Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Puscasi, intre retrocedari si briza dobrogeana Omul lui Constantinescu invarte eolienele in judet

ro

09 Jul, 2010 04:42 5656 Marime text
deschidere_sate.jpgInculpat în dosarul retrocedărilor alături de primarul Mazăre şi şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, Puşcaşi este asociat în firma care face parc eolian la Tortoman, fiind partener de afaceri cu soţia unui alt tovarăş de suferinţă din dosar - Valentin Ionescu

DESCHIDERE_Marius_Puscasi.jpgDobrogea se umple, pe zi ce trece, de parcuri eoliene. Nu oricine are însă, bani să înceapă o afacere în acest domeniu, ţinând cont de faptul că o singură turbină eoliană valorează în jur de două milioane euro. Unul dintre afaceriştii care deţin eoliene în judeţul Constanţa este şi Marius Puşcaşi, nume cu rezonanţă pe plan local.

Numele lui Puşcaşi le poate fi cunoscut constănţenilor din mai multe motive. În media locală, acest nume a fost pomenit pentru prima dată în 2008, cu ocazia incendiului care a izbucnit la Hotelul Flora din Mamaia, ai cărui patroni sunt primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, alături de Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog. Marius Puşcaşi este administratorul unităţii de cazare. Numele său este strâns legat de cele ale lui Mazăre şi Constantinescu, dovadă că Marius Puşcaşi apare şi în controversatul dosar al retrocedărilor. Mai exact, el este judecat în acest dosar alături de mai multe persoane, printre care şi primarul Mazăre şi şeful CJC Nicuşor Constantinescu. Puşcaşi, ca şi soţia sa Carmen, se numără printre cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, alături de alte nume cu rezonanţă: Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, Cristian Borcea, Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene şi Mihai Sergiu Ceacîreanu. Puşcaşi şi camarazii săi de suferinţă sunt judecaţi pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, după cum se arată în comunicatul emis de către DNA Bucureşti la momentul trimiterii în judecată.

Fondatorul unei fundaţii care căpuşează banii judeţului

Marius Puşcaşi este şi membru în Consiliul de Administraţie al HCM Constanţa, fiind totodată membru al unei fundaţii din domeniul sportului care stoarce bani grei din bugetul judeţului.

Ultima danie din bani publici în contul Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean, printre ai cărei membri fondatori se numără şi Marius Puşcaşi, a avut loc în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa din 27 mai 2010, când s-au alocat 4,5 miliarde de lei vechi. Proiectul de hotărâre prin care fundaţia a beneficiat de aceşti bani a fost iniţiat chiar de către preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu. De altfel, majoritatea CJC mai aprobase anterior o sumă fabuloasă pentru aceeaşi fundaţie. Prima „plată" pe anul acesta s-a făcut în şedinţa din 17 februarie, când Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a primit nu mai puţin de 13 miliarde de lei vechi. Alături de Puşcaşi, printre membrii fondatori ai „oengeului" se numără şi Cristian Zgabercea - directorul Direcţiei de Cultură din CJC, Elena Frâncu - directorul Direcţiei Judeţene de Sport, Gheorghe Slabu - preşedintele CS Tomis şi Carmen Florentina Vasile - şefa Serviciului Cultural din cadrul Direcţiei de Cultură.

Puşcaşi, asociat cu soţia tovarăşului de „retrocedări"

Dar să revenim la afacerile cu eoliene ale lui Puşcaşi. El este asociat în SC Romconstruct Top SRL - firmă dezvoltatoare de parc eolian în extravilanul comunei Tortoman. Puşcaşi deţine 2% din părţile sociale ale companiei, alături de el fiind asociaţi şi Gheorghe Dan Ciobică cu 16% (unul dintre fondatorii firmei), vestitul Emanuel Muntmark cu 55%, Adrian Bizineche cu 2% (originar, ca şi Puşcaşi din Ploieşti, judeţul Prahova - de altfel şi oraşul natal al şefului CJC Nicuşor Constantinescu). Romconstruct Top are şi un asociat persoană juridică. Este vorba despre firma SC Templum Plus SRL, care deţine 25% din firma de eoliene. De precizat că SC Templum Plus SRL Bucureşti o are ca unic acţionar pe Alina Gabriela Ionescu, adică soţia lui Gheorghe Valentin Ionescu - inculpat alături de Puşcaşi în dosarul retrocedărilor. Dar Ionescu este cunoscut şi datorită colaborărilor fructuoase cu autorităţile locale şi judeţene din Constanţa. De pildă, Ionescu este deţinătorul SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA - firmă care a concesionat pe 25 de ani Portul Tomis, de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, condusă pe atunci, în 2005, de Gheorghe Moldoveanu. Dar Sisteme Internaţionale de Afaceri a lui Ionescu este şi asociată în SC Autorenco SA, cu care Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri din subordinea CJC a încheiat contract pentru reînnoirea parcului de maşini. Mai exact, Autorenco a furnizat regiei utilaje şi autoutilitare în valoare de 146 miliarde de lei vechi.

Şi-a luat firmă de la Strutinsky

Revenind la Puşcaşi, el mai deţine în prezent şi SC Romontis SRL, în care a devenit asociat unic în 2005, când a preluat firma de la SC Conpress Advertising SRL. În Monitorul Oficial în care s-a publicat tranzacţia se arată că SC Conpress Advertising SRL, reprezentată de Sorin Strutinsky, i-a cesionat toate părţile sociale lui Marius Puşcaşi, la cooptarea acestuia în Romontis. Reamintim că Sorin Strutinsky este partener de afaceri al primarului Radu Mazăre şi al şefului CJC Nicuşor Constantinescu, fiind implicat la rândul său în afaceri cu eoliene.

De precizat că am încercat să-l contactăm telefonic pe Marius Puşcaşi pentru a afla mai multe despre afacerea cu eoliene, însă la numerele de telefon aflate în baza de date oficială a Registrului Comerţului ne-au răspuns alte persoane, care au declarat că nu îl cunosc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 15 Jul, 2010 07:21 De ce ”omul” lui Constantinescu nu INVARTE la fel si FIRMELE ce se pot ocupa de dezvoltarea AGRICULTURII ??? S-au obijnuit sa manance numai mancare straina ??? cea ROMANEASCA le sta in gat ??? Nu degeaba se spune ca sunt MAFIOTI si ca trebuie ilaturati de la conducerea Constantei...
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 09 Jul, 2010 19:28 Cine NU este de acord cu DEZVOLTAREA imediata a AGRICULTURII ar trebui sa moara de foame si el si familia lui, sau sa se duca sa manance in tarile de unde sunt aduse PRODUSELE AGRICOLE ce sunt acum pe piata ROMANIEI.
  • fara nume 09 Jul, 2010 16:04 ASTIA RAD TOT!
  • fara nume 09 Jul, 2010 15:19 interesanta increngatura!!!!