„Săgeţile" lui Donchi Pufleni către eoliene
„Săgeţile" lui Donchi Pufleni către eolieneFie că şi-au făcut averea din imobiliare, turism sau multe alte activităţi, bogaţii României, şi în special cei ai Dobrogei, au ales să încerce cu degetul şi „marea" eolienelor. Că, de, cine nu-şi doreşte să scoată bani din vânt ca din piatră seacă?! Un exemplu elocvent este cel al lui Donchi Pufleni, cunoscut ca investitor în fotbal şi proprietar de hoteluri. Iată că, în 2011, Pufleni a dat de gustul energiei. Nu mai puţin de 11 societăţi comerciale avându-l printre asociaţi pe Donchi Pufleni s-au înfiinţat anul trecut. La ele se adaugă altele două care au luat naştere în 2010. Până atunci, patronul hotelurilor Royal din Constanţa şi din Bucureşti, investitor la echipa de fotbal Săgeata Năvodari, mândru posesor de buletin de Stejaru (celebra comună tulceană dătătoare de milionari), deţinea doar SC Lacto Baron şi SC Royal Consulting.
În 2010 au luat fiinţă The Way of Energy şi Baronway Energy. În primul business, cu sediul în Hotelul Royal din Constanţa, este asociat cu Tudor Ştefan şi cu Sebastian Telbisz din Petroşani. Despre cel din urmă, presa centrală spunea în 2005 că ar fi fost implicat într-o afacere în care s-a adus vorba despre încălcarea embargoului impus asupra fostei Iugoslavii de către Naţiunile Unite. Operaţiunea a fost denumită „Afacerea Jimbolia". Aşa cum am mai spus, numai în 2011, Pufleni s-a implicat în multe afaceri noi, 11 la număr, toate cu iz eolian: Magnum Eolvolt, Solar Eolvolt, Sun Eolspace, Eolian Efect, Eolian Arena, Eolian Spark, Eolian Express, Spark Wind Energy, Turbiowind, Dos Venti şi Vayu Power.
„Cel dintâi câştigă, cel din urmă rămâne de căruţă"
În mai toate business-urile având ca obiect de activitate „producerea de energie electrică", afaceristul aromân îi are ca asociaţi pe Dumitru Rida, Marcel Pavel, Ştefan Tudor, Dumitru Stere, Valentin-Ică Dascălu şi Adam Liuţă. Rida, Tudor şi Liuţă se numără şi printre finanţatorii clubului Săgeata Năvodari, fosta Săgeata Stejaru. Despre ceilalţi, ne-a spus Donchi Pufleni: „Marcel Pavel este un prieten, nu cântăreţul, la fel şi Dumitru Stere, iar Valentin-Ică Dascălu este o cunoştinţă". Însă, din câte se pare, cel din urmă este consilier local PNL în comuna Casimcea. Ceea ce... se potriveşte foarte bine cu afacerile lui Pufleni. „Nu avem proiecte în judeţul Constanţa deocamdată, ci doar în judeţul Tulcea, în localităţile Casimcea (!) şi Beidaud. Noi credem că va fi o afacere profitabilă, aceasta cu eolienele. Sunt multe proiecte în Dobrogea, este adevărat, dar e loc pentru toată lumea. Nu am cumpărat terenuri pentru dezvoltarea proiectelor, ci doar am concesionat. Nu pot să aproximez acum investiţia, nu am făcut nimic concret, am depus nişte proiecte... Noi am vrea să cumpărăm turbine noi, dar să vedem ce va fi. Nouă ni se pare profitabil, piaţa mondială arată că este o afacere profitabilă", a declarat Donchi Pufleni. Nu-i este teamă de concurenţă, nici dacă ar intra în afacerile cu eoliene în judeţul Constanţa: „Ştiţi cum este, cel dintâi câştigă, cel din urmă rămâne de căruţă".
Ce se vinde pentru vânt?
Anul trecut, presa centrală spunea că afaceristul ar vrea să renunţe la business-urile din turism.
Cel puţin aşa spunea în 2011 un material apărut pe site-ul www.mediafax.ro: Hotelul Royal din Bucureşti, aparţinând tulceanului, a fost scos la vânzare cu 17 milioane de euro.
„Hotelul Royal, deschis în urmă cu trei ani în zona Unirii din Bucureşti şi clasificat la patru stele, a fost scos la vânzare pe un site imobiliar cu suma de 17 milioane de euro. Hotelul are 97 de camere, dintre care şase apartamente, clasificate la patru stele. Unitatea beneficiază şi de trei săli de conferinţe, cu suprafeţe de 25 de metri pătraţi, 60 de metri pătraţi şi 120 de metri pătraţi. În plus, hotelul are şi un restaurant cu 120 de locuri şi un bar cu 50 de locuri. Proprietarul hotelului, firma Baron Service din Constanţa, deţine 500 de metri pătraţi din terenul pe care este construit imobilul, restul de 1.300 de metri pătraţi fiind concesionat", spunea agenţia Mediafax.
Articolul mai preciza că imobilul este structurat pe zece etaje şi are o suprafaţă construită de 7.000 de metri pătraţi. Unitatea de cazare aparţine SC Baron Service SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe Donchi Pufleni, născut în localitatea tulceană Eschibaba, şi pe Ştefan Tudor din Stejaru, Tulcea. Societatea are două puncte de lucru, unul în Constanţa, pe bulevardul Mamaia nr. 191, conform contractului de vânzare cumpărare nr. 4586 din 6 ianuarie 1998 (acolo unde funcţionează hotelul Royal Constanţa) şi un altul în Bucureşti, sectorul 3, bulevardul Mircea Vodă nr. 28, unde, conform procesului verbal de recepţie nr. 178 din 1 iulie 2008, funcţionează Hotel Royal Bucureşti. În 2010, Baron Service a avut o cifră de afaceri de 11.653.857 lei, 58 de angajaţi şi un profit brut de 68.726 de lei. Datoriile la bănci sunt însă cam măricele: 6 milioane de euro la Piraeus Bank (19.06.2008 - 19.06.2013) şi 18.727.948 lei la CEC Sucursala Constanţa (25.02.2008 - 31.08.2012). La o primă vedere, datoriile la bancă ar putea duce la vinderea unui activ. Totuşi, 17 milioane de euro pentru bănci?! „Nu vând hotelul din Bucureşti, nu s-a pus problema. Hotelul din Constanţa este de vânzare de când l-am construit", explică Pufleni.
Una dintre societăţile cu greutate în cadrul grupului de firme al lui Pufleni este Lacto Baron, cu sediul pe strada Plantelor din Hârşova. Agentul comercial se ocupă cu fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor. Donchi Pufleni este unicul asociat şi administratorul societăţii. Firma a avut în 2010 o cifră de afaceri de 10.882.527 de lei, patru angajaţi şi un profit brut de 24.248 de lei. În 2011, unicul asociat a majorat capitalul social al firmei cu 1.095.000 de lei.
Donchi Pufleni are doi copii, iar la majoratul băiatului său, Miti, invitat special a fost Bianca Drăguşanu. Ziarele colorate spun că afaceristul ar avea o casă imensă în Constanţa, cu SPA şi sală de cinema.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp