Primarii din judeţ, decapitaţi prin Legea ANI Mai întâi AGA RAJA, iar acum ADI-urile?
Primarii din judeţ, decapitaţi prin Legea ANI: Mai întâi AGA RAJA, iar acum ADI-urile?
01 Aug, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
2702
Marime text
Legea ANI trebuie modificată, este solicitarea tuturor primarilor din judeţ, şi acest act normativ trebuie armonizat cu Legea 215/2001 privind administraţia publică locală.
Deja pe aproape jumătate dintre primarii din judeţ Agenţia Naţională de Integritate i-a declarat incompatibili pe motiv că au făcut parte din Adunarea Generală a Asociaţilor RAJA, majoritatea luând calea instanţelor de judecată cu zeci de argumente în favoarea lor şi în ideea completării Legii ANI.
Şefii de autoritate locală loviţi de actul normativ care le interzice posibilitatea de a face parte din consiliile de administraţie ale operatorilor regionali locali de utilitate publică (fapt acceptat, potrivit primarilor, de Legea 215 privind administraţia publică locală), susţin că s-a creat un precedent periculos şi că inspectorii ANI ar putea să verifice şi activitatea primarilor din ADI Dobrogea, unde pot apărea, de asemenea, situaţii similare de conflicte de interese. Vorbim de ADI Dobrogea, în care sunt prezenţi aproape toţi şefii de autoritate locală. Mai precis, 61 din cei 70 de şefi de autoritate locală din judeţ.
Primarii constănţeni speră că Guvernul sau Parlamentul va veni cu o modificare a Legii ANI, ei afirmând că, în caz contrar, vom asista la o criză fără precedent a sistemului administrativ. Ceea ce înseamnă că mandatele actuale câştigate legal în anul 2012 de jumătate dintre primarii din Constanţa sunt sub ameninţare, iar în următorii trei ani administraţia locală ar putea funcţiona nu în interesul comunităţii, ci pe principiul „ziua şi alegerile parţiale”.
La nivel naţional, premierul Victor Ponta a precizat: „Vedem ce decid instanţele de judecată, discutăm şi cu cei de la Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia Europeană, şi în mod sigur vor găsi o soluţie”.
Care ar fi soluţia? Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Eugen Bola, consideră că soluţia o reprezintă completarea Legii ANI, prin care situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese să fie clar reglementate. Modificarea legii nu se va aplica retroactiv, însă se va adresa şi „primarilor aflaţi cu procese pe rol şi declaraţi incompatibili din cauză că au făcut parte din AGA RAJA”, ne-a comunicat prefectul Eugen Bola.
Şefii de autoritate locală solicită iniţierea modificării legislative a Legii 161, articolul 87 coroborat cu Legea 215/2001 privind administraţia publică locală.
Potrivit articolului 87, litera f din Legea 161, „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional. Şi tocmai din cauza acestei litere f, 29 de aleşi locali din judeţ au fost declaraţi incompatibili. Totodată, la litera h a aceluiaşi articol se arată că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene nu pot avea „calitatea de membru al unui grup de interes economic”.
„Vrem să arătăm Uniunii Europene că noi suntem campionii anti-corupţie”
Printre cei 29 cei aleşi locali din judeţ declaraţi incompatibili pe motiv că au făcut parte din AGA RAJA se află şi primarul oraşului Hârşova, social-democratul Tudor Nădrag, care susţine că a acţionat raportul ANI în instanţă. „Vrem să arătăm Uniunii Europene că noi suntem campionii anti-corupţie, de aceea am dat această lege care este făcută pe genunchi şi care vine în contradicţie cu Legea 215. Eu cred că până la urmă raţiunea va învinge, raţiunea însemnând să se întâmple ceea ce este normal, adică să pice articolul din Legea ANI”, a declarat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. Întrebat dacă am putea asista la situaţii similare şi în cazul ADI Dobrogea, edilul a afirmat că „inspectorii ANI s-ar putea lega de orice chestiune de acest gen şi chiar şi de primarii care se află în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea (ADI Dobrogea)”. „Orice acţiune în instanţă îşi urmează cursurile ei, inclusiv până la Haga dacă este cazul”, a mai declarat edilul. În cursul zilei de marţi, surse citate de cotidianul „Evenimentul zilei” au anunţat că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ar fi avizat negativ proiectul lui Dragnea privind modificarea Legii ANI. Referitor la această chestiune, Tudor Nădrag a declarat: „Dacă nu modifică Legea ANI şi a fost pus politic, (n.r. ministrul Justiţiei), să fie dat afară!”
„Ce facem cu fondurile europene atrase pentru localităţile noastre?”
Primarul liberal de la Corbu, Marian Gălbinaşu, susţine că asistăm „la o scăpare a legii, ca să nu-i spunem o aberaţie. Legea ANI nu este în concordanţă cu Legea 215 a administraţiei publice locale”. „Aş fi înţeles această incompatibilitate dacă aş fi fost remunerat, dacă aş fi avut eu în mod personal vreun interes economic, dacă aş fi avut vreo societate comercială care să desfăşoare activităţi în cadrul proiectelor RAJA. După părerea mea, şi nu este vorba despre mine, Marian Gălbinaşu, nu este vorba de toţi cei 30 care suntem în Constanţa, este vorba de un principiu şi de lege, care ar trebui revăzută, pentru a se crea nişte premise legale corecte, pentru că noi ne-am dus acolo (n.r. în AGA RAJA) să ne batem pentru proiecte şi pentru localităţile noastre”, a subliniat şeful autorităţii locale de la Corbu. Primarul Marian Gălbinaşu se întreabă ce se va întâmpla cu fondurile europene atrase prin AGA RAJA. „În momentul acesta survine şi o altă întrebare. Ce facem cu fondurile atrase pentru localităţile noastre, întrucât prin acea AGA RAJA s-au accesat nişte bani europeni. În toată România se spune că primarii nu sunt în stare să atragă investiţii şi fonduri europene, şi iată că dacă acum am făcut-o, dacă Uniunea Europeană a spus - modul vostru de constituire cu acte notariale este corect şi au aprobat nişte finanţări pentru localităţile noastre - acum noi venim şi spunem stop, voi aţi fost în incompatibilitate”, a precizat primarul Marian Gălbinaşu, afirmând că „este clar că legislaţia română trebuie armonizată cu cea europeană”.
La fel ca şi edilul de la Hârşova, Marian Gălbinaşu a atacat raportul ANI în instanţă. Cum crede că se va finaliza acest conflict? „Dacă se va crea un precedent juridic, toate instanţele probabil, dacă nu vor fi foarte atente şi dacă nu vor judeca limpede, dar sperăm să nu se întâmple chestiunea aceasta, poate să se preia o speţă pierdută şi să fie aplicată tuturor în această situaţie. Aici este pericolul”, a declarat primarul de la Corbu.
Un alt primar social-democrat, Constantin Radu, de la Amzacea, nu înţelege cum un ales local care reprezintă interesele comunităţii poate fi considerat şi declarat incompatibil. „Dacă noi nu cheltuim banii statului şi facem munca asta pentru comună, cu ce greşim? Cu ce asuprim statul sau cu ce-l jecmănim?”, afirmă primarul comunei Amazcea, care, la fel ca şi colegii lui, a atacat decizia ANI în instanţă şi speră că Legea ANI va fi modificată.
„Am putea asista la o criză administrativă”
Primarul PNL de la Mereni, Gheorghe Chiriac, susţine la rândul lui că această chestiune cu incompatibilitatea nu se justifică şi că reprezentarea comunităţii în AGA RAJA „nu implică nimic material”. „Cine să reprezinte comuna? Femeia de serviciu?”, susţine acesta. Şeful autorităţii locale a contestat şi el în instanţă decizia ANI, afirmând că dacă primarii vor fi declaraţi incompatibili definitiv şi irevocabil „aceasta înseamnă, spre exemplu, că hotărârile luate în AGA RAJA, care nu sunt puţine, o să fie declarate nule”. „Eu zic că este o luptă puţin mai mare, care implică şi Comisia Europeană şi operatorul regional RAJA”, a menţionat Chiriac. De asemenea, acesta a precizat că au avut loc întâlniri la nivelul partidului pe tema incompatibilităţii. „Dacă toţi primarii ar pierde procesele, am asista la o criză administrativă, pentru că înseamnă să ajungi să faci alegeri la sute de primării pe rând, pentru că unul câştigă azi, altul poimâine. Este o situaţie unică şi trebuie rezolvată legislativ, fie printr-o ordonanţă, fie printr-o lege în Parlament”, a conchis Gheorghe Chiriac.
„Am convingerea că la toamnă legea va fi completată”
Prefectul Constanţei, Eugen Bola, a precizat, ieri, că îşi menţine poziţia potrivit căreia „dacă Legea ANI nu va fi modificată, în situaţia în care instanţa va constata starea de incompatibilitate în mod irevocabil, se vor emite ordine de eliberare din funcţie a aleşilor locali, indiferent de culoarea lor politică”. La rândul lui, prefectul consideră că Legea ANI este o „lege strâmbă”. „Noi nu vorbim aici de un primar sau un viceprimar care minte, care înşeală, care dă o declaraţie falsă, evident că asemenea conflicte de interese trebuie să rămână în lege. Noi ne referim la reprezentarea unităţilor administrativ-teritoriale. Cine să le reprezinte? Căruţaşii? Am convingerea că la toamnă legea va fi completată. Legea va rămâne, pentru că trebuie să rămână această lege, dincolo de orice îndoială, dar ea va fi completată”, a menţionat Eugen Bola. Potrivit acestuia, completările aduse legii „nu se vor aplica retroactiv, dar se vor putea aplica tuturor dosarelor în curs”. „Eu cred că în această toamnă lucrurile se vor limpezi”, a mai adăugat Bola.
„Eu nu sunt un primar incompatibil”
Spre deosebire de alţi colegi ai săi din judeţ şi din ţară, primarul social-democrat al comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, susţine că nu putem pune semnul egal între situaţia primarilor din AGA RAJA, care au fost declaraţi incompatibili şi printre care se află şi ea, şi situaţia primarilor din ADI Dobrogea sau din Grupurile de Acţiune Locală. „Nu există aşa ceva. Vă daţi seama - 99% dintre primarii României fac parte dintr-o ADI, că altfel nu poţi desfăşura activitate. Nu sunt situaţii similare”, a declarat ec. Mariana Gâju.
„Noi aşteptăm organizarea unei întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului, care să fie de specialitate şi să înţeleagă actul juridic şi administrativ care se întâmplă prin prezenţa noastră în consiliul de administraţie”, a afirmat şefa autorităţii locale. Întrebată dacă o mulţumeşte reacţia autorităţilor din ultimele zile, privind incompatibilităţile, aceasta a declarat: „Nu sunt mulţumită. Cine ar putea să fie mulţumit? Tu nu vrei să faci altceva decât proiecte ale comunei şi ţi se spune că nu ai voie, pentru că eşti incompatibil. Eu nu sunt un primar incompatibil. Toată viaţa m-am ferit să nu am societăţi, terenuri, agenţii în folosul propriu, ca să pot să fac munca pentru comună şi acum să-mi spună eşti incompatibil. M-aş fi aşteptat ca imediat comisiile de specialitate ale Parlamentului să se întrunească, să analizează sau Guvernul să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să îndrepte situaţia primarilor incompatibili din AGA RAJA”, a declarat Gâju. Potrivit primarului de la Cumpăna, soluţia de ieşire din această situaţie „este aceea ca acolo unde primarul/alesul local face parte conform Legii 215 din consiliul de administraţie al operatorilor regionali locali de utilitate publică, acesta să nu fie declarat incompatibili.
Deja pe aproape jumătate dintre primarii din judeţ Agenţia Naţională de Integritate i-a declarat incompatibili pe motiv că au făcut parte din Adunarea Generală a Asociaţilor RAJA, majoritatea luând calea instanţelor de judecată cu zeci de argumente în favoarea lor şi în ideea completării Legii ANI.
Şefii de autoritate locală loviţi de actul normativ care le interzice posibilitatea de a face parte din consiliile de administraţie ale operatorilor regionali locali de utilitate publică (fapt acceptat, potrivit primarilor, de Legea 215 privind administraţia publică locală), susţin că s-a creat un precedent periculos şi că inspectorii ANI ar putea să verifice şi activitatea primarilor din ADI Dobrogea, unde pot apărea, de asemenea, situaţii similare de conflicte de interese. Vorbim de ADI Dobrogea, în care sunt prezenţi aproape toţi şefii de autoritate locală. Mai precis, 61 din cei 70 de şefi de autoritate locală din judeţ.
Primarii constănţeni speră că Guvernul sau Parlamentul va veni cu o modificare a Legii ANI, ei afirmând că, în caz contrar, vom asista la o criză fără precedent a sistemului administrativ. Ceea ce înseamnă că mandatele actuale câştigate legal în anul 2012 de jumătate dintre primarii din Constanţa sunt sub ameninţare, iar în următorii trei ani administraţia locală ar putea funcţiona nu în interesul comunităţii, ci pe principiul „ziua şi alegerile parţiale”.
La nivel naţional, premierul Victor Ponta a precizat: „Vedem ce decid instanţele de judecată, discutăm şi cu cei de la Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia Europeană, şi în mod sigur vor găsi o soluţie”.
Care ar fi soluţia? Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Eugen Bola, consideră că soluţia o reprezintă completarea Legii ANI, prin care situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese să fie clar reglementate. Modificarea legii nu se va aplica retroactiv, însă se va adresa şi „primarilor aflaţi cu procese pe rol şi declaraţi incompatibili din cauză că au făcut parte din AGA RAJA”, ne-a comunicat prefectul Eugen Bola.
Şefii de autoritate locală solicită iniţierea modificării legislative a Legii 161, articolul 87 coroborat cu Legea 215/2001 privind administraţia publică locală.
Potrivit articolului 87, litera f din Legea 161, „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional. Şi tocmai din cauza acestei litere f, 29 de aleşi locali din judeţ au fost declaraţi incompatibili. Totodată, la litera h a aceluiaşi articol se arată că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene nu pot avea „calitatea de membru al unui grup de interes economic”.
„Vrem să arătăm Uniunii Europene că noi suntem campionii anti-corupţie”
Printre cei 29 cei aleşi locali din judeţ declaraţi incompatibili pe motiv că au făcut parte din AGA RAJA se află şi primarul oraşului Hârşova, social-democratul Tudor Nădrag, care susţine că a acţionat raportul ANI în instanţă. „Vrem să arătăm Uniunii Europene că noi suntem campionii anti-corupţie, de aceea am dat această lege care este făcută pe genunchi şi care vine în contradicţie cu Legea 215. Eu cred că până la urmă raţiunea va învinge, raţiunea însemnând să se întâmple ceea ce este normal, adică să pice articolul din Legea ANI”, a declarat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. Întrebat dacă am putea asista la situaţii similare şi în cazul ADI Dobrogea, edilul a afirmat că „inspectorii ANI s-ar putea lega de orice chestiune de acest gen şi chiar şi de primarii care se află în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea (ADI Dobrogea)”. „Orice acţiune în instanţă îşi urmează cursurile ei, inclusiv până la Haga dacă este cazul”, a mai declarat edilul. În cursul zilei de marţi, surse citate de cotidianul „Evenimentul zilei” au anunţat că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ar fi avizat negativ proiectul lui Dragnea privind modificarea Legii ANI. Referitor la această chestiune, Tudor Nădrag a declarat: „Dacă nu modifică Legea ANI şi a fost pus politic, (n.r. ministrul Justiţiei), să fie dat afară!”
„Ce facem cu fondurile europene atrase pentru localităţile noastre?”
Primarul liberal de la Corbu, Marian Gălbinaşu, susţine că asistăm „la o scăpare a legii, ca să nu-i spunem o aberaţie. Legea ANI nu este în concordanţă cu Legea 215 a administraţiei publice locale”. „Aş fi înţeles această incompatibilitate dacă aş fi fost remunerat, dacă aş fi avut eu în mod personal vreun interes economic, dacă aş fi avut vreo societate comercială care să desfăşoare activităţi în cadrul proiectelor RAJA. După părerea mea, şi nu este vorba despre mine, Marian Gălbinaşu, nu este vorba de toţi cei 30 care suntem în Constanţa, este vorba de un principiu şi de lege, care ar trebui revăzută, pentru a se crea nişte premise legale corecte, pentru că noi ne-am dus acolo (n.r. în AGA RAJA) să ne batem pentru proiecte şi pentru localităţile noastre”, a subliniat şeful autorităţii locale de la Corbu. Primarul Marian Gălbinaşu se întreabă ce se va întâmpla cu fondurile europene atrase prin AGA RAJA. „În momentul acesta survine şi o altă întrebare. Ce facem cu fondurile atrase pentru localităţile noastre, întrucât prin acea AGA RAJA s-au accesat nişte bani europeni. În toată România se spune că primarii nu sunt în stare să atragă investiţii şi fonduri europene, şi iată că dacă acum am făcut-o, dacă Uniunea Europeană a spus - modul vostru de constituire cu acte notariale este corect şi au aprobat nişte finanţări pentru localităţile noastre - acum noi venim şi spunem stop, voi aţi fost în incompatibilitate”, a precizat primarul Marian Gălbinaşu, afirmând că „este clar că legislaţia română trebuie armonizată cu cea europeană”.
La fel ca şi edilul de la Hârşova, Marian Gălbinaşu a atacat raportul ANI în instanţă. Cum crede că se va finaliza acest conflict? „Dacă se va crea un precedent juridic, toate instanţele probabil, dacă nu vor fi foarte atente şi dacă nu vor judeca limpede, dar sperăm să nu se întâmple chestiunea aceasta, poate să se preia o speţă pierdută şi să fie aplicată tuturor în această situaţie. Aici este pericolul”, a declarat primarul de la Corbu.
Un alt primar social-democrat, Constantin Radu, de la Amzacea, nu înţelege cum un ales local care reprezintă interesele comunităţii poate fi considerat şi declarat incompatibil. „Dacă noi nu cheltuim banii statului şi facem munca asta pentru comună, cu ce greşim? Cu ce asuprim statul sau cu ce-l jecmănim?”, afirmă primarul comunei Amazcea, care, la fel ca şi colegii lui, a atacat decizia ANI în instanţă şi speră că Legea ANI va fi modificată.
„Am putea asista la o criză administrativă”
Primarul PNL de la Mereni, Gheorghe Chiriac, susţine la rândul lui că această chestiune cu incompatibilitatea nu se justifică şi că reprezentarea comunităţii în AGA RAJA „nu implică nimic material”. „Cine să reprezinte comuna? Femeia de serviciu?”, susţine acesta. Şeful autorităţii locale a contestat şi el în instanţă decizia ANI, afirmând că dacă primarii vor fi declaraţi incompatibili definitiv şi irevocabil „aceasta înseamnă, spre exemplu, că hotărârile luate în AGA RAJA, care nu sunt puţine, o să fie declarate nule”. „Eu zic că este o luptă puţin mai mare, care implică şi Comisia Europeană şi operatorul regional RAJA”, a menţionat Chiriac. De asemenea, acesta a precizat că au avut loc întâlniri la nivelul partidului pe tema incompatibilităţii. „Dacă toţi primarii ar pierde procesele, am asista la o criză administrativă, pentru că înseamnă să ajungi să faci alegeri la sute de primării pe rând, pentru că unul câştigă azi, altul poimâine. Este o situaţie unică şi trebuie rezolvată legislativ, fie printr-o ordonanţă, fie printr-o lege în Parlament”, a conchis Gheorghe Chiriac.
„Am convingerea că la toamnă legea va fi completată”
Prefectul Constanţei, Eugen Bola, a precizat, ieri, că îşi menţine poziţia potrivit căreia „dacă Legea ANI nu va fi modificată, în situaţia în care instanţa va constata starea de incompatibilitate în mod irevocabil, se vor emite ordine de eliberare din funcţie a aleşilor locali, indiferent de culoarea lor politică”. La rândul lui, prefectul consideră că Legea ANI este o „lege strâmbă”. „Noi nu vorbim aici de un primar sau un viceprimar care minte, care înşeală, care dă o declaraţie falsă, evident că asemenea conflicte de interese trebuie să rămână în lege. Noi ne referim la reprezentarea unităţilor administrativ-teritoriale. Cine să le reprezinte? Căruţaşii? Am convingerea că la toamnă legea va fi completată. Legea va rămâne, pentru că trebuie să rămână această lege, dincolo de orice îndoială, dar ea va fi completată”, a menţionat Eugen Bola. Potrivit acestuia, completările aduse legii „nu se vor aplica retroactiv, dar se vor putea aplica tuturor dosarelor în curs”. „Eu cred că în această toamnă lucrurile se vor limpezi”, a mai adăugat Bola.
„Eu nu sunt un primar incompatibil”
Spre deosebire de alţi colegi ai săi din judeţ şi din ţară, primarul social-democrat al comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, susţine că nu putem pune semnul egal între situaţia primarilor din AGA RAJA, care au fost declaraţi incompatibili şi printre care se află şi ea, şi situaţia primarilor din ADI Dobrogea sau din Grupurile de Acţiune Locală. „Nu există aşa ceva. Vă daţi seama - 99% dintre primarii României fac parte dintr-o ADI, că altfel nu poţi desfăşura activitate. Nu sunt situaţii similare”, a declarat ec. Mariana Gâju.
„Noi aşteptăm organizarea unei întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului, care să fie de specialitate şi să înţeleagă actul juridic şi administrativ care se întâmplă prin prezenţa noastră în consiliul de administraţie”, a afirmat şefa autorităţii locale. Întrebată dacă o mulţumeşte reacţia autorităţilor din ultimele zile, privind incompatibilităţile, aceasta a declarat: „Nu sunt mulţumită. Cine ar putea să fie mulţumit? Tu nu vrei să faci altceva decât proiecte ale comunei şi ţi se spune că nu ai voie, pentru că eşti incompatibil. Eu nu sunt un primar incompatibil. Toată viaţa m-am ferit să nu am societăţi, terenuri, agenţii în folosul propriu, ca să pot să fac munca pentru comună şi acum să-mi spună eşti incompatibil. M-aş fi aşteptat ca imediat comisiile de specialitate ale Parlamentului să se întrunească, să analizează sau Guvernul să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să îndrepte situaţia primarilor incompatibili din AGA RAJA”, a declarat Gâju. Potrivit primarului de la Cumpăna, soluţia de ieşire din această situaţie „este aceea ca acolo unde primarul/alesul local face parte conform Legii 215 din consiliul de administraţie al operatorilor regionali locali de utilitate publică, acesta să nu fie declarat incompatibili.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii