Anul 1917, confruntările din Moldova și regimentele dobrogene (galerie foto)
ro
13 May, 2020 00:00 Adrian Ilie 13 May, 2020 00:00 13 May, 2020 00:00 ZIUA de Constanta 4187În anul 1917, avea loc Congresul Internaţional Francmasonic de la Paris, moment la care masoneria îşi va aroga public pentru prima dată responsabilitatea războiului şi continuarea luptei până la înlăturarea lui Wilhelm al II-lea al Germaniei şi a împăratului austriac Carol I.
Deşi superioare numeric, trupele ruse au fost retrase din Dobrogea, lucru care a permis impunerea inamicului pe frontul de vest şi pe cel de sud. În aceste condiţii Regele Ferdinand I, Parlamentul şi Armata Română, se vor retrage în teritoriul liber al Moldovei, aşteptând confruntarea decisivă. Încleştările armate au fost de o duritate extremă, românii nu au cedat singurul teritoriu pe care îl mai aveau, rezistând eroic la Oituz. Se va remarca aici, Divizia a V-a Infanterie, condusă de generalul Eremia Grigorescu, cunoscută sub numele de „Divizia de fier”, al cărei slogan a fost „ Pe-aici nu se trece!”. Linia frontului a fost stabilizată pe râurile Suşiţa, Putna şi Siret. Moldova a devenit un adevărat „Cartier general al rezistenţei româneşti”, sau cum spunea Nicolae Iorga „ centru rezistenţei până la capăt”.
Neajunsurile şi bolile au făcut ravagii în rândul populaţiei. Tifosul exantematic a secerat circa 300.000 de vieţi omeneşti. Tezaurul naţional va fi depus la Moscova, în condiţiile ofensivei Puterilor Centrale şi ca urmare a alianţei pe care România o avea cu Rusia, membră a Antantei. Se estimează depunerea la Moscova, prin semnarea protocolului din 4 decembrie 1916, a unui număr de 3.549 de lăzi cu obiecte de valoare, bijuterii, arhivă, obiecte ale Casei Regale, ale Mitropoliei, ale Băncii Naţionale a României, aur, tablouri de valoare, covoare, carpete etc. Ulterior, au fost restituite aproximativ 1.500 de casete. Valoarea totală a tezaurului a fost evaluată la 9.416.417.177,93 lei aur, sau la 303.714.785.325,65 lei stabilizaţi. După alţi autori este estimat la 314.580.456 lei - aur, folosindu-se 17 vagoane iniţial, urmate de alte 24 de vagoane în ianuarie 1917.
Regimentul 34 Infanterie a înregistrat în confruntările din Moldova pierderi constând în 35 de ofiţeri ( 8 morţi şi 27 de răniţi), 309 sergenţi şi soldaţi morţi şi 1.242 de răniţi. Restul regimentului a participat la operaţiuni militare pe aliniamentul Băltăreţu - Panciu. În frunte cu locotenent – colonelul Virgil Dumbravă, este respins un atac al germanilor din Divizia 12.
La Mărăşeşti, Regimentul 40 Infanterie a apărat teritoriul românesc prin lupte corp la corp, fără a ezita niciun moment. După aceste eroice lupte, Regimentul 34 Infanterie, va fi organizat în cinci companii de puşcaşi şi una de mitraliori, fiind trecute în rezerve.
Regele Ferdinand I și regina Maria s-au implicat activ în ceea ce privește participarea Armatei Române, la operațiunile militare din 1917.
Din cele câteva rânduri notate de Regină şi din imagini, ne dăm seama de implicarea acesteia şi de trăirile sale în acele momente de restrişte pentru ţară. „ Am fost alături de ei pretutindeni în spitale, pe front şi chiar în tranşee, i-am văzut transformându-se treptat din nişte oameni scheletici, pe jumătate morţi de foame, în fiinţe omeneşti robuste. I-am susţinut cu toata energia. Privind în ochii Reginei lor, ei au jurat să stea ca un zid pavază în apărarea ultimei fâşii din teritoriul românesc, care era încă a noastră. Mulţi soldaţi muribunzi mi-au şoptit cu ultima suflare că pentru mine luptaseră, pentru că eu eram casa, mama, credinţa şi speranţa”. Nimic mai simplu şi mai adevărat. Casa Regală română a fost permanent conectată la evenimente şi a fost alături de soldaţi la bine şi la rău. Moralul soldaţilor era ridicat şi datorită prezenţei Regelui şi a Reginei.
Anul 1917 va aduce trei confruntări sângeroase ale Armatei Române, la care au luat parte şi combatanţi din Dobrogea. La Mărăşti (11 iulie 1917), Mărăşeşti (6 august 1917) şi Oituz, în vara anului 1917, erau concentrate importante forţe. La Mărăşeşti românii au pierdut 450 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi. Pierderile germane au fost mult mai însemnate.
Victoriile obţinute de români au fost importante şi pentru moralul soldaţilor, dar şi pentru crearea în rândul inamicului a unei concepţii de combativitate a Armatei Române până la sacrificiul suprem.
Surse bibliografice:
A.N.I.C., Fond Direcția Serviciului Sanitar, 1917
*** Ghidul arhivelor militare române, Editura Centrului Tehnic –Editorial al Armatei, București, 2010
***Istoria românilor. Compendiu., Editura Cultura fără frontiere, București, 1996
Ion Mamina, Ioan Scurtu, Guverne şi guvernanţi. 1916-1938, Editura Silex, Bucureşti, 1996
Boris Crăciun, Regii şi Reginele României, Editura Porţile Orientului, Iaşi, 1996
Adrian Ilie, Istoria Medgidiei la începutul secolului al XX-lea. Participanți la campaniile militare din anul 1913 și din anii 1916-1919, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014
Despre Adrian Ilie
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Profesor - Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia.
Director adj. - Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
Regina Maria și serviciul de Crucea Roșie în 1917
(www.culture.gouv.fr)
Galerie foto:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii