Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:04 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde duce CJC copiii din judeţ Micro Delta, bună de plătit, dar nu de îngrijit (galerie foto + documente)

ro

13 Jul, 2012 02:40 3899 Marime text
DESCHIDERE_microrezervatia.jpgÎn 2011, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a dat 190.121,96 lei pentru un contract de campanie publicitară, atribuit societăţii SOTI Cable Neptun

Micro Delta Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii ar trebui să fie, pentru orice copil sau adult, o încântare. Numeroasele animale pe care le putem vedea în locul situat în spatele Delfinariului, liniştea, aerul curat şi unicitatea peisajului ar fi, teoretic, o plăcere. Din nefericire, nu este chiar aşa.

microrezervatie-2.jpgConsiliul Judeţean Constanţa, instituţie în subordinea căreia se află CMSN, alocă anual fonduri pentru derularea unui program estival dedicat copiilor din judeţ. „Spectacole pentru copii - Constanţa Estival". În 2011, spre exemplu, s-au dat, prin votul consilierilor judeţeni, 362.500 de lei. Nu se specifică însă în hotărârea CJC dacă vreun ban a ajuns şi la Complexul Muzeal. În schimb, sumele s-au dus înspre Aqualand SA, administratorul Aqua Magic, Telegondola SA şi o anumită unitate de alimentaţie care a hrănit cei aproximativ 7.000 de copii din judeţ care au beneficiat de programul derulat prin Fundaţia Fantasio. În 2012, au fost alocaţi, pentru aceeaşi distracţie, 450.000 de lei, dar de data aceasta vorbim despre 10.000 de bilete puse la dispoziţie de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (aproximativ 150 pe zi). Nu ştiţi cine este Aqualand SA? Societatea este menţionată în rechizitoriul DNA, dat fiind faptul că parcul de distracţii acvatice a fost construit pe terenuri retrocedate de administraţia Mazăre - Constantinescu. Mai mult, afacerea este condusă de Sorina Gina Hortolomei Moscu, pe care o găsim în multe dintre afacerile care, nu se ştie cum, apar mai mereu în preajma primarului Constanţei.

Pentru SOTI da, pentru Microrezervaţie nu

Actualul director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii spune că, totuşi, au venit 5 miliarde de lei de la Consiliul Judeţean. „Dar întreţinerea noastră pe lună ajunge la 3 miliarde. Un miliard sunt doar salariile şi 100-150 de milioane apa", zice Bâlbă. Fostul şef, Adrian Mînăstireanu, a lăsat locul liber în urmă cu câteva luni, pentru (din câte se aude) o plimbare exotică. Mandatul celui care i-a luat locul la conducerea CMSN lui Decebal Făgădău, ajuns viceprimar al oraşului, a avut ca punct culminant aducerea celor trei delfini din China, în urma morţii vedetei Mark. După... linişte şi pace. Cele trei mamifere au devenit vedetele, iar Micro Delta parcă nici n-a mai contat, chiar dacă, în fiecare vară, copiii judeţului sunt plimbaţi pe aleile sale crăpate pe banii noşti, ai contribuabililor. Mirosul ne aduce aminte de un grajd neîngrijit, iar animalele stau leneşe la soare. Iarba uscată ce ţine loc de spaţiu verde foloseşte drept nutreţ, nicidecum pentru a înfrumuseţa parcul. Aleile, aşa cum spuneam, nu au fost amenajate de ani de zile, iar gunoaiele lăsate în urmă de vizitatori zac pe unde le-a purtat vântul.

Totuşi, vizitatorii nu lipsesc, iar tarifele de intrare nu sunt de neglijat. Şi, mai ales de toate, trebuie să ţinem cont că, cel puţin anul trecut, au existat bani, 190.121,96 lei, pentru un contract de campanie publicitară, atribuit societăţii SOTI Cable Neptun. Potrivit Registrului Comerţului, în SC SOTI Cable Neptun sunt implicaţi Mihail Cârciog (decedat), Gabriel Sorin Strutinsky, Iliuţă Naghi, SC Ring Star SRL şi Conpress Holding. În cea din urmă societate îi regăsim pe Sanda Ciocoiu, PSD-istă de-a lui Mazăre şi fina lui Nicuşor, pe Sorin Gabriel Strutinsky şi pe Mihail Cârciog. Până în 2002, în societate au fost implicaţi şi Radu Preda, Radu Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu.

Şi uite cum banii care ar fi putut fi folosiţi pentru o parte din amenajări au fost daţi pentru publicitate! Ce nevoie de publicitate are un loc fără concurenţă în zonă, o atracţie turistică de tradiţie, un punct de atracţie pentru orice copil care calcă pământul constănţean?! În 2012, suma alocată pentru acelaşi contract de publicitate este de 325.373 lei. Oare la cine o ajunge?

Planuri pe bani europeni

Reabilitarea, extinderea şi modernizarea microrezervaţiei de va face însă pe banii Uniunii Europene. Valoarea contractului este de 1.141.799 lei, aproximativ 250.000 de euro. „Toate adăposturile vor fi modernizate, modificate, vom pune garduri noi, de tipul nou prevăzut pentru parcurile zoologice, se vor face aleile", spune directorul Adrian Bâlbă. De profesie medic veterinar, de altfel singurul de profesie din istoria recentă a Complexului Muzeal, Bâlbă a primit o moştenire nu tocmai plăcută de la predecesorul său. Spune că şi-a dorit mult postul acesta, că îi place foarte tare ceea ce face şi că nu a fost neplăcut impresionat la primul contact cu Micro Delta. Privirea lui ar spune totuşi altceva. Praful şi iarba uscată sunt ridicate de vântul fierbinte al verii ca în orăşelele din Vestul Sălbatic. Porcul mistreţ, sub jetul furtunului, face spectacol de plăcerea răcoririi. Directorul fuge, încântat, înspre el. „I-aţi făcut poze?", zice Bâlbă, încântat de reprezentaţia dată de „locatarul" său. Da, animalele sunt, pentru ochii oricui, o desfătare, dar peisajul creează orice, numai un tablou feeric nu. „Nu prea s-a ocupat nimeni de proiectul european pentru modernizare... D-asta acum e posibil să mai stăm un sezon aşa şi în luna august riscăm să nu funcţionăm. Nu ştim încă ce va fi. Sperăm ca la 1 octombrie să avem o faţă nouă. Termenul de execuţie este de 45 de zile. Vom vedea...", mai explică directorul, uitându-se în jur. Îi spunem de gunoaiele de la intrare, de lângă moară şi, impacientat, îşi caută cu ochii angajaţii: „Avem doar trei oameni pe tură la curăţenie. Adică şase angajaţi. În ultimii trei ani ne-au plecat 17 oameni şi am mai putut angaja numai unul, pentru că ni s-au blocat posturile".

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii s-a îmbogăţit, în 1985 cu o microrezervaţie, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare din care 2 hectare reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.

Mai puteţi citi în ZIUA satelor:

Editorial: N-ai impozitul plătit, nu votezi!


Reabilitarea fostului drum judeţean care face legătura cu satul Crişan, aproape finalizată

Primăria Mihail Kogălniceanu, deschisă către investitori

La Hârşova: Proiectul privind asfaltarea străzilor a fost propus spre finanţare (galerie foto)


Gigel Sava - „Primul meu proiect prevede restabilirea normalităţii în comuna Horia"

Cu implicarea primarului Gheorghe Hânsă: Transportul gratuit Cernavodă - Medgidia se va face săptămânal

Casicea aşteaptă 200.000 de lei de la Guvern pentru reţeaua de apă



Gheorghe Moldovan - „Copiii din Cotu Văii vor învăţa în şcoală nouă în semestrul II"

Dorinela Irimia va insista pentru realizarea alimentării cu apă

Comuna Lumina primeşte vizita Comisiei Europene

Ministerul Agriculturii întinde o mână de ajutor sătenilor din Ciobanu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii