Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citește Dobrogea Doina Păuleanu și „urmele” sale

ro

29 Mar, 2021 00:00 3214 Marime text

  • Pe 29 martie, criticul de artă Doina Păuleanu ar fi împlinit 73 de ani

 
Dacă nu s-ar fi stins la sfârșitul anului trecut, răpusă de inamicul nevăzut cu care se luptă de o vreme planeta întreagă, Doina Păuleanu ar fi împlinit astăzi 73 de ani.

Un veritabil reper al muzeografiei românești din ultimele trei decenii, marea Doamnă a artei dobrogene s-a născut la Brașov, pe 29 martie 1948, dar a părăsit muntele, pentru a-și face din Constanța orașul său de suflet, căruia i-a dedicat aproape întreaga viață, aducându-i la lumină istoria, religia sau arhitectura, descoperindu-i trecutul bogat, punându-i în valoare importanța și frumusețea patrimoniului artistic.


S-a confundat, în plan cultural, cu ținutul dintre Dunăre și Mare și a făcut pentru el mai mult decât oricine, muncind cu dăruire și har la opera sa despre Dobrogea și comorile ei, lăsând în urmă volume de referință care vor înfrunta, cu siguranță, timpul:
„Peninsula misterioasă. Incursiuni în istoriile Constanței”, 2019; „Regalitatea și marea”, 2015; „Cazinoul din Constanța. Boemă, loisir și patrimoniu european la Marea Neagră”, 2011; Moscheea Regală «Carol I». 1910-2010, 2010 (coautor Virgil Coman); „Catedrala «Sf. Apostoli Petru și Pavel» Constanța”, 2008 (coautor Virgil Coman); „Constanța. Aventura unui proiect european”, 2003.

Pasiunea pentru istoria artei și cercetare s-a concretizat în câteva monografii scrise cu pasiune și talent, din nou repere pentru generațiile viitoare de iubitori ai artei: „Oscar Han: un artist și opera sa“, 2020, „Balcicul în pictura românească” (2004, 2007); „Singularitate şi reconstrucție imaginară. Pictori români în Bretania 1878 -1940”, 2010; „Grupul celor patru”, 2012; „Tonitza”, 2014, „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească.” 2 volume, 2016/2018,Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români la Balcic” (2010).

Dar dincolo de cărțile alcătuite cu acribie, în ani lungi de documentare în arhive și biblioteci, Doina Păuleanu a fost, timp de un sfert de veac, păstorul erudit și implicat al Muzeului de Artă din Constanța, pe care l-a îmbogățit cu piese de valoare și unde a găzduit evenimente memorabile.

Contribuția sa la valorificarea patrimoniului de artă românească a fost distinsă, de-a lungul timpului, cu numeroase premii, printre care se numără Chevalier de lOrdre des Arts et des Lettres, în 2008, Premiul Gh. Oprescu pentru Istoria Artei, primit din partea Academiei Române în 2005, Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, în 2004, Premiul naţional de muzeologie „Margareta Sterian”, în 2004. În 2019, a primit titlul de cetățean de onoare al județului Constanța.

Doina Păuleanu s-a stins pe 23 decembrie 2020, iar ziua în care a fost condusă pe ultimul drum a coincis cu dezvelirea, în apropierea Muzeului de Artă constănțean, a bustului reginei Maria, opera din 1932 a sculptorului Oscar Han. Un gest de recuperare pentru care s-au făcut mari eforturi, dar care a încheiat apoteotic viața și cariera unui om special, un profesionist de excepție, care a trăit cu sens și a lăsat în cultura acestui spațiu urme indelebile. 
 
Sursa foto: arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Doina Păuleanu – timpul n-a mai avut răbdare

Doina Păuleanu, de veghe la patrimoniul cultural tomitan

Doina Păuleanu – critic de artă, manager al Muzeului de Artă Constanța timp de două decenii


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari