Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vremea rea amână construcţia şcolii din Cotu Văii

ro

03 Feb, 2012 01:37 2409 Marime text
Albesti_primar_Gheorghe_Moldovan.jpgPrimarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, speră ca şcoala să fie finalizată până la sfârşitul acestui an. Până la inaugurarea noii instituţii de învăţământ, elevii învaţă în sediul Căminului Cultural din Cotu Văii

Clădirea fostei şcoli din Cotu Văii a fost demolată la sfârşitul anului trecut de autoritatea locală. Cu toate acestea, construcţia unei noi unităţi de învăţământ pe amplasamentul fostei şcoli nu a demarat la începutul lunii ianuarie, aşa cum era prevăzut. „Lucrările trebuiau să înceapă în ianuarie, dar vremea rea nu ne-a permis aceasta. Construcţia va începe atunci când ne va permite timpul", a precizat primarul localităţii Albeşti, Gheorghe Moldovan. Şeful autorităţii locale speră că şcoala va fi gata până la sfârşitul acestui an, iar dacă lucrările vor avansa rapid, edilul susţine că nu este exclus ca noua unitate de învăţământ să fie inaugurată în toamnă, odată cu începerea anului şcolar. În noua şcoală, care, potrivit primarului, va fi realizată la standarde europene, vor învăţa 120 de elevi. Copiii studiază în momentul de faţă în săli de clasă improvizate în sediul Căminului Cultural din localitate. Şi prichindeii din Albeşti învaţă în condiţii vitrege. „Nu avem o grădiniţă corespunzătoare. Cea în care învaţă copiii este veche şi neîncăpătoare. De aceea, ea adăposteşte doar două grupe de copii. Cea de-a treia grupă învaţă într-un spaţiu improvizat în Căminul Cultural din Albeşti", a menţionat primarul. În momentul de faţă, autoritatea locală lucrează la proiectul unei noi grădiniţe prevăzute cu trei săli de clasă. „Suntem în faza de autorizare a proiectului, pentru a putea intra în licitaţie publică", a declarat primarul Gheorghe Moldovan. Grădiniţa va fi construită cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Până-n 2014, elevii din judeţ vor beneficia şi de o bază sportivă în care vor fi investiţi 800.000 de lei. „În momentul de faţă se lucrează la amenajarea stadionului, vestiarelor şi tribunei. Proiectul prevede şi construirea unei săli de sport", a afirmat şeful autorităţii locale. Primarul susţine că la nivelul localităţii există trei echipe de fotbal. De asemenea, potrivit şefului autorităţii locale, elevii sunt atraşi şi s-au făcut remarcaţi şi-n cadrul competiţiilor sportive de handbal şi de atletism.

În aşteptarea surselor de finanţare

La nivelul localităţii, primarul speră să înceapă anul acesta lucrările de asfaltare şi pe cele privind construirea reţelei de canalizare în satul Albeşti. Din lipsa fondurilor, proiectul privind montarea sistemului de canalizare a fost mutat de la o autoritate la alta. „Proiectul privind sistemul de canalizare a fost aprobat de Administraţia Fondului de Mediu, a întrunit punctajul maxim, dar nefiind fonduri pentru derularea lui, proiectul a trecut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, unde a primit aviz în consiliul tehnic de evaluare", a povestit primarul din Albeşti. În primă fază, proiectul este prevăzut cu o finanţare de 5.500.000 de lei, bani din care vor fi montaţi 7 km de canalizare şi amenajate staţia de epurare şi pompare. După finalizarea acestor lucrări, urmează ca reţeaua de canalizare să fie extinsă prin alte surse de finanţare şi în satele Cotu Văii şi Vârtop. Asfaltarea a 22 km de străzi în localitate, prin Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), este un alt proiect pe care şeful autorităţii locale speră să-l implementeze în acest an. Valoarea lui se ridică la 23.000.000 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii