Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:09 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi profilul viitorilor cumpărători şi ce reacţie au avut primarii constănţeni Terenurile agricole, vândute cu dedicaţie din 2014 (document)

ro

21 Nov, 2013 00:00 4110 Marime text
Guvernul a elaborat o ordonanţă de urgenţă ce impune condiţii dure pe piaţa funciară. Terenurile extravilane nu vor putea fi vândute oricui. Ordonanţa prevede că au drept de preemţiune asupra terenurilor agricole situate în extravilan statul, precum şi cei care exploatează suprafeţe agricole în localităţile în care se realizează tranzacţiile. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, „înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta ordonanţă de urgenţă”. Dacă timp de 30 de zile cei cu drept de preempţiune nu-şi exprimă dorinţa cumpărării terenurilor agricole din extravilan, abia atunci vânzarea terenului devine liberă.
O vânzare liberă, dar tot condiţionată. Guvernanţii au realizat şi un profil al viitorilor cumpărători. Aceştia trebuie să îndeplinească una dintre următoarele trei condiţii: să facă dovada că au cunoştinţe de bază în domeniul agricol, că au desfăşurat activităţi agricole de cel puţin cinci ani sau că au desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Noi atribuţii pentru autorităţile locale
 
Vânzătorii de terenuri situate în extravilan vor parcurge mai mulţi paşi în vederea realizării tranzacţiilor dorite. Mai întâi, vor înregistra la Primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzării-cumpărării, precum şi copia documentului care atestă calitatea de proprietar. Oferta de vânzare va fi afişată la sediul primăriei 30 de zile. În termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, Primăria va notifica în scris preemptorii şi va afişa oferta de vânzare la sediul acesteia. Primăria are obligaţia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, odată cu notificarea preemptorilor, oferta de vânzare, precum şi lista preemptorilor, conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă.
Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare va fi instituţie publică, va avea personalitate juridică, va fi finanţată din venituri proprii şi alocaţii bugetare şi se va afla în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului, care se desfiinţează.
 
„În localitatea Pecineaga nu văd rostul acestei ordonanţe”
 
Întrebat cu privire la prezenta ordonanţă de urgenţă, primarul comunei Pecineaga, Lili Pîslaru, a declarat: „În ceea ce ne priveşte, lucrurile sunt aranjate, circulaţia terenurilor este foarte lentă. Nu se mai pune problema vânzării de terenuri, pentru că piaţa s-a stabilizat la Pecineaga. Cine a avut de cumpărat, a cumpărat, cine a avut de vândut, a vândut, şi restul se lucrează organizat pe sistem de arendă”. Atunci, care este rostul acestei ordonanţe? „Sunt zone în care probabil există interes, sunt zone în care nu s-au creat forme asociative sau, eu ştiu, sunt rezerve la nivel de comună. La mine în localitate, eu unul nu-i văd eficienţa, nu-i văd rostul acestei ordonanţe”, a declarat Lili Pîsalru. De ce terenurile nu pot fi cumpărate de orice doritor, ci doar de cei cu cel puţin cinci ani de experienţă în domeniu? „Ei vor ca circulaţia terenurilor să fie făcută între persoane care au interes în a-l exploata în mod eficient şi profesionist. Nu poate să vină un electronist să facă agricultură, asta este clar. Un lucru este sigur: cine vrea să lucreze în agricultură îşi găseşte şi îşi face loc, dar mai întâi are de urmat nişte paşi”, susţine primarul Lili Pîslaru.
Cu privire la dreptul de preempţiune, Lili Pîslaru a spus că „e vorba de dreptul de a fi întrebat cel care exploatează terenuri, pentru faptul că s-au format sole compacte, agricultura nu mai este divizată, şi este şi normal ca prima întrebare să o adresezi celui care are o formă legală de exploatare a terenului”. Cât despre desfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, primarul comunei Pecineaga a spus că „ADS îşi pierde din obiectul muncii odată ce terenurile pe care le administrează vor fi retrocedate”.
 
„Noile reglementări sunt benefice pentru români”
 

Primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, a afirmat că această ordonanţă vine ca urmare a liberalizării preţurilor terenurilor odată cu ianuarie 2014, aceasta fiind o cerinţă europeană pe care trebuie să o respectăm. „Ordonanţa este benefică pentru români, pentru că astfel au prioritate la cumpărarea terenurilor românii”, a afirmat primarul comunei Topalu. „Liberalizarea preţurilor va înseamna o nebunie, pentru că românii sunt săraci, nu au bani, şi se vor sălta preţurile enorm. De aceea vor exista aceste condiţii gândite de guvernanţi. Şi e normal să fie aşa, şi aşa pământul este fragmentat, şi nu numai la Topalu, ci în toată ţara. La noi, la Topalu, este un caz mai fericit, sunt suprafeţe mai mărişoare, dar vorbeam cu cei din Dâmboviţa, şi din alte părţi, unde sunt fâşii de câte 5.000 de metri pe o suprafaţă destul de întinsă”, a explicat primarul Gheorghe Murat.
La întrebarea „De ce nu poate orice investitor să cumpere terenuri şi de ce sunt impuse de Guvern o serie de condiţii draconice?”, şeful autorităţii locale a răspuns: „Una dintre condiţii, aceea de a avea experienţă în domeniu, eu zic că este normală”. Potrivit primarului Gheorghe Murat, în afară de promovarea acestei ordonanţe, băncile şi Guvernul ar trebui să facă demersuri ca să ofere credite, iar proprietarii să aibă posibilitatea să pună gaj terenul pe care îl au.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii