Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:37 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJDP ia in administrare tot. Si drumuri si trotuare

ro

19 Jun, 2009 02:41 3543 Marime text
utilaj_reabilitare_drum_04.jpgDupă ce a preluat în administrare şi drumurile comunale, RAJDP a mai primit un os de ros de la CJC: aleile, trotuarele şi rampele de acces de la structurile aflate în subordinea instituţiei judeţene

Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a intrat în posesia elementelor de infrastructură aflate în proprietatea domeniului public al judeţului.

Altfel spus, RAJDP, din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, se va ocupa nu numai de reparare şi întreţinere de drumuri, ci şi de trotuarele, aleile, rampele de acces etc aflate în faţa instituţiilor publice sau a monumentelor de cult, istorice sau de cultură.

Prin HCJC nr. 107/15.05.2009, consilierii judeţeni au aprobat darea în administrare a acestor elemente de infrastructură către RAJDP Constanţa. La art. 2 al hotărârii se face precizarea că preluarea imobilelor menţionate în anexa hotărârii se va face pe baza unui protocol de predare-primire în termen de 30 de zile de la adoptarea normativului. Altfel spus, săptămâna aceasta s-a încheiat procedura de predare a elementelor de infrastructură amintite, către RAJDP. În hotărâre sunt incluse trotuare, platforme, alei, rampe de acces de la Muzeul de Artă Constanţa, Casa „Ion Jalea", Muzeul de Artă Topalu, Şcoala Specială nr. 2, Biblioteca Judeţeană Ion N. Roman, Centrul Şcolar pentru educaţie incluzivă „Albatros", Şcoala de Arte şi Meserii, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Edificiul roman cu mozaic, Cetatea Adamclisi, Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, Muzeul Adamclisi, Muzeul Histria, Cetatea Histria, Cetatea Capidava, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa (Delfinariu, Rezervaţia), Şcoala Specială nr. 1, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Secţia SCJU Constanţa (fostul spital municipal). De asemenea, au fost „inventariate" pentru a fi administrate de către RAJDP şi structurile din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa: Adăpostul de noapte şi de zi pentru copiii străzii, Centrul de îngrijire şi asistenţă Negru Vodă, CRRP Negru Vodă, Centrul de îngrijire şi asistenţă Poarta Albă, Centrul de îngrijire şi plasament Micul Rotterdam, Centrele de plasament Antonio, Cristina, Delfinul, Ovidiu, Traian, Centrul de primire copii în sistem de urgenţă, Serviciul de consiliere şi sprijin copii, Locuinţele protejate din Techirghiol şi Lazu, complexul de servicii comunitare Orizont, Centrul de servicii comunitare Sparta Rotterdam, Centrul pilot de servicii comunitare Techirghiol şi Centrul de recuperare neuro-psihiatrică Năvodari. Alte instituţii luate în calcul pentru a le fi reparate trotuarele de către RAJDP sunt: Unitatea de asistenţă medico-socială Agigea, Spitalul de ftiziologie Agigea, Secţia exterioară de psihiatrie Palazu Mare, Spitalul de pneumoftiziologie Palazu Mare, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud şi Teatrul de Vară Soveja. Potrivit anexei HCJC nr. 107/2009, suprafaţa totală a cărei reabilitare revine în sarcina RAJDP este de 78.314,02 mp, iar valoarea de inventar a acestor elemente de infrastructură este de 3.446.522 lei.

vasile_moldovanu.jpgDeţine monopolul în judeţ

Important de precizat este faptul că RAJDP deţine monopolul în judeţ în materie de lucrări de reparaţie şi întreţinere de drumuri şi poduri. Majoritatea primăriilor PSD au dat în administrare drumurile comunale către RAJDP, regia din cadrul CJC având astfel mână liberă să efectueze ce lucrări vrea, fără nicio concurenţă. Mai mult decât atât, RAJDP nu lucrează degeaba şi nici nu are de aşteptat plata prea mult, pentru că CJC face cum face şi are grijă să aloce banii lucrărilor efectuate de regia din subordine. Am putea spune că, spre deosebire de alţi prestatori din domeniu, RAJDP o duce bine pe timp de criză. Un alt aspect este şi faptul că nu prea vezi publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţuri de licitaţie de la primăriile din judeţ pentru reabilitarea drumurilor. Motivul este cel menţionat mai înainte şi anume faptul că RAJDP a preluat în administrare drumurile din anumite localităţi. Dar să nu vă închipuiţi că regia face faţă singură cererii mari de lucrări. Ei bine nu, deci are nevoie de subcontractori. Gurile rele spun că RAJDP îşi subcontractează lucrările către clientela PSD. Dacă nu-i erau de ajuns drumurile localităţilor pro-PSD din judeţ, RAJDP a mai primit un os de ros prin HCJC 107/2009, care-i pune la dispoziţie o suprafaţă de manevră de 78.314,02 mp. Ne întrebăm ce se va întâmpla când pe drumurile judeţului nu va mai fi nimic de reabilitat... Probabil că va avea cineva grijă ca acestea să se degradeze.

„Noi nu avem fond de lucrări pentru noi"

Contactat telefonic, directorul RAJDP Vasile Moldovanu ne-a declarat că instituţia va întocmi o situaţie prin care să fie eşalonate toate lucrările necesare. De asemenea, el a adăugat că, ţinând cont de perioada de criză, vor fi reparate cu prioritate trotuarele şi aleile care necesită o intervenţie urgentă. „Se va realiza şi o semnalizare rutieră corespunzătoare în incinta unor instituţii, pentru că în unele locuri există pericol de accidente", a afirmat el. În ce priveşte subcontractarea lucrărilor RAJDP către alte firme, Moldovanu a spus: „Nu este adevărat. Noi nu avem fond de lucrări pentru noi".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • precizare 21 Jun, 2009 21:19 acest minunat material a aparut deja in presa locala