Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou termen Autorităţile locale au liber la împrumuturi până pe data de 15 mai!

ro

18 Apr, 2013 00:00 2452 Marime text
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 16 aprilie, o modificare la OUG 3/2013 privind reducerea arieratelor. Mai precis, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Trezorerie, până la 15 mai, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, pentru achitarea arieratelor.

Iniţial, unităţile administrativ-teritoriale care înregistrau arierate la 31 ianuarie 2013 erau obligate să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85% până la 31 martie. Acum, vor avea timp până la data de 15 mai să facă acest lucru. Modificarea adusă Ordonanţei de Urgenţă numărul 3/2013 a fost adoptată de deputaţi cu 289 de voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri, Camera Deputaţilor find cameră decizională.
Deputaţii au modificat prevederile ordonanţei, stabilind următoarele: unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor Publice, până în 15 mai 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări înregistrate la data de 31 ianuarie şi neachitate până în prezent, cu termen de rambursare de cinci ani în limita sumei de 680 de milioane de lei. Iniţial, ordonanţa prevedea că, prin excepţie de la prevederile din Legea privind finanţele publice locale, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, în limita sumei totale de 800 milioane de lei, care să fie folosite pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări.

Răzgândire şi-n privinţa acoperirii arieratelor

La începutul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă potrivit căreia fondurile din TVA şi impozitul pe venit să fie alocate cu prioritate pentru achitarea arieratelor, „precum şi” pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Mai există o prevedere referitoare la unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, în cazul acestora banii urmând să fie alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală.
În forma iniţială a proiectului acestei OUG, se preciza că suma din cota defalcată din impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale se repartizează „numai” pentru achitarea arieratelor. Însă, întrucât anterior adoptării ordonanţei mai mulţi şefi de consilii judeţene şi primari PSD i s-au plâns premierului Ponta la şedinţa conducerii social-democraţilor că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale, s-a recurs la modificarea ordonanţei.
Pe această temă cel mai mult a avut de pierdut şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Acesta a reuşit să-l supere pe şeful Guvernului şi liderul PSD, Victor Ponta, întrucât a apelat la un gest dezaprobat public de prim-ministru, acela de a arunca hârtia semnată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prin care se solicita consiliilor judeţene să acopere arieratele din fondurile din TVA şi impozitul pe venit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii