Constanța acum 100 de ani Cum arăta începutul lui februarie 1925 în urbea tomitană (II)
09 Apr, 2025 17:00
09 Apr, 2025 17:00
09 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
1284
Marime text


- Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
- Avem în vedere săptămâna 4 februarie – 8 februarie 1925.
- În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
În ediția de astăzi avem în vedere, în continuarea ediției precedente, sâptămâna 4 februarie – 8 februarie 1925, de miercuri până dumincă (ziarul „Dacia“ nu publică, în această săptămână, edițiile de luni și marți), urmând a prezenta: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Ironii și subtilități în rânduri satirice
Ziarul dobrogean „Dacia“ prezintă în fiecare ediție, în antetul primei pagini, fie o satiră, fie o parabolă, abordând teme de interes pentru constănțeni și nu numai, de la acea vreme:
- „La congresul funcţionarilor publici, ţinut la Bucureşti, s-a cerut confiscarea averilor ce nu pot fi justificate de funcţionari. De ce numai la funcţionari și nu și la guvernanţii de eri şi de azi ?“. (ediția de miercuri, 4 februarie 1925)
- „Șobolanii au ieșit,
Căci în fine a fost prins
Concurentul lor Trante“ (ediția de joi, 5 februarie 1925)
- „Guvernul a decis să fie pedepsiţi cu închisoare, funcţionarii vamali ce vor lua bacşişuri. Vameşii noştri, să fie liniştiţi; măsura nu e luată la noi, ci în Turcia“.( ediția de vineri, 6 februarie 1925)
- „D. Vintilă Brătianu a declarat că, scopul călătoriei d-sale la Londra, a fost aceia de a pune în cunoştinţă străinătatea despre progresul României. Numai de n-ar afla străinii că românii au un proverb ce vorbește de lauda de sine“ (ediția de sâmbătă, 7 februarie 1925)
- „În şedinţa de eri a Camerei, d. deputat Emanoil Antonescu a întrebat pe ministrul nostru de finanţe dacă a adus vreo liră din străinătate. Răspunsul îl dăm noi: N-a adus lire, ci a cheltuit lire din visteria statului“(ediția de duminică, 1 februarie 1925)
Cultură, educație și evenimente sociale locale
Ceaiul dansant de la Regina. Cercul „Intim“, un for al intelectualilor constănțeni, s-a întâlnit la Hotelul „Regina“ din Constanța, unde au avut parte de un program artistic inedit. Printre invitați s-a numărat și consulul SUA.
Șezătoarea de la liceul „Mircea cel Bătrân“. Va începe a doua serie de şezători la liceul „Mircea cel Bătrân“. Seria este deschisă de conferinţa susținută de Traian Constantinescu, avocat, cu tema „Ce ne le lipseşte“. În continuare, vor susține conferințe avocații Alecu Dan, Traian Berberianu, Aurel Vulpe și profesorul N. Zâgolcea.
„De la cântarea României“. Pentru a se alege un nou comitet de conducere în vederea „unei evective reorganizări în activitatea acestor societăţi culturale locale, toţi membrii activi sau executanţi sunt convocaţi în localul şcoalei elementare de comerţ din Constanţa strada T. Vladimirescu nr. 1“.ׅ
Spectacolele și filmele de la cinema. Aflăm că la Cinema „Regal“ au rulat „La Curtea Imperială din Wiena“, Prater, 1914, „Ocoșatul de la Notre Dame de Paris“ după celebrul roman al lui Vidor Hugo, „Vânzătoarea de pâine“, după celebrul roman al lui Xavier de Montepin, „Frou Frou“ cu Gilberte de Garterys I, „Floarea din Picadyli“. La Parcul Arena „Grand” au rulat „Când era bunica fată“, „Căderea Beresinei“ și „Viața împărătesei Ecateria a Rusiei“
Cotidianul „Dacia“ comportă și o rubrică dedicată literaturii semnată de C.P. Demetrescu și Nic. I. Butucescu,
Buletinul juridic
Polițe protestate. Aflăm că au apelat la polițele protestate, în perioada 19-25 ianuarie, următorii: Dumitru H. Popescu; loan Bulgărea; C. Vasilescu; C. Simionescu; I. Condu; I. Ilie Olteanu; I. Dălgeanu; Iancu B. Bucur; Căp. N. Chipară; Maior N. Ciauşescu; Ion Gheorghiu; V. Nădejde; Artin Surchias; Petre Ionescu; C. Băiceanu; V. Zamfirescu; A. Fjiţeanu; Ilie Niţă Osmanfacă, Alecu Păunescu; N. Uzunoff şi G. Uzunofi; C. Vasijese; A. Fliţeanu, Matei Păunescu; Căp. N. Pravătz; C. Rădulescu , Ch iamil Mustafa (?).
Condamnarea cămătarului Alexandru Kalfayan. A avut loc procesul penal intentat de Ministerul Public împotriva lui Alexandru Kalfayan, un cunoscut zaraf (potrivit DEX, „persoană care se ocupa cu schimbul banilor“), reclamat de Ilie Mecu, inspector al Băncii Naționale. Acuzația viza încălcarea legii asupra devizelor, în urma unei inspecții inopinate a registrelor lui Kalfayan, unde s-au descoperit nereguli.
Completul de judecată a fost format din Cicerone Rusescu, președinte, și V. Andronescu, supleant, cu participarea procurorului I. Petrovici și a avocaților Al. Gherghel și Paul Dobrescu, în apărare. În numele părții civile, a pledat chiar reclamantul, Ilie Mecu. Kalfayan a fost condamnat la 15 zile de închisoare și o amendă de 500.000 lei.
Totodată este așteaptă decizia Înaltei Curți de Casație în procese similare dintre primării - Ploiești, Constanța - și societăți comerciale care solicită restituirea taxei ad valorem de 0,50 lei. Până acum, instanțele locale au considerat taxele ca fiind legale, iar o decizie favorabilă societăților ar fi implicat sume foarte mari de returnat.
În plus, tribunalul corecţional l-a condamnat la 6 luni închisoare pe Dumitru Bozdoc, pentru excrocherie. Instanța l-a condamnat Ia 3 ani de închisoare și pe Petre Nichifor, domiciliat în Medgidia, pentru excrocherie.
Procesul Ogneanof. Consiliul de război al Diviziei a IX-a judecă procesul doctorului Ștefan Ogneanof, acuzat de dezertare la inamic.
Consiliul de judecată a fost compus din Colonel M. Fărcășanu, președinte, Maiorii Cârjanovski și Ghica, Căpitan Cristescu și locotenent Iacomi, membri. Reprezentantul Ministerului Public a fost Maior Zorzor. Acuzatul, aflat în arest de peste un an, a fost apărat de: I. N. Roman, Paul Dobrescu și căpitanul Stelian Stănescu. Într-un articol distinct sunt redate pe larg argumentele apărării.
În privința Știrilor internaționale ziarul „Dacia“ face vorbire despre mai multe subiecte, printre care: „Presa greacă și expulzarea patriarhului“, „Un nou urgan pe Marea Neagră“, „Ce a pățit ex-Regele George al Greciei“, „Gripă mortală în Turcia“, „În Egipt arestările continuă“, „În ajunul războilui greco-turc ?“.
Publicitate
A doua pagină a fiecărei ediții a ziarului „Dacia“ este dedicată reclamelor. Pagina conține numeroase anunțuri, promovând afaceri locale. Iată detaliile reclamelor:
- „Asigurarea Românească“ este o societate de asigurări cu sediul de strada Traian numărul 15 care oferă: asigurări de viață, esigurări împotriva incendiilor și accidentelor etc. Reprezentantul societății era G. Eliopol.
- „Lama Pierre“ - „cea mai bună lamă de ras”.
- „Țiglă format Marsilia – Olane și Solzi“ – Este vorba despre o societate cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4, deținută de Albert Herscovici (probabil ?).
- Compania Franceză de Navigație (Fabre Line), cu sediul pe strada Virgiliu numărul 1, colț cu bulevardul Elisabeta, la Agenția de Vapoare, oferea transport maritim cu navele „Braga” – cu plecare din Marsilia spre est, „Asia” – operând pe ruta Marsilia–Constantinopol.
- Doctorul Auerbach, absolvent al Facultății de Medicină din Paris, oferea consulații în afecțiunile pediatrice, la cabinetul de pe strada Mircea 60. Dr. R. Rosenblatt, specializat în afecțiuni pediatrice, oferea consultații în cabinetul de pe strada Ștefan cel Mare 51.
- „Perfa“, „singurul magazin unde găseşti cadouri superbe pentru orice ocaziune precum şi tot ce este mai nou în acea stă branşă găsiţi numai, deținut de E. Merlaub (probabil?), avea sediul pe strada Carol 55.
- Becuri „Osram“, disponibile la firma „Electrica“, cu sediul pe strada Petru Rareș numărull 8.
- Dr. B. Tatarski, specializat în diferite terapii, cu cabinetul pe strada Remus Opreanu, nr. 12 bis, lângă Hotel Carol.
- „Urania – Societate Anonimă de Asigurări și Reasigurări“ este o altă companie de asigurări, ce oferă polițe pentru accidente, viață și alte riscuri, cu sediul pe strada Al. Lahovary numarul 4.
- „Vizitați noul magazin de modă «La Principesa Elena»”. Este vorba despre un „magazin de modă“ de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 38.
- „Cărbuni englezești Cardiff“. Reclamă pentru cărbune importat din Cardiff, vândut de P. Lulius & Fii, fost M. Embiricos & Co. cu sediul pe strada Lascar Catargiu numărul 28.
- „Steaua Română – Asigurări“. Companie de asigurări care oferă polițe pentru diverse domenii, cu sediul pe strada Lascăr Catargiu numărul 28.
- „Lemne tăiate și cărbuni“. Reclamă la lemne și cărbuni de foc, probabil pentru uz casnic și industrial, de la depozitul de pe strada Miron Costin, vis-à-vis de Biserică.
- „Asiguraţi-vă viaţa şi avutul la Agpicola“. O altă societate de asigurări, cu sediul în Piața Independenței numărul 10.
- „Mai eftin ca oriunde“. Un magazin de rechizite cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4.
Va continua.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii