astfel de şantaj. Sunt obişnuit să nu primesc bani de la Consiliul Judeţean, iar acest lucru m-a făcut mai puternic, astfel că am găsit în comunitatea mea resurse pentru obiectivele pe care le am de îndeplinit. Rog toţi colegii mei să încerce varianta mea, să se descurce singuri. Noi suntem capabili să ne gestionăm singuri investiţiile de pe teritoriul comunelor noastre, şi să eliberăm documentaţiile de urbanism necesare, numai că cei de la Consiliul Judeţean vor să umilească primarii şi să le degradeze personalitatea prin astfel de acte", a adăugat primarul Valentin Vrabie.
Grameni: „Sunt banii noştri"
Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, este, la rândul său, indignat de adresa primită de la CJC. „Consiliul Judeţean să aibă grijă de scandalul de la Cogealac pe care l-a provocat. Aceste fonduri, despre care ne ameninţă că nu le mai primim, nu vin de la dânşii, vin de la bugetul de stat după ce au fost reţinute bugetelor locale, deci tot de la primării. Din banii noştri ni se dau aceşti bani, dacă ni se dau. Dacă domnul preşedinte Constantinescu are puterea să ne ia aceşti bani, să ne ia şi zilele şi gata, am terminat! De pe autorizaţiile eliberate de ei (n.r. de CJC) pe teritoriul comunei noastre am primit doar 19 milioane de lei vechi. O bătaie de joc", a afirmat primarul comunei Mihai Viteazu.
Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, spune că se poate descurca şi fără banii alocaţi de CJC pentru că şi aşa comuna nu a beneficiat de prea multe fonduri din partea instituţiei judeţene. „Fiecare caută să-şi atragă fondurile cum poate, aşa şi ei. Normal mi s-ar părea să fie împărţiţi egal. (...) Dacă nu ne-a dat niciodată, ne-am obişnuit. Dacă nu ne dau ai noştri, ce pretenţii să avem de la Consiliul Judeţean", a declarat democrat-liberalul Bălan.
Chitic: „Poate vrea să prevină încălcarea legii"
Primarul comunei Tortoman, Lucian Chitic, este de părere că preşedintele CJC ar încerca prin această adresă să prevină unele situaţii care să ducă la încălcarea legii. „Mi se pare corectă decizia de colaborare cu Consiliul Judeţean pentru anumite situaţii, dar nu înţeleg de ce s-ar suspenda alocarea de fonduri", a declarat primarul din Tortoman. Şi primarul comunei Vulturu, Eugen Berbec, este de părere că CJC ar vrea să preîntâmpine anumite nereguli, dar spune că blocarea fondurilor nu este un lucru corect. De precizat că am încercat sa-l contactăm şi pe şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, dar, ca de obicei, nu ne-a răspuns la telefon.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp