Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:52 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Că, de voi naște fiu sau fiică, îl voi închina Ție”. Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din anul bisericesc ortodox

ro

08 Sep, 2021 00:00 2837 Marime text

 
În fiecare an, pe 8 septembrie, la o săptămână de la începerea unui nou an bisericesc (1 septembrie), Biserica Ortodoxă cinstește „Nașterea Maicii Domnului”.
Deși nu se cunoaște ziua în care s-a născut Maica Domnului, data cinstirii acestui eveniment a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit, Fecioara Maria fiind cea care l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
Însăși nașterea Fecioarei s-a petrecut în urma unei minuni, pe care Dumnezeu a săvârșit-o asupra părinților săi, Ioachim și Ana. Despre aceștia Vechiul Testament ne spune că erau bătrâni și sterpi. Pentru faptul că nu aveau copii, erau văzuți de contemporanii lor ca blestemați de Dumnezeu, lui Ioachim fiindu-i refuzat uneori darul adus la Templu, pentru acest motiv.
Speranța și dragostea către Dumnezeu, l-au făcut pe Ioachim să meargă în peștera Prorocului Ilie de la Hozeva, unde I-a cerut lui Dumnezeu, în post și rugăciune, să-I binecuvânteze casa cu un copil. Potrivit teologului Sorin Ionițe, în același timp, Ana se ruga lui Dumnezeu cu durere și cu multe lacrimi acasă, zicând: 

Doamne, Atotțiitorule, Cel ce numai cu cuvântul ai făcut cerul și pământul și toate câte se văd; Cel ce ai zis făpturilor Tale să trăiască și să se înmulțească; Cel ce ai binecuvântat pe Sarra, soția lui Avraam și ea a născut pe Isaac la bătrânețe și ai dăruit Anei fiu pe Samuel prorocul, dă-mi și mie roadă pântecelui și nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că, de voi naște fiu sau fiică, îl voi închina Ție cu toată inima și-l voi da să slujească în biserica slavei Tale“.

„Arhanghelul Gavriil s-a arătat apoi fiecăruia dintre ei, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt și va fi un vas ales lui Dumnezeu“, mai arată Sorin Ionițe.
Când Fecioara Maria a împlinit vârsta de trei ani, părinții ei și-au păstrat promisiunea față de Dumnezeu și au dus-o la Templul din Ierusalim. Tradiţia spune că Fecioara a rămas 12 ani la templu, petrecându-şi timpul în rugăciune şi citind scripturile.
Cultul preacinstirii Maicii Domnului începe odată cu primirea veștii că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu, când arhanghelul Gavriil i-a zis: Bucură-te, ceea ce ești plină de dar, Marie, Domnul este cu tine!“.

Arhimandritul Mihail Daniliuc arată că „Această preacinstire, întâi într-o formă discretă, s-a manifestat public în decursul vieţii Fecioarei Maria, dar și la puțin timp după moartea sa. (...) Prezența dintru începuturile creştinismului a cultului Maicii Domnului ne-o demonstrează și reprezentarea iconografică. O veche tradiție, confirmată în scris din secolul al VI-lea de către Teodor Citeţul, ne spune că Sfântul Luca Evanghelistul a pictat mai multe icoane închipuind-o pe Fecioara Maria și câteva icoane ale Domnului Hristos.

Creștinii din întreaga lume și-au arătat și își arată dragostea față de Fecioara Maria prin multe feluri, inclusiv prin botezarea pruncilor cu numele Sfintei, sau ridicarea de biserici în cinstea ei.

În orașul Constanța, cu prilejul sărbătorii „Nașterii Maicii Domnului“, își serbează hramul biserica „Sfânta Maria“ din zona Far. Lăcașul de cult este primul construit în Constanța după căderea regimului comunist. Lucrările au demarat în luna mai 1990, sub coordonarea preotului Neculai Voicu, și au fost finalizate în anul 1997, când a fost sfințit de Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului. Pictarea bisericii a avut loc între anii 2004 și 2008 și a fost realizată de pr. Aureliu Voicu, fiului preotului paroh de atunci. Slujba sfințirii picturii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe 9 noiembrie 2008.

În Arhiepiscopia Tomisului există și o mănăstire închinată „Nașterii Maicii Domnului”, din anul 2004. Aceasta se află pe raza comunei Deleni și este condusă de ieromonahul Casian Modoran.

Sursă foto: Druche Ionuț
 

Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:
8 septembrie - Naşterea Maicii Domnului


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii