Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:17 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudor Nădrag „CN APDM trebuia să facă aceste lucrări"

ro

26 Nov, 2010 02:46 2985 Marime text
Harsova_primar_Tudor_Nadrag.jpgFirmele belgiene vor demara lucrările la investiţiile întreprinse pe teritoriul oraşului Hârşova în primăvara anului viitor.

Harsova_primar_Nadrag_Tudor_01.jpgPotrivit primarului Tudor Nădrag, firma belgiană Electra Winds va începe lucrările la uzina electrică pe resturi vegetale în luna martie, anul viitor. „Anul acesta vor să finalizeze obţinerea avizelor, a ATR-ului - avizul tehnic de racordare la sistemul energetic naţional, care am înţeles că este cel mai greu de obţinut, iar de la anul vor să se apuce de uzina propriu-zisă. Va funcţiona pe resturi vegetale şi biomasă", a afirmat primarul Tudor Nădrag. Potrivit edilului, uzina va produce 20 de megawaţi pe oră, ceea ce va asigura echivalentul consumului pentru cinci oraşe de mărimea Hârşovei. Primarul a subliniat faptul că atragerea de investitori este una dintre priorităţile mandatului său, pentru că populaţia oraşului are nevoie de locuri de muncă. „Numai acest investitor va crea 200 de locuri de muncă în final", a subliniat primarul Nădrag. Firma belgiană va construi pe terenul pus la dispoziţie de autoritatea locală o uzină cu cinci nivele, sediul administrativ şi depozitul de stocare şi materie primă.

Potrivit edilului, alte două firme belgiene vor investi la Hârşova ca urmare a construirii uzinei. „Se vor mai construi două fabrici: una de peleţi şi brichete energetice şi una de premixuri pentru zootehnie - făină de lucernă, de peşte şi soia. Produsele se vor vinde şi în ţară, dar vor merge şi la export", a adăugat primarul Tudor Nădrag. Şi lucrările de construire a acestor două fabrici ar putea demara, potrivit primarului, în primăvară.

Dig de 1,4 km

Autoritatea locală din Hârşova va construi un dig de protecţie împotriva inundaţiilor, în aval de oraş. „Este vorba despre o zonă în care în jur de 40 de gospodării erau în permanenţă inundate. Digul va avea 1,4 km lungime şi îl vom construi cu forţe proprii. Vom face din el cât vom putea. Digul va fi construit din pământ, din loess, udat şi compactat", a subliniat primarul. Tudor Nădrag şi-a exprimat cu această ocazie nemulţumirea faţă de faptul că portul Hârşova se află în administrarea CN APDM (Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime) Galaţi. „Este un act administrativ aberant prin care malul Dunării şi portul se află în administrarea APDM. Iar ei ştiu doar să încaseze bani de la agenţii economici din această zonă, fără a moderniza şi fără a realiza diguri de protecţie împotriva inundaţiilor. Vom cere sprijinul prefectului judeţului Constanţa să pentru promovarea unei iniţiative, astfel încât portul să treacă în administrarea autorităţii locale. Ar fi un prilej să accesăm fonduri europene pentru amenajarea unui port turistic", a precizat primarul Tudor Nădrag.

Noi locuinţe ANL şi bloc cu bulină roşie consolidat

Edilul oraşului Hârşova este mulţumit de faptul că, joia trecută, în Comitetul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, s-a aprobat finanţarea a încă patru blocuri ANL.

În perioada următoare se va desfăşura, potrivit primarului Tudor Nădrag, şi licitaţia pentru consolidarea şi reabilitarea unui bloc de 60 de apartamente, cu risc seismic. Valoarea investiţiei va fi de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi. „Vom pune în caietul de sarcini condiţia ca ofertanţii să zugrăvească încă patru blocuri din zona centrală a oraşului", a subliniat edilul. Consolidarea blocului, finanţată prin MDRT, se va face cu injectări de beton.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii